Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
23 заняття.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
25.22 Кб
Скачать

1. Порядок подання клопотання.

За загальним правилом, стягувач безпосередньо може звернутись до суду України з клопотанням про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду тільки у разі, якщо такий порядок установлено відповідним міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. Так, зокрема, відповідно до ст. 20 Договору між Україною і Республікою Болгарія клопотання про визнання і надання дозволу на виконання рішення може бути подано особою, на користь якої воно ухвалено, безпосередньо до компетентного суду Договірної Сторони, на території якої має бути визнано і виконано рішення, або через центральні органи юстиції Договірних Сторін. Такий само порядок подання клопотання передбачений ст. 53 Договору між Україною та Чеською Республікою.

Разом із тим, якщо міжнародним договором, згода на обов'язковість якого дана Верховною Радою України, встановлено інший порядок подання клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду в Україні, то воно подається в порядку, визначеному міжнародним договором.

Так, зокрема, відповідно до ст. 53 Мінської Конвенції клопотання про надання дозволу на примусове виконання судового рішення подається до компетентного суду Договірної Сторони, де рішення підлягає виконанню, або до суду, який ухвалив рішення у справі по першій інстанції, який направляє його суду, компетентному ухвалити рішення за клопотанням. Такий само порядок подання клопотання передбачений договорами України з Республіками Молдова, Польща, Узбекистан. За договорами України з Республікою Грузія, Литовською, Латвійською, Естонською республіками — клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення подається до суду, який розглядав справу у першій інстанції, а останній направляє його до суду, компетентного ухвалити у ній рішення .

Аналогічний порядок установлено договорами між Україною та Корейською Народно-Демократичною Республікою і Республікою Куба.

У частині другій статті, що коментується, встановлено інший порядок подання клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду.

У випадках, якщо міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких дана Верховною Радою України, передбачено подання клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду через органи державної влади України, суд бере на розгляд клопотання, яке надійшло через орган державної влади України.

Саме такий порядок подання клопотання передбачено договорами між Україною та Китайською Народною Республікою, Україною і Монголією, в яких визначається, що клопотання про визнання і виконання судового рішення подається заявником до суду, який ухвалив це рішення і пересилається останнім до суду іншої Договірної Сторони через її центральні установи (в даному випадку — через Верховні Суди). Якщо ж заявник проживає або знаходиться на території Договірної Сторони, де рішення підлягає виконанню, клопотання може бути подано безпосередньо до суду цієї сторони 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]