Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
195.09 Кб
Скачать

22

1.1 Вплив мікроклімату на організм людини

1. Ситуаційні задачі

Вирішіть одну із ситуаційних задач. За даними аспіраційного психрометра, кататермометра та барометра розрахуйте абсолютну, відносну вологість і швидкість руху повітря в аптечних приміщеннях. Напишіть загальний висновок про мікрокліматичні умови та у разі потреби запропонуйте гігієнічні рекомендації щодо поліпшення мікроклімату.

Вирішення ситуаційної задачі:

При вивченні мікрокліматичних умов у мийній аптеки виявлено таке: джерелами тепловиділення є газова плита й гаряча вода, що постійно використовується для миття посуду. Мийні ванни та вологий посуд при його сушінні є джерелами значного пароутворення. Працівники мийної виконують роботу стоячи й переносять невелику (до 10 кг) вагу. Для нормалізації температури повітря мийниці посуду змушені відкривати кватирки, вікна, двері, влаштовувати наскрізне провітрювання.

Дослідження параметрів мікроклімату було проведено в 4 місцях приміщення: біля мийних ванн, газової плити, біля зовнішньої та внутрішньої стіни, а також у центрі приміщення. В кожному місці вимірювання були проведені на 3 рівнях від підлоги (1,5; 1,0; 0,15 м). Протягом зміни було проведено триразове визначення мікрокліматичних умов.

В результаті досліджень були отримані такі результати: середня температура повітря 28 °С, ефективна радіаційна температура 32 °С, температурні перепади по горизонталі 4 °С, по вертикалі 3 °С, відносна вологість повітря 85%, швидкість руху повітря 0,4 м/с, коливання температури повітря протягом зміни 4 °С.

Висновок. Порівняння фактичних параметрів мікроклімату з нормативними величинами свідчить про те, що мікрокліматичні умови в мийній не відповідають ні оптимальним, ні припустимим нормативам. Вплив мікроклімату в поєднанні з високою вологістю та високою швидкістю повітря, великими перепадами температур повітря по горизонталі та вертикалі може сприяти порушенню процесів терморегуляції у працівників, виникненню простудних захворювань, загостренню хронічних запальних процесів.

Рекомендації. Для створення сприятливих мікрокліматичних умов у мийній необхідно встановити ефективно працюючу загальнообмінну вентиляцію й обладнати над мийними раковинами витяжки.

Задача 1.

Атмосферний тиск на момент визначення 747 мм. рт. ст. Встановити барограф для реєстрації коливань тиску на протязі тижня.

Задача 2.

В приміщенні вимірювали вологість повітря за допомогою психрометра Августа. Температура сухого термометра дорівнює 19 °С, а вологого –13 °С, барометричний тиск - 752 мм.рт.ст. Розрахувати величину абсолютної, максимальної та відносної вологості, дефіцит насичення і точку роси. Оцінити вологість повітря.

Задача 3.

В залі відпуску ліків при обстеженні встановлені наступні показники мікроклімату:

      • Барометричний тиск -750 мм. рт. ст.

      • Температура в приміщенні середня – 24 0С

      • коливання по горизонталі - 1,5°

      • коливання по вертикалі - 2° на 1 м висоти;

      • добові коливання (різниця між мінімальною і максимальною температурою) - 1,5°С (опалення центральне).

      • Відносна вологість - 17 %.

Дати заключення про стан мікроклімату в залі для відпуску ліків.

Задача 4.

Дистиляційно-стерилізаційна аптеки площею 12 і висотою 3,6 м обладнана штучною витяжною вентиляцією. Повітря з приміщення видаляється через вентиляційний отвір прямокутної форми 30 см х 20 см зі швмдкістю0,7 м/с.

Необхідно визначити об’єм видаленого повітря (G) з даного приміщення протягом 1 години.

Задача 5.

Обгрунтувати кубатуру аудиторії на 200 місць, якщо допустимий вміст СО2 дорівнює 1,5 л/(0,15 %), допустима кратність повітряного обміну - 3, кількість діоксиду вуглецю, яку видихає 1 людина - 22,6 л/год.

Задача 6.

Визначити коефіцієнт глибини закладання приміщення:

а) відстань від вікна до протилежної стіни - 6м (В);

б) відстань від підлоги до верхнього краю вікна - 2,5 м (Н);

Задача 7.

Визначити світловий коефіцієнт :

Світлова площа двох вікон в кімнаті дорівнює 2,4, площа підлоги - 25.

Задача 8.

Визначення коефіцієнта природної освітленості:

а) люксметром визначити освітленість біля внутрішньої стінки в приміщенні ( Е вн);

б) визначити люксметром зовнішню освітленість (Езов);

в) вирахувати коефіцієнт природної освітленості

КПО = 100%.

Задача 9.

Визначення освітленості методом “ВАТТ”:

а) вимірюють площу приміщення, S,;

б) визначають сумарну потужність світильників в Вт;

в) розраховують питому потужність в приміщенні за формулою:

Вт/S= 100 Вт/10= 10 Вт/

Величина питомої потужності залежить від висоти підвісу світильника, площі приміщення і рівня освітленості, який необхідно створити в даному приміщенні.

Площа учбової кімнати 40освітлюється 4 лампи розжарювання кожна по 100 Вт, напруга в мережі 220 В. Чи достатня освітленість в учбовій кімнаті? Розрахувати.

Відповіді до ситуаційних задач:

Задача 1. Вирішення задачі:

Барографи - самописці можуть бути добової і тижневої періодики. Для встановлення періодики необхідно відкрити футляр приладу, зняти з осі барабан для стрічки і на його нижній частині подивитися, на який період (доба чи тиждень) розрахований завод годинникового механізму. Після цього необхідно закріпити на барабані відповідну стрічку (“добову ” або “тижневу”). Стрічка барографа розлінована в мБ (мілібарах), відповідно для встановлення початкового рівня запису атмосферного тиску, необхідно перевести тиск, виражений в мм.рт.ст у мілібари - перемножити кількість мм. рт. ст. на 4/3;

1 мБ = 0,7501 мм. рт. ст. Наприклад: 747 4/3 = 963 мБ. Цю величину відкладаємо на стрічці, враховуючи час початку запису.

Задача 2. Вирішення задачі:

Розрахунок абсолютної вологості при визначенні її психрометром Августа проводять за формулою Реньо:

К = f - a (t-t1) ´ B,

де, t - температура сухого термометра, 19 °С

- температура вологого термометра, 13 °С

В - барометричний тиск, 752 мм рт ст.

f - максимальне напруження водяних парів при температурі вологого термометра, дорівнює 11,23 мм. рт. ст. (за таблицею максимальної напруги водяних парів)

а - психрометричний коефіцієнт, що дорівнює для закритих приміщень 0,0011.

Підставляємо значення величин в формулу

К = 11,23 - 0,0011(19-13) 752 = 6,27 мм. рт. ст.

Максимальну вологість (F) знаходимо за тією ж таблицею, що і Тр. Вона дорівнює 16,48 мм. рт. ст.

Відносну вологість розраховуємо:

R = K 100 / F= 38 %

Дефіцит насичення розраховуємо за різницею між максимальною і абсолютною вологістю.

Д = F – К = 16,48 - 6,27 = 10,21 мм. рт. ст.

Точку роси (Тр) визначаємо за таблицею максимального напруження водяних парів:

Тр = 4,4 °.

Відносну вологість можна визначити по таблицях за показниками сухого та вологого термометрів. В нашому прикладі відносна вологість по таблиці R = 40 %.

Таким чином, отримана величина відносної вологості відповідає гігієнічним нормативам для закритих приміщень (30-60 % при температурі 18-20 °С).

Задача 3. Вирішення:

Дані показники не відповідають гігієнічним вимогам, які ставляться до мікроклімату залу для відпуску ліків (висока середня температура і низька відносна вологість повітря).

Рекомендовано: зменшити температуру в приміщенні до 18-20 °С, збільшити відносну вологість до 40 % (поставити зволожувачі).

Задача 4. Відповіді:

Необхідний об’єм визначаєм за формулою:

G = V b3600.

Площа отвору (b) рівна:

0,3 м 0,2 м = 0,06

G =0,70,06 3600 = 151 /год.

Задача 5. Відповіді:

Спочатку знаходимо необхідний об’єм повітря з розрахунку на 200 чоловік (по к-ті місць в аудиторії). Для цього використовуємо вище наведену формулу:

L = 22,6 200 / 1,5 - 0,4 = 4520 / 1,1 = 4109

Відповідно, щоб забезпечити 200 чоловік повітрям при умові, що допустимий вміст оксиду вуглецю не буде перевищувати 0,15 % (1,5) необхідно 4109повітря.Враховуючи допустиму кратність повітряного обміну (3), кубатура аудиторії на 200 повинна бути 4109 =1370 м3.

Задача 6. Вирішення:

КГЗ = В/Н = 62,5 = 2,4 , що не відповідає санітарно-гігієнічній нормі (в нормі КГЗ не більше 2).

Задача 7. Вирішення:

СК = 2,4 : 25 = 1 : 10,4 = 1 : 10, що не відповідає гігієнічній нормі ( в нормі СК повинен бути 1 : 6 - 1 : 8 ).

Задача 8. Вирішення:

По даних вимірювання освітленості люксметром за формулою визначаємо:

КПО = Евн/Езов 100%.

Задача 9. Вирішення:

Розраховуємо:

питома потужність = 4 100/40 = 10 Вт/

Освітленість = 10 Вт/ 2,5 = 25 лк.

Для учбової кімнати освітленість недостатня. З використанням ламп розжарювання освітленість в учбовій кімнаті повинна бути згідно норм 150 лк. Необхідно встановити додаткові лампи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]