Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_psikhoterapiya99.docx
Скачиваний:
128
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
165.02 Кб
Скачать

14. Прогресуюча релаксація за Шульцем. Біофідбек

1932-го року німецький невропатолог І. Шульц опублікував монографію “Аутогенная тренування – зосереджений розслаблення”. Аутогенная тренування є активний метод психотерапії, психопрофилактики і психогигиены, направлений замінити відновлення динамічного рівноваги системи гомеостатических саморегулюючих механізмів організму людини, порушених внаслідок стресу. АТ має два щаблі – нижчу і вищу. Початковий курс містить шість стандартних вправ. Починається аутотренінг з навчання розслабленню м'язів, після цього йдуть заняття з оволодінню серцево-судинної системою, впливу на вегетативну нервову і косно-суставную системи. Приклад вправ: вправа важкість – на розслаблення мязів, вправа тепло – на розширення судин, вправа пульс – нормалізує дихання та інші.

Аутогенная тренування найефективніша під час лікування неврозів, особливо при неврастенії, функціональних розладів і психосоматичних заболеваний.

Опанування вищої щаблем АТ дає можливість викликати трансові стану різного рівня. Перш ніж приступити до другої щаблі АТ, тренирующийся повинен освоїти першу щабель, навчившись утримувати себе у стані аутогенного занурення годину і більше. Вправи АТ-2 по задуму Шульца повинні навчити викликати складні переживання, що призводять до лікуванню через “аутогенную нейтралізацію” і катарсис. Аналізуючи опис медитативних вправ за Шульцом, можна побачити, що вони зводяться до серії прийомів своєрідного аутопсихоанализа. Сюди входять такі вправи: медитація на колір – концентрація клієнта на образах характерного кольору: зима, пейзажі….. спрямована на засіоння коляру, а не образи; вправана на візуалізацію конкретного коляру та інші. Включає 7 вправ.

Прогресуюча м'язова релаксація по Джекобсону полягає в тому, що з допомогою концентрації уваги спочатку формується здатність вловлювати напруження у м'язах і відчуття м'язового розслаблення, та був відпрацьовується навик оволодіння довільним розслабленням напружених м'язових груп. Усі м'язи діляться на 16 груп. Послідовність вправ – починаючи з м'язів верхніх кінцівок до м'язам нижніх кінцівок. Спочатку виробляється короткочасне напруга групи м'язів, які потім повністю розслаблюються, і увагу зосереджується почутті релаксації у цій галузі. Після повної розслаблення переходять до наступній групі м'язів. На завершальний етап пацієнт після повсякденного аналізу локальних м'язових напруг, що виникають у стресових ситуаціях, самостійно сягає м'язового розслаблення і долає емоційне напряжение.

Використання біофітбеку у самонавіюванні - Біологічний зворотний зв'язок - технологія, що включає в себе комплекс дослідницьких, лікувальних і профілактичних фізіологічних процедур, у ході яких пацієнтові за допомогою зовнішнього ланцюга зворотного зв'язку, організованого переважно за допомогою мікропроцесорної або комп'ютерної техніки, пред'являється інформація про стан і зміну тих або інших власних фізіологічних процесів. Використаються зорові, слухові, тактильні й інші сигнали-стимули, що дозволяє розвити навички саморегуляції за рахунок тренування й підвищення лабільності регуляторних механізмів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]