Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_psikhoterapiya99.docx
Скачиваний:
128
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
165.02 Кб
Скачать

72.Стратегічна сімейна терапія

Стратегічна сімейна терапія початок свого розвитку веде від стратегічної терапії М. Еріксона  Окремий рід завдань, що стоять перед стратегічної сімейної терапією, пов'язаний з тією допомогою, в якій нерідко потребують сім'ї, які переживають кризу переходу на наступну стадію сімейного життєвого циклу.Особливу турботу, з точки зору даного підходу, повинен викликати період, коли діти, які досягли юнацького віку, покидають будинок .  Цілі терапії - запобігти автоматично повторюється порядок подій, внести велику складність у цей затверділий репертуар і збагатити його новими альтернативами.  . Визначення проблеми завжди включає щонайменше двох або трьох осіб. Перш за все, терапевт вирішує, хто з членів сім'ї пов'язаний з представленою проблемою і яким чином кожен з них включено до неї. Далі він намічає інтервенцію, покликану змінити сімейну організацію таким чином, щоб в заявленої проблеми пропала необхідність. Зазвичай зміна планується по кроках - так, щоб нормалізація одного шару відносин зумовлювала зрушення на краще в іншому, а ті, в свою чергу, викликали зміни в наступному ряду, і т.д. - Поки не зміниться ситуація в цілому. Інтервенція може бути також спрямована на те, щоб возз'єднати членів сім'ї, залучаючи їх у загальні справи, або, навпаки, роз'єднати, послабивши жорсткість сполучних сім'ю уз. Нерідко терапевт намагається створити нову для сім'ї проблему, щоб її рішення, а також ті зміни, якими воно супроводжуватиметься, привели до розв'язання головної, початково заявленої проблеми.  Велика увага цей підхід приділяє внутріродинною ієрархії.  З позицій даного підходу, вся терапія - директивна, і ні один терапевт не в змозі уникнути директивності.

Оскільки цей вид терапії сфокусований на вирішенні пред'явленої проблеми, завдання росту особистості не ставляться; минуле клієнта також не зачіпається. 

. Підхід заснований на припущенні, що деякі сім'ї, звертаючись до терапевта в пошуках підтримки, насправді чинитимуть опір всіма видами пропонованої їм допомоги. Тому правильніше стверджувати, що бажання терапевта в даному випадку зводиться до того, щоб члени сім'ї надавали йому опір, але у формах, які ведуть до зміни.  Оскільки стратегічна сімейна терапія вимагає для кожної проблеми спеціальної терапевтичної програми, ніяких обмежень в питаннях підбору пацієнтів і їх відповідності даним напрямком не існує. Підхід застосовується в роботі з пацієнтами всіх вікових рангів і самих різних соціально-економічних страт, з проблемами самого різного роду.

73. Сеттінг у сст та інших напрямках психотерапії (прочитати статтю: Хан Гроен-Праккен "Влияние сеттинга на ход психоанализа и психотерапии").

Сеттінг - необхідні для психотерапевтичного сеансу умови й обмеження, що накладають на процес його проведення. Залежать від виду психотерапії.Сеттинг у психотерапії є "набір" допоміжних інструментів, які обрамляють специфічні процеси психотерапії. Таким обрамленням є оздоблення кабінету психотерапії, "диван для аналізу", наприклад, особливе крісло для релаксації, так називані "капсули", де клієнт поринає в мир звуків і лікувальних вібрацій, стінка з дипломами й сертифікатами ("терапевтичний іконостас")т.д.

Визначення психологічного сеттинга в Психологічній енциклопедії говорить, що сеттинг "впливає на протікання будь-якого терапевтичного сеансу, але його значення не завжди усвідомлюється не тільки клієнтами, але й багатьма терапевтами"."... будь-яке порушення сеттинга пацієнтом не є випадковим, а є продовження глибинних несвідомих проблем пацієнта, які необхідно аналізувати, а також та обставина, що для пацієнтів з асоціальними тенденціями встановлення сеттинга несе в собі яскраво виражений терапевтичний ефект".

Виконання умов сеттінгу (споконвічних установок) має безліч функцій у процесі психотерапії]:

• дозволяє налагодити ефективна взаємодія;

• дозволяє досягти більшого терапевтичний ефекту;

• самоорганізують клієнта, а також і самого психолога;

• мотивує клієнта - додає зацікавленість;

• робить неусвідомлений позитивний вплив на процес психотерапії;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]