Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

4. Анімаційні послуги

.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
77.31 Кб
Скачать

1.Суть анімації в тур.  Термін «анімація» з’явився на поч. XX ст. у Франції і трактувався як дія-сть, спрямована на те, щоб провокува-ти і посилювати живий інтерес до культури, художньої творчості.

Сучасна анім. - це дія-сть розроб-ки та здійсненя спец. програм про-вед. вільного часу.

Анімація - це своєрідна послуга, яка має  на меті підвищ. якості об-слуговування, і також це своєрідна форма реклами, форма повторного залуч. гостей і їхніх знайомих.

Готел. анім. є одним з ефективних засобів залуч. гостей в готель. Во-на впливає і на позитивну оцінку роботи готелю в цілому. Це додат-кові послуги клієнту, мета яких пробудити в ньому позит. емоції, відчути задоволення від відпочин-ку і бажання приїхати в цей готель ще раз.

Тур. анім. - це тур. послуга, при наданні якої турист втягується в активну дію. Заснов. на особистих контактах аніматора з туристами.

2. Організац. дія-сть аніматорів в тур. Служба анімації створює відповідну гостинну, комфортну, дружню атмосферу в готелі; задо-вольняє потреби туристів у фіз. і духовному розвитку, емоційному збагаченні через приємні пережи-вання; має комплексний х-ер зав-дяки спеціальним програмам, що охоплюють всі види і форми ані-мації; сприяє створенню умов для гарного спілкування, приємних особистих і спільних переживань та розваг. Вона мобільна, невиму-шена, приватна, діюча; має постій-ний характер, щоденний контакт з туристами; дозволяє врахувати їх побажання тощо. На постійних відвідувачів готелю в комп'ютер-ній базі даних служби прийому й розміщення ведеться обновлюване досьє, в якому утримуються інди-від. запити й особ-сті кожного ту-риста. Анімаційну службу необхі-дно організовувати відповідно до споживчого попиту, що виявляє-ться шляхом анкетування відпо-чиваючих (туристів), з урахуван-ням досвіду обслуговування гос-тей у сусідніх аналогічних готе-лях і туркомплексах. При цьому враховується традиційно сфор-мований контингент відпочива-ючих за місцем проживання, віро-сповіданням, національністю, ві-ком, статтю тощо.

Функціональні обов'язки фахівців наступні:

• гол. менеджер служби анімації – керівник анім. команди;

• художній керівник – укладач і організатор денних і вечірніх шоу-

програм. Відповідальний за якість виконання цих заходів;

• хореограф забезпечує танцюва-льну підготовку учасників денних

танцювальних програм і вечірніх шоу-програм;

• шеф-аніматор відповідає за які-сть роботи аніматорів, які підко-ряються безпосередньо йому;

• декоратор забезпечує шоу-прог-рами декорацією;

• костюмер забезпечує учасників анімаційної програми костюмами;

• шеф спортивної анімації несе відповідальність за складання і проведення спортивних програм, йому підкоряються спортивні ані-матори;

• аніматори – виконавці анімац. програм.

Організаторська дія-сть зумовлює наявність у фахівців уміння розпо-діляти роботу, персонально виз-начати обов'язки, права і відпо-відальність, встановлювати час виконання робіт, розробляти си-му контролю за виконанням прий-нятих рішень, вести справи так, щоб бачити і вирішувати корінні питання в перспективі.

3. Особ-сті видів тур. в анімації.

Можна виділ. наступні напрямки розвитку анімації в туризмі:

1) створ. спец. музеїв та парків, орг-ція костюмованих балів, шоу, свят та ін. дійств за конкретними сценаріями (створ. спеціалізов. турпродукту).

2) анімація – оживлення програм дозвілля туристів в місцях три-валого відпочинку – курортних готельних комплексах, тур. цент-рах, тур. селищах (holiday villages – HV-1) і базах, на круїзних судах тощо.

Виділ. наст. види анімації:

1.Анім. в русі - задов.  потребу людини в русі.

2. Анім. через хвилювання -  за-дов. потребу людини у  відчутті нового, невідомого, неочікувано-го при спілкуванні і також при по-доланні труднощів.

3. Анім. через спілкув. - задов. по-требу у спілкуванні з новими ціка-вими людьми, обміні життєвим досвідом, у відкритті внутріш. сві-ту людей і пізнанні себе через спілкування.

3. Анім. через заспокоєння -  за-дов.  потребу людей у психологіч. розрядці від повсякден. втоми через заспокоєння, усамітнення, контакт з природою.

4. Культурна анім. - задов. потре-бу людей у духов. розвитку особи-стості через залуч. до культ.-істор. пам’яток і сучасн. зразків к-ри.

5. Творча анім. - задов. потребу людини в творчості, показі своїх здібностей і встановленні контак-тів з близькими за думкою лю-дьми, через спіл. творчість.

4. Класиф. туристів. Існ. різні види класиф. туристів, найбільш часто зустрічається така класиф.: по статі, по віку, по рівню доходів, по рівню освіти, за етнічн. прина-лежністю.

Туристів можна класиф. за етніч-ною приналежністю. Різні програ-ми можна пропонув. туристам за статев. ознакою. Можуть бути розроблені чисто жіночі і чоловічі дозвіллєві програми. Однак, най-частіше, туристів класиф. за віком: 0-2 роки – немовлята; 3-8 років – діти-дошкільнята; 9-18 років – під-літки-школярі; 18-25 років – моло-дь, студенти; 26-64 років - дорослі люди; 65 років і старше - літні лю-ди, пенсіонери.

Класиф. туристів за ставленням до влаштування дозвілля.

Перший тип. Ініціативні туристи, які заздалегідь планують як робочі дні, так і дні відпустки, тому ініці-атива з орг-ції дозвілля буде нале-жати їм. Голов. завдання тураніма-торів в роботі з цим типом турис-тів – вміння вислухати і виконати майже готову програму, підіграти ініціативним туристам. Тут потрі-бно імпровізація і ні в якому разі не допустимо перехоплення ініціа-тиви.

Другий тип. Ділові люди, які у повсякденному житті практично позбавлені дозвілля і навіть свій вільний час вони прагнуть витра-тити з максим. користю для спра-ви. Найчастіше це бізнесмени, ме-неджери, представники наукової та технічної інтелігенції. Цей тип туристів воліє або таке дозвілля, який дає їм можлив. удосконалю-ватися або спокійний відпоч., який дає їм мож-сть розслабитися, від-почити від стрімкого темпу життя.

Третій тип. «Вузько-спеціалізо-вані» туристи, які мають якесь од-не велике захоплення в житті: колекціонув. конструюв., моде-люв., в'язання, шахи і т.п. Цій справі вони присвячують весь свій вільний час, тому їм найбільше підходить клубний відпочинок. Саме в клубі за інтересами такий турист отримає найбільше мо-ральне задоволення.

Четвертий тип. Активні турис-ти, які віддають перевагу під час дозвілля якомога більше рухатися: грати в спорт. ігри, брати участь у змаганнях і різноманіт. заходах. Працювати з цим типом туристів - одне задоволення, тому що вони підтримують будь-яку ініціативу. Програму для таких туристів тре-ба склад. з розрахунком на ма-ксимал. рухову активність.

П'ятий тип. Пасивні туристи, схильні до домашніх форм дозвіл-ля: читання книг, перегляду теле-програм, багато-годинного відпо-чинку на пляжі. Ці люди годинами можуть сидіти біля телевізора або читати книги. Для такого типу ту-ристів підійдуть програми, в які включені ігри на пляжі, відео-тека, вечірні шоу.

Шостий тип. Невиправні скеп-тики і буркуни. Це найбільш скла-дна категорія. Цих людей дуже важко чимось захопити, проте при різноманітності пропонованих програм можливо, і вони знайдуть собі розвагу. Тут необхідно знати і враховувати особливості кожного з цих типів особистості при склад. дозвіллєвих програм.

5. Осн. ф-ції аніма-ції: 

1. Адаптаційна – дозволяє перейти від щоденного оточення до віль-ного, відпочинкового.

2. Компенсаційна – дозволяє звіль-нити людину від фіз. і психол. вто-ми повсякденного життя.

3.Стабіліз. - створ. позит. емоції та стимулюючу  психічну рівновагу.

4.Оздоровча - спрямована на від-новл. і розвиток фізич. сил люди-ни, ослаблених у повсякденному трудовому житті.

5. Інформаційна, яка дає змогу от-римати нову інформ. про країну, регіони, людей та ін.

6. Освітня, що дозволяє придбати і закріпити в результаті яскравих вражень нові знання про навко-лишній світ.

7. Вдоскональнювальна, що при-носить інтелектуальне і фіз. вдос-коналення.

8. Рекламна дає можливість через анімац. програми зробити туриста носієм реклами про країну, регі-они, туркомплекси, готелі, турфір-ми та ін.

6. Планув. анім. дія-сті. Для ефективної реаліз. анім. дія-сті по-трібні три складові:

1) концепція готел. анімац. дія-сті з додаванням типових анімац. програм і методик їх адаптації до реальних груп і персоналій;

2) матеріально-технічна база для спортивно-оздоровчих і розважа-льних занять;

3) талановиті аніматори, які здат-ні втілити концепцію, програми і методики в життя, й обслуговую-чий персонал.

Центральну і системоутворюючу роль у цих складових повинен ви-конувати головний анімац. мене-джер, що керує штатом анімато-рів і побічно (через технічного директора) керує обслуговуючим персоналом, а також працівника-ми інших служб, які так чи інакше беруть участь в анімац. обслугову-ванні туристів.

Орг-ція служби анімації поклика-на забезпечувати оптимальну взає-модію всієї анімац. команди: пого-дженість, супідрядність і коорди-націю всіх її структурних елемен-тів. Орг-ція анімац. дія-сті як скла-дова частина технологічного про-цесу вимагає жорсткого дотриман-ня професійної самостійності всіх фахівців і одночасно всебічного розвитку їх активності й ініціати-ви в рамках конкретних завдань своїх структурних підрозділів.

Аніматор повинен володіти бага-тьма позитивними якостями для успішної дія-сті. Зрозуміло, що якщо людина не товариська, не ха-ризматична, боїться людей, то в анімації їй робити нічого. Ані-матор обов'язково повинен бути приємним у спілкуванні, мати гар-ні зовнішні дані, бути тактовним, мати смак, добре і доречно вдя-гатися, уміти себе подати, прави-льно висловлювати свої думки і, найголовніше, він повинен бути гарним організатором-витівником

7. Технологія створ. анім. прог-рам. В індустрії гостинності та тур. під аніма. програмою розумі-ють об'єднаний загальною метою або задумом план проведення туристс., фізкультурно-оздоров-чих та культурно-масових, пізна-вальних і аматорських занять. Комплекс прийомів роботи ані-матора, орг-ція цієї роботи, ви-корист. спеціал. технічних засо-бів є технологією створення ані-мац. програм. Технологія створ. і реаліз. анім. програм для моло-ді, як си-ма, склад. з декількох взаємопов'язаних підси-м. Розг-лянемо кожну з них окремо:

1. Організаційна – орг-ція спіль-ної дія-сті анімаційної команди, економічного, технічного, реклам-ного відділів;

2. Інструкторсько-методична – створ. і розробка сценаріїв захо-дів, текстів екскурсій, підбір спортивних ігор і змагань, скла-дання маршрутів походів з пода-льшою розробкою методичних ре-комендацій на основі узагальнен-ня досвіду;

3. Режисерська – розподіл ролей, складання планів репетицій, пос-тановка спектаклю, шоу;

4. Технічна – підготовка техніч-них засобів (об'єктів, споруд, інс-трументів тощо), майданчика (сце-ни) для анім. заходів, реквізиту, декорацій.

Реалізація анімац. проекту зале-жить від професійної майстер-ності постановника і режисера анім. програми в сфері тур. дія-сті, що визначається умінням знахо-дити найбільш оптимальні, прий-нятні способи впливу на особис-тість туриста, задоволення його потреб і інтересів на основі зас-тосування універсальних, прида-тних для різних організаційно-економічних умов методів, які представляють собою визначені закономірності, стійкі і надійні правила функціонування техно-логічного процесу.

Технологія створ. анім. програм проходить в такій послідовності:

1) розробка тематич. анім. прогр.;

2) створ. типового сценарію захо-ду;

3) економ. розрахунок вартості ко-жного анім. заходу;

4) розподіл ролей між аніматора-ми;

5) підготовка техніч. засобів;

6) склад. планів репетицій та їх проведення;

7) реалізац. запрограмованих анім. заходів;

8) анкетув. споживачів і аналіз проведених анім. заходів;

9) робота на удосконал. програми.

8. Види дія-сті аніматорів в готельних комплексах. У Фран-ції дефініція „аніматор” хар-зуєть-ся розмаїтістю підходів. Так, ані-матор розглядається як:

– професійний працівник соціаль-но-виховної анімації, ф-ції якого полягають у розвитку виховного, культурного й спортивного потен-ціалу людини;

– фахівець соціаль. області, мета якого – задоволення потреб, бажа-нь і запитів соціал. верств насел.;

– агент культурної й суспільної дія-сті, покликаний підвищувати суспільну свідомість, поліпшува-ти життя громади, розвивати культурну демократію.

Розподіл видів дія-сті аніматорів:

- художня творчість (21%);

-фізичний розвиток і спорт (13%);

-економічні проекти (12%);

-суспільна й політична робота (12%);

-психолого-педагогічна-діяльність (11%);

-культурно-освітня робота (10%);

-туристика (9%);

-наукова діяльність (12%).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]