Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_psikhoterapiya99.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
165.02 Кб
Скачать

61. Метамодель в нлп.

Метамодель =Комплекс лінгвістичних засобів для збору інформації, спрямованих на те, щоб відновити зв'язок мови людини й того досвіду, який ця мова представляє. Фундаментальним є поняття про те, що мова - це не досвід, а подання досвіду, як карта - подання території. Людина завжди має в своєму досвіді карту, але карта - не територія. Змінити суб'єктивне переживання людиною світу - значить змінити карту, але не сам світ. Найбільш докладно використання М. у психотерапії описано Бендлером і Гриндером в їх книзі «Структура магії». Ми створюємо свої моделі за допомогою трьох універсальних моделюючих процесів: узагальнення (генералізації), виключення (стирання) і спотворення. Ці процеси дозволяють виживати, рости, вчитися і сприймати багатство навколишнього нас світу. Але якщо ми помилково приймаємо суб'єктивну реальність за реальність, ті ж процеси обмежують нас і позбавляють здатності гнучко реагувати. Узагальнення - процес, за допомогою якого компоненти, або частини, моделі світу, створеної людиною, відриваються від первісного переживання і починають репрезентувати всю категорію, стосовно якої дане переживання розглядається як приклад. Другий метод, який ми можемо використати як для успішних дій в навколишньому світі, так і для обмеження себе, - виняток. Виняток - процес, за допомогою якого ми вибірково звертаємо увагу на певні аспекти нашого досвіду і виключаємо інші. Це дозволяє сконцентруватися на конкретній частині доступного досвіду. Третій моделюючий процес - спотворення. Спотворення дозволяє здійснювати зрушення в сприйнятті сенсорних даних. Без цього процесу ми не могли б будувати плани на майбутнє або перетворювати мрії в реальність. М. створена для того, щоб навчити слухача звертати увагу на форму комунікації мовця.

62.Рефреймінг у нлп.

Рефрейминг - термін, який широко використовує НЛП для опису використовуваних ним процедур переосмислення і перебудови механізмів сприйняття, мислення, поведінки з позбавлення від невдалих (можливо навіть патогенних) психічних шаблонів.

Багато метафори, казки, анекдоти можна розглядати як приклади рефрейминга, де події поміщають в певну «рамку». Технологія Р. була розроблена Річардом Бендлером і Джоном Гриндером в 80-х рр.. ХХ століття в результаті їх ретельного і систематичного спостереження за роботою Мілтона Еріксона та інших психотерапевтів. Прихильники НЛП описують рефрейминг як принцип, що «в будь-якій ситуації є позитивний ресурс», тільки його потрібно побачити і постаратися використовувати. Рефрейминг, на їхню думку, це зміна контексту або цінності даного явища.

Види рефрейминга:

Традиційно розрізняють два основних види рефрейминга:

1) рефрейминг контексту і рефрейминг змісту. Рефреймінг контексту: у різних ситуаціях один і той же поведінка може виявитися і корисним і шкідливим. В даному випадку якщо змінити контекст повідомлення, то змінюється і підхід до змісту. Рефреймінг змісту: полягає в тому, щоб змінити цінність самого повідомлення. Наприклад, якщо людина бреше, значить у нього є хоч якась мета. Рефреймінг змісту спрямований у першу чергу на зміну сприйняття об'єкта, що для суб'єкта проявляється у зміщенні смислових акцентів і призводить до виникнення нових відчуттів.

Шестикроковий рефреймінг Є в НЛП більш формальний варіант рефрейминга, що називається «шестикроковий рефреймінг». Цей процес складається з 6 кроків: 1. Спочатку визначте поведінку або реакцію, що підлягає зміні. 2. Встановіть комунікацію з частиною, відповідальною за дану поведінку X. 3. Відокремте позитивне намір від поведінки. 4. Попросіть свою творчу частину виробити нові способи досягнення тієї ж самої мети. 5. Запитайте частина X, чи згодна вона скористатися новими виборами замість старого поведінки протягом наступних кількох тижнів. 6. Екологічна перевірка.

Інструментарій рефрейминга . З інструментальної точки зору рефрейминг може бути здійснений декількома способами: Рефрейминг по контексту. Показ іншого боку.Рефреймінг за допомогою «зате ...». Рефреймінг за допомогою конотацій (оціночних складових слова). Робота на контрасті при використанні альтернативного питання «або ...».

63.Індивідуальний, груповий та сімейний сеттінг в психотерапії. Сетінг - необхідні для психотерапевтичного сеансу умови й обмеження, що накладають на процес його проведення. Залежать від виду психотерапії.Сеттинг у психотерапії є "набір" допоміжних інструментів, які обрамляють специфічні процеси психотерапії.Визначення психологічного сеттинга в Психологічній енциклопедії говорить, що сеттинг "впливає на протікання будь-якого терапевтичного сеансу, але його значення не завжди усвідомлюється не тільки клієнтами, але й багатьма терапевтами"."... будь-яке порушення сеттинга пацієнтом не є випадковим, а є продовження глибинних несвідомих проблем пацієнта, які необхідно аналізувати, а також та обставина, що для пацієнтів з асоціальними тенденціями встановлення сеттинга несе в собі яскраво виражений терапевтичний ефект".

Виконання умов сеттинга має безліч функцій у процесі психотерапії:• дозволяє налагодити ефективна взаємодія; • дозволяє досягти більшого терапевтичний ефекту; • самоорганізують клієнта, а також і самого психолога; • мотивує клієнта - додає зацікавленість; • робить неусвідомлений позитивний вплив на процес психотерапії;

Організація психотерапії, сеттінг.

Варіанти сеттінга:

- робота з одним членом сім'ї (по черзі одним психотерапевтом, рідше - паралельно двома);

- робота з діадою (батько - дитина, дружини);

- робота з сім'єю (тріадою і більше).

Сімейний психоаналітичний психотерапевт повинен обов'язково мати:

а) базове психологічне або медичну освіту; б) спеціалізацію в галузі психотерапії (бажано психоаналітично орієнтованого спрямування); в) спеціальні знання у сфері сімейної психології, сімейної психотерапії, в тому числі, сімейної психоаналітичної психотерапії; г) досвід вирішення психологічних особистісних і сімейних проблем (конфліктів, криз, труднощів); д) досвід супервізірованія з більш досвідченими колегами (психоаналітиками, клінічними психологами, психотерапевтами сімейними), т.е.1-2 завершених випадку сімейної психологічно орієнтованої психотерапії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]