Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова1307.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
64.1 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки україни

ПРИВАТНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

“МІЖНАРОДНИЙ ЕКОНОМІКО-ГУМОНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

ІМЕНІ АКАДЕМІКА СТЕПАНА ДЕМ’ЯНЧУКА

Кафедра теорії, історії держави і права та філософії

КУРСОВА РОБОТА

Дисципліна: Теорія держави і права

Тема: ФОРМИ ДЕРЖАВНОГО ПРАВЛІННЯ

Виконав: студент 1 курсу

Юридичного факультету

Групи ЮПР-31

Андреєв І. А.

Перевірив:

Савченко Л. І.

Рівне – 2014

ЗМІСТ

Вступ 2

1.Форма державного правління України 4

2.Монархія 7

3.Республіка 13

4.Нетипові форми правління 20

5. Державно - політичний режим України 25

Висновок 28

Список використаної літератури: 30

Вступ

В данній курсовій будуть описані основні форми правління, які існують в сучасному суспільстві і які існували до нього. Різноманітність цих форм залежить від багатьох факторів. Великий вплив на форму держави робить культурний рівень народу, його історичні традиції, характер релігійних світоглядів, національні особливості, природні умови проживання, суб'єктивні фактори і інші. Специфіку форми держави визначає також характер взаємин держави і його органів з недержавними організаціями партіями, профспілками, суспільними рухами, церквою й іншими організаціями. Соціальні причини висуваються на перший план переважно у періодиреволюційних подій, як, наприклад, під час і після буржуазних революцій в Європі та Америці: молода, прогресивна буржуазія, яка очолювала широкі верстви населення, добилася обмеження влади монарха, ліквідації абсолютизму, встановлення дуалістичної чи парламентарної монархії, а іноді і республіки (наприклад, у США). Слідом за США президентські республіки утвердилися в країнах Латинської Америки. Нарешті, підвищення ролі парламенту в ряді країн Європи і Азії призвело до виникнення парламентарної республіки. Після краху тоталітарних режимів з початку 90-х років такий процес розвивається в багатьох країнах Африки. У ході цього історичного розвитку були і своєрідні зигзаги: республіка при фашизмі на чолі з Фюрером, Дуче, Каудильйо мало, ніж по суті відрізнялася від монархії (хоча юридично форма була іншою), а республіки в соціалістичних країнах, країнах соціалістичної і капіталістичної орієнтації (переважно в Африці) з однопартійною системою та проголошеної конституціями керівною роллю однієї партії мало зберігали справді республіканських рис. Поділ на монархії і республіки, а їх внутрішня класифікація на абсолютну, дуалістичну, парламентарну монархії, президентську та парламентарну республіки завжди мали і зараз мають досить жорсткий характер, крім цього існують і "гібридні" форми правління.

Чіткого співвідношення між типом і формою держави немає. В межах держави того самого типу можуть зустрічатися різні форми організації і діяльності державної влади. Своєрідність конкретної форми держави будь-якого історичного періоду визначається насамперед ступенем зрілості суспільства і державного життя, задачами і цілями, що ставить перед собою держава. Іншими словами, категорія форми держави безпосередньо залежить від його змісту і визначається ним.

Існують різні точки зору на поняття “форма держави”. Її трактують у вузькому змісті (тільки форма правління) або у широкому (сукупність форми правління, форми державного устрою). Політичний режим в цій ситуації розглядається як явище, яке характеризує сукупність держави, або область методів здійснення класової держави.

У юридичній науці форма держави аналізується по перевазі як зовнішня форма сутності, змісту і явища держави.

Під формою держави розуміється звичайно її організація, що виступає в єдності форми правління, форми державного устрою і політичного режиму, тобто відповідно основним, вузловим моментам цієї організації. У такий спосіб можна дати таке визначення форми держави:

Форма держави - складне суспільне явище, що містить у собі три взаємозалежних елементи: форму правління, форму державного устрою і форму державного режиму.

У різних країнах державні форми мають свої особливості, характерні ознаки, що у міру суспільного розвитку наповняються новим змістом, збагачуючись у взаємозв'язку і взаємодії . Разом з тим форма існуючих держав, особливо сучасних, має загальні ознаки, що дозволяє дати визначення кожному елементу форми держави.