Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_psikhoterapiya99.docx
Скачиваний:
128
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
165.02 Кб
Скачать

26.Психоаналітичні техніки. Психодрама.

Класичний психоаналіз включає п'ять базисних технік:

1.Метод вільних асоціацій полягає в тому, що психолог-аналітик пропонує клієнту виказувати будь-які припущення, що з'являються у клієнта і відображають його переживання.

2.Тлумачення (інтерпретація) сновидінь клієнта, яке сам Фрейд називав «найкоротшим шляхом в підсвідоме». Під час сну ослабляються «эго»-захисні механізми і виявляються приховані від свідомості переживання. Сновидіння — це не тільки ілюстрація пригнічених переживань, але і процес їх перекладу в більш прийнятну для свідомості форму. 3.Інтерпретація є роз'ясненням неясного або прихованого для клієнта значення деяких аспектів його переживання або поведінки. При цьому неусвідомлені феномени стають усвідомленими. Інтерпретація включає три основні процедури: ідентифікацію (позначення); роз’яснення (власне тлумачення); переклад тлумачення на мову повсякденного життя клієнта.

4.Аналіз опору. Основні функції цієї техніки — забезпечити усвідомлення клієнтом своїх «эго»-захисних механізмів і прийняти необхідну конфронтацію по відношенню до них, враховуючи, що саме опір «Ego» є головною перешкодою усвідомлення особистих проблем.

5.Аналіз перенесення. В класичному психоаналізі перенесення потрактовується як неодмінний атрибут психотерапії і спеціально заохочується специфічною позицією аналітика (невтручання, відчуженість, закритість)

27.Історія виникнення та розвитку психодрами

Класична психодрама-це терапевтичний груповий процес, в якому використовується інструмент драматичної імпровізації для вивчення внутрішнього стану клієнта. Засновником психодрами є Якоб Леві Морено. В період навчання ним був розроблений проект організації груп самодопомоги для самотніх повій Відня, який, як вважав сам Морено, поклав посаток руху групової психотерапії. Ще, коли він був студентом, то він висунув ідею, що окрема людина в сучасному світі не має авторитету і повинна говорити від імені групи. Він організовує групу однодумців, які допомагають нужденним людям вирішити їх проблеми. У центрі Відня зробили будинок - Будинок зустрічей - куди міг прийти кожен і поділитися своїми проблемами з іншими людьми.  Навчаючись в університеті, Морено також задумався про терапевтичний потенціал ігрових методик. Поштовхом до цього послужили його спостереження за дитячою грою, в процесі якого він звернув увагу на те, як діти, які граються, розігрують свої фантазії. Морено задумався над тим, як зробити доступним «царство дітей» для дорослих. Він зняв квартиру на останньому поверсі в одному з будинків Відня і організував там Театр спонтанності (імпровізації), де він став організовувати зі своїми друзями-акторами всякого роду рольові та імпровізовані ігри, кожен міг за своїм бажанням виконувати найрізноманітніші ролі. Подібні позитивні наслідки відзначалися лише як побічні ефекти театральних вистав. Головна ідея Морено і його основна мотивування носили духовний характер: треба реалізувати творче «Я» в «театрі життя», який надає безмежні можливості для вільного виразу емоцій.

28.Основні поняття психодрами: Рольова гра- широко застосовуваний у психодрамі прийом, який полягає у виконанні якої-небудь ролі в аматорському представленні. Рольова гра займає центральне місце в психодрамі. Психодрама враховує природні акторські здібності людини і надає їй можливість і відповідну обстановку для того, щоб вона за допомогою рольової гри могла творчо опрацювати свої особисті проблеми і внутрішні конфлікти. Морено вважав, що психодрама створює необхідні умови, щоб людина могла активно спробувати себе в різних ролях, що мають або не мають відношення до реального життя. Текст і декорації обираються за бажанням актора, а не сценариста.

Спонтанність. Поняття «спонтанність» і «творчість» утворюють ядро розроблених Якобом Морено теорій дії і особистості. У розумінні Морено, спонтанність - це ключ, за допомогою якого можна звільнити творчість. Концепція спонтанності, яку запропонував Морено, включає два важливих параметри: адекватність відповіді і новизна.

«Теле». Введене Морено поняття теле означає двосторонній обмін емоціями між клієнтом і психотерапевтом. Теле включає всі позитивні і негативні емоції, які тільки можуть виникнути в психодраматичній ситуації.

Катарсис. Груповий катарсис, який виникав, розглядався ними як спосіб, що допомагає глядачам краще зрозуміти деякі аспекти своїх особливостей. Хоча в психодрамі катарсис це є емоційне потрясіння і внутрішнє очищення. Морено застосовував термін «катарсис» в арістотелівському сенсі, тобто позначав ним звільнення від емоцій, але Морено розширив зміст цього поняття, поширюючи дію катарсису не тільки на глядачів, а й на акторів.. Інсайт. Під ним мається на увазі вид пізнання, яке дозволяє негайно вирішити проблему або по-новому поглянути на неї. Психодрама в умовах групи спрямована на створення клімату, який би найбільшою мірою сприяв катарсису, пізнання й інсайту. Однак інсайт може виникнути не тільки одночасно з катарсисом, але і тоді, коли з ним переживання вже ослабли - під час обговорення розіграної психодрами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]