Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_psikhoterapiya99.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
165.02 Кб
Скачать

67. Види нейтральності. Динаміка процесу нейтральності і «всепартійності».

Види:

Нейтральністьсть, яка стосується певних осіб- коли невідомо на чиїй стороні знаходиться терапевт. Запобігає конфліктам між членами сімї.

Н-сть по відношенню до проблеми і симптомів коли питання про сприйняття терапевтом проблеми і симптомів як добрих чи поганих лишається відкритим. Не відомо чи терапевт хоче підтриматим чи ліквідувати проблему. Тераевт враховує і позитивні і негативні сторони проблеми. Така позиція є хорошим імунітетом проти бажання негайно застосувати занадто сильні ситуативні інтервенції, наприклад, « стоп», «назад»., і т д.

Н-сть по відношенню до змісту і думок- треба залишати відкритою позицію терапевта, що стосується інтерпретацій проблеми , роздумів про її вирйшення, оцінок висловлюваних під час бесіди. Всі свої оцінки терапевту тре тримати при собі. Але в процесі консультування йому тре залишатися досить відкритим для любих ідей і пропозицій, «більш успішних» ніж його.

«всепартійність» - здатність терапевта рівномірно роз приділяти свою співпричетність всім членам сімї, признаючи вклад кожного з них і ідентифікуючи себе з кожною стороною («партією»), що знаходяться в подвійно протирічних відносинах.

ДЖ. Чеккін сформулював концепцію зацікавленості. Нейтральність, на противагу каузальній і моралізуючій свідомості, сприяє зацікавленій позиції. В свою чергу зацікавленість в свою чергу рекурсивно впливає на нейтральність. Даний зворотній взаємозв'язок має бути підкріплений «естетичною установкою», де зацікавленість терапевта має бути направлена на широту можливостей, прихованих в поведінці клієнта, а не на оцінку самих цих моделей.

68. Принцип циркулярності та каузальність поведінкових проявів

Під циркулярністю розумфіють певну послідовність, замкнуту по колу. Циркулярний спосіб мислення являє собою спрбу описати поведінку системних елементів, як замкнуту закономірність і відобразити взаємний круговий взаємозв’язок цієї поведінки.Кожного разу пр. и зіткнені з тією чи ін. ситуацією наше пояснення буде рухатися по одному і тому ж шляху, але при цьому і по колуІ взагалі під час спроб пояснити будь яку поведінку людини ми завди будемо стикатисяз принципои замкнутого кола. На практиці циркулярні гіпотези виникають тоді, коли вдається спів ставити і зібрати в єдине окремі гіпотези про причинно-наслідковий зв'язок. Циркулярність: все у будь якій системі взаємо пов’язано з усім іншим. Звідси, будь який симптом зв’язаний із сукупністю взаємодій в системі.

КАУЗАЛЬНІСТЬ або причинність, поняття, використовуване для позначення необхідного зв'язку явищ, із яких одне (причина) обумовлює інше (наслідок). У такому контексті К. трактувався як одна з форм загального зв'язку явищ, як внутрішній зв'язок між тим, що вже є, і тим, що їм породжується, що ще тільки стає.

69. Позитивна конотація як принцип системної психотерапії.

Коли пацієнту важко наважитись на консультаці, корисно підкреслити його рішучість і навіть зробити на ній акцент.

При позитивній конотації терапевт повинен строго притримуватися системного погляду на сімю, тобто розглядати будь які поведінкові прояви як конструктивний вклад кожного члена сімї, утримуючи її тим самим в цілісності і «зібраному стані».Під час бесіди основною її ціллю є максимально точне визначення відносин при відсутності загрози обезцінення кого-небудь. Терапевт лише тоді не буде втягнутим в сімейні суперечки, коли буде дотримуватись доповнюючої позиції. При цьому терапевт зобов’язаний зберігати певну конформність своїх висловлювань, смисл яких повинен залишатися близьким до головної тенденції системи, тобто до збереження системою власної стабільності Виразна і чітка підтримка кожного члена сімї допомагає терепевтууникнути можливих ситуацій відмови пацієнта від терапії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]