Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соціальна педагогіка державний екзамен.doc
Скачиваний:
532
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

97.Зміст психологічних механізмів соціалізації дитини в різних типах сімей.

Як відомо, існує кілька автономних психологічних механізмів соціалізації, за допомогою яких батьки впливають на своїх дітей. Це насамперед ідентифікація і наслідування, у процесі яких діти засвоюють соціальні норми поведінки, ціннісні орієнтації, беручи приклад з батьків, прагнучи стати такими, як вони. При цьому наслідування супроводжується певними очевидними діями, тоді як ідентифікація передбачає ототожнення дитини з батьками на основі сильного емоційного зв'язку з ними.

Крім того, батьки впливають на своїх дітей через механізм підкріплення: заохочуючи поведінку, що вважається правильною, і караючи дитину за порушення правил, батьки поступово вкорінюють у її свідомість систему норм.

Батьки можуть використовувати різні засоби заохочення — соціально-психологічні (наприклад, похвала) чи матеріальні (винагороди, привілеї). При цьому похвала батьків, з якими дитина перебуває у дружніх стосунках, як правило, дієвіша, ніж похвала батьків байдужих, холодних. Ефект заохочення залежить також від того, як діти сприймають його. Якщо в разі очікування винагороди діти дотримуються вимог батьків, то у противному разі вони можуть не дотримуватись цих вимог. Аналогічно діти оцінюють похвалу. Якщо їх хвалять за все, що б вони не зробили, похвала перестає бути засобом заохочення.

Важливою умовою дії механізмів впливу є авторитет батьків, який і складає типии сімей. Психолог Е. Шефер розрізняє кілька стилів сімейного виховання, що пов'язані, на нашу думку, з авторитарним, ліберальним і демократичним стилями .

Оптимальним для практики сімейного виховання вважається демократичний стиль, що характеризується високим рівнем вербального спілкування між дітьми і батьками; включеністю дітей в обговорення сімейних проблем; урахуванням їхньої думки; готовністю батьків у разі потреби прийти на допомогу дітям, одночасно з вірою в їх успішну самостійну діяльність, адекватним батьківським контролем. Відхилення від демократичного стилю в бік авторитаризму, ліберальної вседозволеності чи надмірної центрації на дитині спричинює відповідні деформації її особистості.

98.Поняття сімейного мікроклімату.

Сімейний мікроклімат- це своєрідна атмосфера відносин, що склалися в сім’ї між її членами. Поняття “благополучна”, “не зовсім благополучна”, “неблагополучна сім’ям характеризують зміст усталених у ній відносин і процесів, що обумовлюють атмосферу повсякденного життя. В основі сімейного мікроклімату лежать перш за все відносини між подружжям, іноді подружжям і старшими членами родини (бабуся, дідусь, теща, свекруха та ін.) Складність міжособистісних відносин у тому, що кожен з подружжя повинен пристосовуватися до звичок, бажанням, інтересам і потребам іншого, у той час як до шлюбу вони задовольнялися автономно або в залежності від батьків. Можливі й зрозумілі різні відтінки в поведінці однієї людини з різними людьми. У сімейному житті ці відносини будуються з однією людиною – шлюбним партнером. В основі цих відносин лежать індивідуальність і неповторність кожного, а також гідність громадянина і людини. Сімейне життя – це здатність подружжя узгоджено діяти в усіх сферах: в мовному спілкуванні, в інтимних

В естетиці сімейних відносин немає строгих правил, тут потрібен творчий початок кожного. З точки зору людських норм найбільш виправдані і кращі рівність між подружжям (чоловіком і жінкою), взаємна повага, обов’язок перед родиною і суспільством. Мікроклімат у значній мірі залежить від загальної культури людини, її знань життя, уявлень про красу, доброту, міжособистісних відносинах. В основі добрих відносин лежить поступливість подружжя. У щасливих родинах це правило зазвичай виконується неухильно. Іноді їм розпоряджаються усвідомлено, а частіше інстинктивно: спрацьовує єдиний в природі “вічний двигун – механізм взаємного тяжіння, довіри. Свій неповторний стиль відносин притаманний кожній сім’ї. Доброзичливі відносини в родині в поєднанні із затишком створюють ту особливу атмосферу, яка народжує відчуття домашнього вогнища. Щоб воно проявилося, потрібно спільне зусилля всіх членів сім’ї, їх колективний душевний і фізична праця.