Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_psikhoterapiya99.docx
Скачиваний:
128
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
165.02 Кб
Скачать

15. Топографічна та структурна модель особистості з.Фройд.

Топографічної модель:

- свідомість (Фрейд пов'язував в основному із сприйманням зовнішнього світу)

- передсвідоме - це зміст душевного життя, який у даний час не усвідомлюється, але легко може стати усвідомленим (пам'ять, мислення).

- несвідоме - це та частина психіки, де концентруються несвідомі бажання та витіснені із свідомості ідеї.

Згідно структурної моделі Фрейд виділяє:

- ід («воно») – інстинктивні біологічні сполуки (танатос, лібідо). Принцип насолоди, задоволення має бути зараз.

- его (Я) - підпорядковується принципу реалізму: задоволення імпульсів слід відкласти до настання підходящої ситуації. (Я можу задовільнити ці потреби, які нікому не нанесуть шкоди)

- суперего (над-Я) - є джерелом моральних та релігійних почуттів. Якщо "Воно" зумовлене генетично, "Я" — індивідуальним досвідом, то "Над-Я" є результатом впливу інших людей. "Над-Я" — це внутрішня особистісна совість, інстанція, що уособлює в собі установки суспільства.

16. Розвиток особистості стадії психосексуального розвитку особистості з.Фройда і психосексуального розвитку особистості е. Еріксона

Фройд виокремив такі стадії психосексуального розвитку:

1.Оральна стадія (від народження до 2 років). На цій стадії ерогенною зоною є рот. Енергія дитини спрямована на те, щоб одержати задоволення через рот (в основному, прийом їжі і смоктання яких-небудь предметів).

2.Анальна стадія (від 2 до 3 років). Головною ерогенною зоною стає задній прохід.Її увага зосереджується на анальній сфері, на виділеннях і випорожненнях.

3.Фалічна стадія (від 4 до 5 років).Відповідно до Фройда, у цей період починають виявлятися статеворольові відмінності між хлопчиками і дівчатками. Можливі пов'язані з цими почуттями конфлікти Фройд назвав едиповим комплексом (у хлопчиків) і комплексом Електри (у дівчаток).

4.Латентна стадія (від 6 до 12 років). У цьому віці лібідо не концентрується на якійсь певній частині тіла чи органі, а сексуальні потенції ніби дрімають у стані бездіяльності, спокою.

5.Генітальна стадія (від 12 до 18 років). На цій стадії зберігаються деякі особливості, характерні для ранніх стадій, але головним джерелом задоволення стають статеві зв'язки з представником протилежної статі.

Еріксон виділяє 8 стадій:

1 стадія розвитку (орально - сенсорна)-На першій стадії розвитку,яка відповідає періоду немовляти, виникає довіра чи недовіра до світу.

2стадія розвитку (м'язево-анальна)відповідає ранньому дитинству. У цей період різко зростають можливості дитини, вона починає ходити і відстоювати свою незалежність.

3 стадія (локомоторно-генітальна)співпадає з дошкільним віком. Дитина активно пізнає навколишній світ, моделює у грі стосунки дорослих у побуті, на виробництві, в інших сферах життєдіяльності, швидко вчиться всьому, набуваючи нові права і обов'язки.

4 стадія (латентна)відповідає молодшому шкільному віку. Вона пов'язана з вихованням у дітей працелюбства, необхідністю оволодіння новими знаннями і вміннями. У цей період з'являється також професійна ідентифікація, відчуття власного зв'язку з представниками певних професій.

5 стадія відноситься до підліткового та юнацького віку.Формується ідентичність, вона об'єднує всі попередні ідентифікації дитини, до них додаються нові, оскільки дитина в міру дорослішання включається до нових соціальних груп і набуває інших уявлень про себе.

6 стадія розвитку(рання зрілість)-це період створення сім'ї, що супроводжується любов'ю.

7 стадія(зрілість або середній вік)- провідним стає ставлення людини до продуктів своєї праці і до своїх дітей, турбота про майбутнє людства.

8 стадія(пізня зрілість)-людина розуміє пройдений нею життєвий шлях і набуває цілісності особистості. Тільки тепер з'являється мудрість. Діти і творчі досягнення сприймаються як продовження себе і страх смерті зникає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]