Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_psikhoterapiya99.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
165.02 Кб
Скачать

55. . Історія виникнення тілесно-орієнтованої терапії

Тілесна терапія, спрямована на досягнення і підтримку здоров'я, існувала в рамках таких сфер, як бойові мистецтва, шаманізм, цілительство, танець, сексуальні відносини, релігійні та побутові ритуали.

На розвиток тілесно-орієнтованої терапії сильний вплив зробила аналітична психологія К. Юнга. Також на розвиток тілесно-орієнтованої терапії вплинула психоаналітична теорія, зокрема, погляди Райха. Тривала психоаналітична практика Райха, під час якої він ретельно відстежував зв'язок мови, емоційної експресії і рухів пацієнтів, дали йому можливість описати стійкі поєднання між хронічним тонусом тієї чи іншої групи м'язів і пригніченими емоціями. В. Райх починав свою роботу в 20-і рр.. як психоаналітик безпосередньо під керівництвом З. Фрейда.

Таким чином, Райх фактично з'явився першопрохідником в області психології тіла і тілесно-орієнтованої психотерапії. Історичне коріння тілесно-орієнтованої терапії лежать в роботах Ф. Месмера, Ш. Ріці і Ж.-П.Шарко, І. Бернхайма, В. Джемса і П. Жане, в одному ряду з якими стоїть теорія І. М. Сєченова про " м'язовому почутті ". Широку ж популярність і систематизоване оформлення цей напрям одержало завдяки роботам В. Райха, починаючи з кінця 30-х рр.

56. Основні поняття та процедури тілесної психотерапії: енергія, м'язовий панцир, грунт під ногами, дихання, оцінка тіла і напружені пози, рухові вправи, фізичний контакт.

Енергія

Поняття енергії має вирішальне значення для тілесної терапії. Тілесні терапевти стверджують, що вільно поточна природна життєва енергія є основою функціонування здорової особистості. Ця енергія, що накопичується в результаті споживання їжі, рідини і кисню, безперервно тече по тілу здорової людини. Біоенергетичні методи мають на меті полегшення самовираження у вигляді мобілізації енергії тіла і повернення людей до їх первинної природи(стану щирого задоволення). Задоволення - це свобода рухи тіла і свобода від м'язової напруги. Розвитку здатності до досягнення задоволення заважають процеси соціалізації, оскільки, приймаючи соціальні умовності і задовольняючи потреби інших, ми при цьому заперечуємо наші власні первинні потреби.).

М'язовий панцир

 Райх описав бар'єри, використовувані для усунення або зведення до мінімуму незакінчених емоційних переживань, назвавши ці захисні механізми "бронею характеру". Під "бронею" або "панциром" Райх мав на увазі хронічне м'язове напруження, ізолюючее людину від неприємних емоцій. Коли м'язи напружуються, почуття притупляються; іншими словами, "м'язовий панцир" заважає перебігу оргонной енергії вгору і вниз по тілу."Панцир" є структурою характеру в його фізичній формі. 

Грунт під ногами

Ґрунт під ногами" - не тільки фізична опора на власні ноги, а й метафора . "Чим міцніше людина відчуває свій контакт з грунтом (реальністю), чим міцніше тримається за неї, тим більше навантаження він може винести і тим краще може керувати почуттями"). Лоуен бачив, що у багатьох клієнтів немає відчуття твердого грунту під ногами і відповідно у них немає почуття дотику з реальністю. Мати "грунт під ногами" - означає бути в енергетичному контакті з грунтом, отримати відчуття стабільності та впевненості. 

Дихання

Дихання - сукупність процесів з підтримання життя, що дають організму безпосередню енергію для його руху та функціонування. Тому більшість біоенергетичних занять починається з дихальних вправ і постійних нагадувань учасникам про контроль за циклом "вдих-видих". 

Оцінка тіла і напружені пози

Учасники біоенергетичних груп звичайно одягнені в шорти. Одягаючи легку, що не сковує рухи тіла одяг, вони знаходять повну свободу в тілесних вправах і отримують можливість ясно бачити тіло і будь-які фрагменти "м'язового панцира"..Учасники, що опанували досвідом біоенергетичного аналізу, здатні робити важливі висновки щодо особистісних якостей інших на підставі форми і обрисів їх тіла, фізичної гнучкості або ригідності. 

Рухові вправи

. Рухові вправи ефективні тим, що допомагають повернути членів групи до примітивного емоційного стану, первинної природі людини.

Фізичний контакт

Більшість груп тілесної терапії включають фізичний контакт в групове взаємодія.  терапія Райха застосовує для заохочення процесу емоційної розрядки м'язовий масаж. Райх чіпає, тисне і щипає клієнтів, щоб допомогти їм зламати "броню характеру". 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]