Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
anatomiya_lyudini (2).docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
3.7 Mб
Скачать

ЛЕКЦІЯ

Тема: анатомія шкіри

ПЛАН

1. Вікові особливості будови і функції шкіри.

2. Придатки шкіри.

3. Потовидільна і терморегулкюча функції шкіри.

4. Профілактика шкірних захворювань у дітей.

5. Роль шкіри в загартуванні дитячого організму.

6. Гігієна шкіри.

1. Шкіра - ззовні вкриває тіло людини. Маса шкіри без підшкірної клітковини складає 4-9% від маси тіла, її поверхня дорівнює 1,5-2м². Товщина шкіри без підшкірної клітковини складає від 0,5 до 4мм.

В внутрішньоутробному періоді розвитку шкіра розвивається з зовнішнього (ендодерма) і середнього (мезодерма) зародкових шарів. З ентодерми розвивається зовнішній шар шкіри - епідерміс, а з мезодерми - середній шар шкіри (дерма) та підшкірна жирова клітковина. Отже шкіра складається з епідермісу, дерми та підшкірної жирової клітковини.

Епідерміс.

Епідерміс являє собою багатошаровий плоский ороговіваючий епітелій товщиною від 0,003 до 0,12мм, а на долонях та на підошвах стоп ніг до 1,4мм. Розглянемо будову епідермісу. На базальній мембрані, яка відділяє дерму від епідермісу розташований одним рядом шар призматичних клітин - базальний шар. Тут відбувається мітотичний поділ цих клітин і всі ці клітини поступово витісняються назовні почергово утворюючи різні шари епідермісу, доки не перетворяться на луску. Так відбувається самооновлення шкіри. В базальному шарі також відбувається утворення пігменту, яке відбувається в меланоцитах, розташованих над базальними клітинами.

Шипуватий шар складається з 3-8 шарів клітин. Ці клітини з'єднані між собою цитоплазматичними виростами - шипами, звідки і дістали свою назву. Тут також знаходяться клітини Лангерганса, які виконують фагоцитарну функцію і перші розпізнають поступивший через шкіру алерген.

Над шипуватим шаром розташований зернистий шар, який складається з 1-3 рядів клітин ромбовидної форми, з численними зернами, в яких починається утворюватись речовина, яка потім перетвориться в кератин. Клітини базального, шипуватого та зернистого шарів мають ядра. Над зернистим шаром розташований блискучий шар, який утворений 1-2 рядами блискучих плоских клітин, з нечіткими краями. Ці клітини заповнені блискучою речовиною - олеїдіном. Тут також є глікоген, жирові речовини.

Роговий шар - самий поверхневий, він утворений десятками шарів пластинок, тобто тісно контактуючими між собою без'ядерними клітинами. Вони складаються з рогової речовини, яка містить кератин. В найбільш поверхневій частині ці пластинки розрихляються і перетворюються на луску, яка злущується. Ми розглянули будову епідермісу, під епідермісом розташована дерма - середня частина шкіри.

Дерма.

Товщина дерми, або безпосередньо шкіри від 0,49 до 4,75мм. Дерма - це сполучна тканина. Вона складається з волокон, клітин, проміжної речовини. Волокна - колагенові, аргірофільні та еластичні. Клітини - фібропласти, фіброцити, гістіоцити, блукаючі і тучні клітини. Дерма складається з поверхневого (сосочкового) і внутрішнього (сітчастого) шарів:

1) сосочковий шар побудований з ніжноволокнистої рихлої сполучної тканини.

2) сітчастий шар побудований з пучків колагенових волокон, оточених сіткою еластичних волокон.

Підшкірна жирова клітковина складається з пучків сполучної тканини, між якими розташовані шаровидні жирові клітини. Тут знаходяться кровоносні судини, нервові закінчення, нервові рецептори шкіри, потові та сальні залози, волосся.

Вільні нервові закінчення сприймають біль, зуд, печію. Тільць Мейсснера сприймають тактильне чуття (дотик). Колби Краузе (сприймають холод) і тільця Руффіні (сприймають тепло) - це термо-рецептори.

Пластинчасті тільця Фатера-Пачіні сприймають тиск - барорецептори.

На всій поверхні шкіри нараховується до 250 тисяч холодових колбочок Краузе; до З0 тисяч теплових тілець Руффіні; до 5 млн. тілець Мейсснера; до 2-4 млн. вільних нервових закінчень.

Вікові особливості будови шкіри. Однією з основних особливостей шкіри дітей є те, що у них більша поверхня шкіри приходиться на 1кг ваги, ніж у дорослих. Абсолютна ж поверхня шкіри у дітей менша, ніж у дорослих. На 1кг маси тіла доводиться:

- у новонароджених - 704 см²;

- в 1 рік - 528 см²;

- в 6 років - 456 -//-;

- в 10 років - 423 -//-;

- в 15 років - 378 -//-;

- у дорослих - 221 см².

Ця особливість обумовлює значно більшу тепловіддачу в дітей, що обумовлює і високе теплоутворення. До 9 років встановлюється теплорегуляція, як у дорослих. На протязі життя кількість потових залоз не змінюється, але змінюються їх розміри і секреторна функція. Кількість потових залоз на одиницю поверхні шкіри в дітей в 10 разів більша.

Морфологічний розвиток потових залоз завершується в 7 років. Потовиділення починається на 4 тижні життя. Особливо збільшується потовиділення в 2 роки. Змінюється з віком і функція сальних залоз. Активність цих залоз значно збільшується перед народженням дитини. Вони утворюють на шкірі плоду "змазку", яка полегшує проходження дитини по родових шляхах матері. Після народження секреція сальних залоз зменшується, але знову збільшується в період статевого дозрівання.

2. Волосся, сальні, потові залози, нігті - це придатки шкіри, які розвиваються з ектодерми.

Волосся знаходиться на всій поверхні тіла, за виключенням долонь, підошв ніг, червоної кайми губ, сосків молочних залоз, частини поверхонь зовнішніх статевих органів. Густина розташування волосся складає від 40 до 1000 на 1см² шкіри. Волосся людини виконує чутливу функцію, захисну та ізолюючу функції. Волосок складається з стержня і кореня. Корінь складається з мозкової та коркової речовини. Корінь оточує кутикулою і закінчується волосяною цибулиною, яка забезпечує ріст волосся. В волосяну цибулину вдається волосяний сосочок з кровоносними судинами і нервами. Корінь і цибулина волосся знаходяться в волосяному мішечку, який складається з епітеліальної і поверхневої сполучнотканинної оболонок, до яких кріпиться м'яз піднімаючий волосся. Корінь + цибулина + волосяний мішок називаються разом волосяним фоллікулом. В верхній частині фоллікула знаходиться розширення (волосяна воронка), куди відкривається проток сальної залози. Колір волосся зумовлений пігментом у мозковій речовині волосся. При накопиченні міхурців повітря відбувається посивіння волосся.

Сальні залози розташовані всюди, крім долонь та підошв стоп ніг. Протоки залоз відкриваються в устя волосяних фоллікулів. На червоній каймі губ вони відкриваються на поверхню шкіри. Секрет сальних залоз - шкірне сало утворюється з продуктів розпаду клітин кінцевих відділів цих залоз.

Потові залози є двох видів. Розрізняють мерокринні та апокринні залози, які продукують різний за своїм складом піт.

Мерокринні потові залози розташовані по всій шкірі. На 1 см² шкіри їх - 200 до 800 штук.

Апокринні потві залози знаходяться тільки в підмишечних западинах, навколо грудних сосків, на шкірі чола, в ділянці промежини. Вони відкриваються в волосяний фоллікул вище від сальної залози, або безпосередньо на поверхню шкіри.

Нігті складаються з щільних рогових лусочок, які зберегли рештки ядер. Шкіра під нігтем називається нігтьовим ложем. Позаду та з боків ніготь прикритий шкірними валиками нігтя. Задній валик утворює тонку рогову пластинку епідерміса - наднігтьову пластинку, яка покриває зверху корінь нігтя. Корінь нігтя глибоко вдається під задній валик нігтя. Епітелій шкіри, на якому лежить корінь нігтя, називається матриксом. Ріст нігтя відбувається за рахунок клітин матрикса.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]