Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_4.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
74.75 Кб
Скачать

Тема: Психічний розвиток та формування особистості в молодшому шкільному віці

  1. Фізичний розвиток молодших школярів.

  2. Типи труднощів першокласників при входженні в шкільне життя.

  3. Учіння як провідна діяльність у початкових класах.

  4. Розвиток психічних пізнавальних процесів молодших школярів.

  5. Формування особистості в молодшому шкільному віці.

  6. Особливості трудової діяльності молодших школярів.

1.Фізичний розвиток молодших школярів

Молодший шкільний вік охоплює вікові межі від 6, 7 до 11 років. У цьому віці фізичний розвиток дитини відбувається спокійно і рівномірно. Збільшується вага тіла дитини, продовжується його зріст, розвиваються і вдосконалюються всі органи та системи організму. Продовжується процес окостеніння, проте в хребті дитини ще багато хрящової тканини, що при недотриманні певних санітарно-гігієнічних вимог може призводити до викривлення хребта. Саме тому і батьки, і вчитель повинні постійно слідкувати за поставою та ходою молодших школярів.

У молодшому шкільному віці не завершене окостеніння кисті руки та фаланг пальців, що породжує труднощі для дитини при виконанні тонких і дрібних рухів, саме тому не потрібно переобтяжувати дітей письмовими роботами. В цьому віці дрібні м’язи дитини відстають у своєму розвитку від великих м’язів, саме тому дитині на багато легше здійснювати розмашисті рухи, ніж дрібні і точні. Це також породжує необхідність дозувати об’єм письмових завдань.

У молодшому шкільному віці розвивається серцево-судинна система організму, причому темпи росту серця відповідають темпу росту, діаметру кровоносних судин. У цей вік розвивається нервова система і головний мозок дитини, збільшується його вага, посилюється роль процесів гальмування, проте процеси збудження в цьому віці продовжують домінувати над процесами гальмування, що обумовлює імпульсивність і непосидючість молодших школярів.

2.Типи труднощів першокласників при входженні в шкільне життя

У молодшого школяра при входженні в шкільне життя спостерігаються такі типи труднощів:

  1. Зміна режиму дня: при вступі до школи дитина повинна систематично займатись учбовою діяльністю, що суттєво перебудовує режим її дня, який був до цього.

Батьки повинні допомогти дитині розробити оптимальний для неї режим дня і постійно контролювати його виконання.

  1. Труднощі у взаєминах з вчителем. Вчитель початкових класів на відміну від виховательки дитячого садка, яка була другою мамою, виступає досить вимогливим наставником, тому дитина може відчувати страх у ставленні до вчителя. Саме тому вчитель повинен пред’явити однакові вимоги до всіх дітей, але при цьому враховуються їх індивідуальні особливості.

  2. Труднощі у взаєминах з ровесниками, як правило, зустрічаються в тих дітей, які не ходили в дитсадок і до школи мали лише фрагментарні контакти з іншими дітьми. Такі діти не володіють гнучкими навичками спілкування з ровесниками, не вміють співробітничати з ними або не вміють захищати себе. Вчитель з метою допомоги дітям у подоланні такого типу труднощів повинен проводити виховну роботу по згуртуванню класного колективу на засадах співробітництва, взаємодопомоги та взаємо підтримки.

  3. Згасання інтересу до учіння, яке спостерігається десь у середині першого навчального року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]