Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_psikhoterapiya99.docx
Скачиваний:
128
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
165.02 Кб
Скачать

48. Структурно-функціональний аналіз Его-станів

Кожне его-стан являє собою особливий патерн мислення, почуттів і поведінки. Виділення его-станів засноване на трьох аксіоматичних положеннях : 1) кожен дорослий колись був дитиною. Ця дитина вкожній людині представлений его-станом Дитина; 2) кожна людина знормально розвиненим мозком потенційно здатний до адекватної оцінки реальності. Здатність систематизувати що приходить ззовні інформацію іприймати розумні рішення відноситься до его-стану Дорослий; 3) у кожного індивіда були або є батьки або замінили їх особи. Батьківські початоквпроваджено в кожну особу і приймає вид его-стану Батько.

Дорослий его-стан - це здатність індивіда об'єктивно оцінювати дійсність за інформацією, отриманої в результаті власного досвіду,і на основі цього приймати незалежні, адекватні ситуації рішення.Дорослий у Е. Берна грає роль арбітра між батьками і дитиною. Аналізуючи інформацію, Дорослий вирішує, яка поведінка найбільш відповідає даним обставинам, від яких стереотипів бажано відмовитися, а які бажано включити.

Его-стан Дитина - це емоційний початок людини, який проявляється у двох видах. Вільна Дитина включає в себе імпульси,притаманні дитині: довірливість, ніжність, безпосередність, цікавість,творчу захопленість і винахідливість. Він надає людині чарівність і теплоту, але в той же час є джерелом примх, образ, легковажності,впертості й егоцентризму. Адаптована Дитина - це та частина особистості,яка бажає бути прийнятою батьками і вже не дозволяє собі поведінки,не відповідає їх очікуванням і вимогам. Для адаптуватися дитиніхарактерна конформність, невпевненість у спілкуванні, сором'язливість.

Батько - це інформація, отримана в дитинстві від батьків та інших авторитетних осіб, це повчання, повчання, правила поведінки, соціальні норми. З одного боку, Батько являє собою набір корисних і перевірених часом правил, а з іншого-забобони і упередження. Це его-буває стан двох видів: Контролюючий Батько (представляє заборони, санкції) та опікаючий Батько (представляє поради, підтримку,опіку).

49. Аналіз взаємодій у трансактному аналізі.

трансакціями називаються вербальні і невербальні взаємодіїміж людьми. Трансакція - це обмін діями між его-станами двох людей. Дії можуть бути умовними або безумовними,позитивними або негативними. Розрізняють трансакції паралельні (додаткові), перехресні і приховані.

При паралельної трансакції очікування людей, які контактують міжсобою, відповідають взаємним очікуванням і відповідають здоровим людськимвідносин.

Такі взаємодії не мають здатність виробляти конфлікти і можутьтривати необмежений час. Стимул і у відповідь реакція при такомувзаємодії відображаються паралельними лініями.

Перехресні (пересічні) трансакції вже мають здатністьвиробляти на світ конфлікти. У цих випадках на стимул дається несподівана реакція, активізується невідповідний его-стан. ".

Таким чином, на що виходить від Дорослого стимул дається реакція Батька. Такі перехресні трансакції починаються взаємними докорами,колючими репліками і можуть закінчитися грюканням дверима.

Приховані трансакції відрізняються тим, що включають більше двох его-станів,тому що повідомлення в них маскується під соціально прийнятним стимулом, але у відповідь реакція очікується від ефекту прихованого повідомлення. Самеце складає суть психологічних ігор. Таким чином, прихована трансакціянеявно містить інформацію, за допомогою якої можна вплинути на іншихтак, що вони цього не усвідомлюють.

Трансакція може здійснюватися на двох рівнях - соціальному іпсихологічному. Це характерно для прихованих трансакцій, де напсихологічному рівні вони містять приховані мотиви.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]