Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_psikhoterapiya99.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
165.02 Кб
Скачать

4.Загальні фактори ефективності психотерапії. Класифікація методів психотерапії.

Є такі фактори :

1. наявність добрих стосунків і співробітництва між терапевтом та клієнтом.

2. ослаблення напруги на початку терапії

3. засвоєння клієнтом психотерапевтичної інформації

4. оперативна модифікація поведінки клієнта і набуття ним нового колективного досвіду

5. навчання на прикладі психотерапевта

6. переконання і навіювання з боку психотерапевта

7. засвоєння більш адаптивних способів поведінки за умови емоційної підтримки збоку психотерапевта.

Ці фактори запропонував Мармор.

Методи:

Залежно від напряму психотерапії її методи виступають у формі різних термінів

1. Метод як техніка

2. Метод як умова

3. Метод як інструмент

4. Метод як інтервенція(втручання)

1) методи психотерапії як конкретні методичні прийоми й техніки (гіпноз, релаксація, бесіда, дискусія, психогимнастика й ін.); 2) методи психотерапії, що визначають умови, які сприяють оптимізації досягнення психотерапевтичних цілей (сімейна психотерапія й ін.); 3) методи психотерапії в значенні інструмента психотерапевтичного впливу (таким інструментом може бути психотерапевт у випадку індивідуальної психотерапії або група при груповій психотерапії); 4) методи психотерапії в значенні терапевтичних інтервенцій (втручань), розглянутих або в параметрах стилю (директивний, недирективний), або в параметрах теоретичного підходу, що і визначає характер цих втручань (інтерпретація, научіння, міжособистісна взаємодія).

5.Основні вимоги щодо класифікації психотерапевта в Україні та за кордоном.

Вимоги чітко описані у декларації з психотерапії , яка була прийнята європейською асоціацією психотерапевтів у 1990р.

1. Психотерапія являє собою дисципліну в галузі гуманістичних наук і є вільною і незалежною професією.

2. психотерапевтична освіта вимагає високого рівня теоретичної і практичної підготовки.

3. гарантована різноманітність психотерапевтичних підходів.

4. освіта в галузі певного терапевтичного методу повинна здійснюватись інтегрально і охоплювати вивчення теорії набуття власного клієнтського досвіду, практику під керівництвом супервізора.

5. доступ до такої освіти передбачає широку попередню підготовку, зокрема в галузі гуманітарних і суспільних наук.

6.Правова регламентація діяльності психолога. Який займається психотерапією.Етичні вимоги до діяльності психотерапевта, які функціонують в Україні та за кордоном.

Психотерапевт - керується чинним законодавством України про охорону здоров'я та нормативно-правовими актами, що визначають діяльність органів управління та закладів охорони здоров'я, організацію психотерапевтичної допомоги населенню.

Всі психотерапевти, у своїй психотерапевтичній практиці зобов`язуються дотримуватись положень Етичного Кодексу. У своїй роботі психолог-практик зобов'язаний керуватися професійно-етичними нормами, що виражаються в етичних принципах:

1) Принцип дотримання таємниці - дотримання правила, згідно з яким певна інформація може бути відома тільки вузькому колу фахівців. Цього вимагають інтереси клієнта, а також самого психолога. Дотримання професійної таємниці відображає принцип конфіденційності, який поділяють всі психологи світу.

2) Принцип нанесення шкоди - передбачає, що результати, отримані в ході взаємодії з клієнтом, ні в якому разі не повинні завдати йому шкоди. Психолог повинен застосовувати тільки апробовані методики, що відповідають сучасним науковим стандартам.

3) Принцип наукової обгрунтованості використовуваних психологічних методик та об'єктивності висновків;

4) Принцип комплексної діагностики та психологічної допомоги - поєднання методик, для підвищення достовірності дослідження;

5) Принцип безоціночного ставлення до клієнта і поваги його особистості. Психолог проявляє доброзичливе ставлення, вміння слухати, розуміти, осмислювати, ставитися серйозно до неприємностей і проблем клієнта;

6) Принцип ефективності пропонованих рекомендацій передбачає, що такі рекомендації мають бути обов'язково підходять до того, кому даються;

7) Принцип професійної компетентності і рефлексії професійних обмежень передбачає, що психолог повинен відповідати за наслідки своєї професійної діяльності. Він повинен чітко уявляти межі своїх професійних можливостей, застосовувати тільки перевірені методи роботи.

Етичні вимоги призначені для: - захисту пацієнта/клієнта від неетичного застосування психотерапії психотерапевтами або ведучими навчальних груп; - встановлення стандартів етики у психотерапевтичній практиці для його членів; - дотримування норм професійної поведінки психотерапевта; - захисту психотерапевта від посягання на його професійну честь і права; - є підставою для вирішення суперечливих питань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]