Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія права / 1Робоча програма-філос.права-2013-заочн.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
468.48 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Державний вищий навчальний заклад

«Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

Проректор з науково-педагогічної роботи

___________ _____________

підпис прізвище, ініціали

____” ______________ 20__ р.

Робоча програма навчальної дисципліни ____________________«Філософія права» ______________________

навчальна дисципліна

для студентів напряму підготовки 0301 «Філософія»,

спеціальності_6.020301 «Філософія»

назва напряму підготовки, спеціальності

Факультет філософський

Кафедра філософії та соціології

Форма навчання

Курс

Семестри

Загальне навантаження

Кількість годин

Курсова робота

Модуль 1

Модуль 2

Модуль 3

Модуль 4

Форма

підсумкового

контролю

Аудиторних

Самостійна робота

Кредити

ЄКТС

Годин

Всього

Лекції

Семінарські заняття

ЗМ – 1 – Поточний контроль (бал.)

ЗМ – 2 – Поточний контроль (бал.)

ЗМ – 3 – Есе (бал.)

ЗМ - 4 – Реферат (бал.)

ЗМ - 5 Підсумковий тест (бал.)

Залік

Заочна

4

8

3

108

8

4

4

100

-

20

35

10

5

30

100

Співвідношення кількості годин аудиторних занять до самостійної та індивідуальної роботи становить: для денної форми навчання – 31 % : 69 %, для заочної форми навчання – 7 % : 93 %.

Робоча навчальна програма складена на основі програми “Філософія права”, запропонованої Київським національним університетом імені Т.Г. Шевченка_____________________________

назва навчальної програми

Робоча навчальна програма складена кандидатом філософських наук, доцентом кафедри філософії та соціології Будзом В.П._______________

прізвище, ініціали викладачів

Робоча навчальна програма схвалена на засіданні кафедри філософії та соціології (протокол № 1 від 28.08.2012 р.)

Завідувач кафедрою ______________ проф. Ларіонова В.К.

підпис прізвище, ініціали

Затверджено методичною радою філософського факультету

Голова методичної ради з філософії _______________ проф. Ларіонова В.К.

підпис прізвище, ініціали

Декан _____________ ______Гоян І.М.__

підпис прізвище, ініціали

Івано-Франківськ, 2013

Програма навчальної дисципліни «філософія права».

Змістовий модуль 1. Філософія права як наука та її історичний розвиток

теми з/п

Назва та анотація теми, основні поняття та зміст навчальної дисципліни

1.

Філософія права як наука. Філософія права в системі наук. Співвідношення філософії права з іншими філософськими та юридичними дисциплінами. Поняття філософії права. Філософія права у структурі філософського знання. Сутність і походження філософії права. Структура і функції філософії права. Феноменологія права та її особливості. Гносеологія права та її особливості. Онтологія права та її особливості. Антропологія права та її особливості. Праксеологія права та її особливості. Аксіологія права та її особливості. Сутність філософського підходу до права. Сутність права як справедливість та як сила. Кратична функція права. Основні принципи права: свобода, рівність, справедливість, гуманізм, людинолюбство, демократизм, законності, об’єктивність, неупередженість. Цінність права: соціальна (як соціальний капітал), інструментальна, самоцінність. Примат прав людини над законодавством. Філософія, мораль і право. Предмет і об’єкт філософії права. Суб'єкт філософії права. Проблема розрізнення і співвідношення права і закону. Філософське осмислення сутності права. Типологія праворозуміння. Мета філософських досліджень права. Багатоманітність філософських визначень права і єдність поняття. Правове і філософське розуміння закону. Світоглядні основи філософії права. Право як соціально-духовне явище. Співвідношення природних і правових законів. Проблема прогресу моралі, моральності і права.

2.

Історичні концепції філософії права. Етично-правові погляди легістів та Конфуція. Антична філософія права. Поняття діке і номосу. Пошук золотої середини як основи справедливості. Аналіз Сократом морально-правової проблематики. Поняття справедливості та ідеальної держави у поглядах Платона. Принцип розподіляючої справедливості Аристотеля. Договірний характер справедливості у вченні Епікура. Фаталістичні концепції природного права стоїків. Формування юриспруденції як самостійної науки у Стародавньому Римі. Філософсько-правові проблеми середньовіччя (Фома Аквінський, Марсілій Падуанський). Класифікація законів Фомою Аквінським. Середньовічні юристи і розвиток юридично - догматичного методу. Філософсько-правові проблеми епохи Відродження і Реформації (Н.Макіавелли, М.Лютер, Ж.Боден, Т.Мор). Філософсько-правові проблеми у філософії Нового часу (Г.Гроцій, Т.Гоббс, Д.Локк, Ш.Монтескьє, Ж.Ж.Руссо, І.Кант). Категоричний імператив І.Канта як модифікація принципу формально - правової рівності. Гегелівська система філософії права. Філософія об'єктивного духу (право, мораль, моральність). Сфера об'єктивного духу як ідеальна правова дійсність. Гегелівська концепція розрізнення права і закону. Сучасні теорії права. Загальна характеристика основних концепцій філософії права ХХ ст. Нормативна ідея права. Ціннісний підхід до філософії права. Неокантіанські концепції філософії права:. Неогегельянські концепції філософії права. Плюралізм природноправових теорій. Аффективні вольові теорії правової цінності. Лінгвістичний аналіз цінностей права. Екзистенціалістська філософія права. Неопозитивістська концепція права. Теологічні концепції філософії права. Ідеї філософія права в Україні. Українська національна ідея та філософія права. Перспективи розвитку українського права і держави: конституційні положення і дійсність, поглиблення реального розриву між ними. Концепція "відкритого суспільства" та можливі наслідки реалізації її ідей для України. Філософія права як теоретико-методологічна основа осмислення правових колізій в Україні та основних тенденцій їх розвитку у перспективі.

3.

Співвідношення природного та позитивного права. Історичний нарис становлення і розвитку природно-правовій ідеології. Основні філософсько-правові проблеми природного праворозуміння: проблема співвідношення природного і позитивного права (юснатуралізм і юридичний позитивізм). Діалектика права і закону, права і моралі в контексті природно-правового підходу. Космічне, теологічне та антропологічне тлумачення природного права. Доктрина «відродженого» природного права (препозитивне, допозитивне, надпозитивне, імпліцитне, право «із змістом, що змінюється»). Позитивні і негативні сторони природного права. Природне право і природні, невід’ємні, природжені, невичерпні права і свободи людини. Роль і значення природного права в правовій культурі цивілізації. Природне право як «вічна» проблема філософії права.. Природне права та його особливості. Особливості та засади позитивного права. Договірна теорія права як вираження природних потреб людини.