Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Прийоми педагогічного впливу

.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
49.66 Кб
Скачать

Прийоми педагогічного впливу

1.Почнемо з того ,що ж таке виховання?

2.Які приорітетні ідеї виховання особистості ви знаєте?

У змісті виховання особистості дитини пріоритетними в наш час визнаються ідеї свободи, рівності, національної та особистої гідності, шанування родинних зв’язків, формування працелюбності, взаємодопомоги і самодисципліни, заощадливості, потреби здобувати знання і вміння у всіх видах праці, ставлення до свого життя і життя інших людей як до вищої цінності.

3.Назвіть будь-ласка групи методів впливу на особистість ?

1. переконання;

2. вправи і привчання;

3. навчання;

4. стимулювання;

5. контроль та оцінка.

4.Скажіть найбільш важливі форми педагогічного впливу?думку обґрунтуйте .

1) навчальний процес;

2) позааудиторної, позакласна робота;

3) сімейне виховання;

4) виховна діяльність дитячих і молодіжних організацій;

5) виховна діяльність установ культури, мистецтва та засобівмасової інформації (в тій мірі, в якій вона доступна вихованцям).

5.А зараз ми поговоримо більш детально про групу методів наприклад переконання??

Переконання - це різносторонній вплив на розум, почуття і волюлюдини з метою формування в нього бажаних якостей. Залежно відспрямованості педагогічного впливу переконання може виступати якЯкщо ми хочемо переконатиучня в істинності якогось наукового положення, то ми звертаємося до йогорозуму, якщо ж ми хочемо виховати любов до Батьківщини, до матері, то необхіднозвернутися до почуттів вихованця. У цьому випадку переконання виступає якнавіювання.

6.Від чого залежить ефективність методів переконання??

1. Високий авторитет педагога у вихованців.

2. Опора на життєвий досвід вихованців.

Слово педагога набуває конкретного сенсу, якщо воно зачіпає особистийдосвід вихованців.

3. Щирість, конкретність і доступність переконання.

4. Сполучення переконання і практичного привчання. Найбільші успіхивиховання досягаються тоді, коли словесний вплив сполучається зорганізацією різноманітної практичної діяльності.

5. Облік вікових та індивідуальних особливостей вихованців

7.скажіть будь-ласка що таке лекція?диспут?бесіда?

Найважливішу роль у переконанні за допомогою слова відіграють такі прийоми якбесіда, лекція, диспут.

Бесіда. Головна функція бесіди - залучити самих учнів до оцінки подій, вчинків, явищ життя і на цій основі сформувати у них бажане ставлення до навколишньої дійсності, до своїх цивільних іморальним обов'язків.

Лекція. Лекція - це розгорнуте, тривале і систематичневиклад суті тієї чи іншої навчальної, наукової, виховної або іншоїпроблеми. Основа лекції - теоретичне узагальнення, а конкретні факти,що становлять основу бесіди, в лекції служать лише ілюстрацією або вихіднимвідправним моментом. Учні особливо чуйно відгукуються на яскравий, самостійний стильмислення лектора, на його вміння відокремити факт від мислення про факт, висловитисвоє особисте ставлення до матеріалу теми. Лекція повинна бути школою мисленнядля учня. Тільки тоді знання набувають особистісний зміст, стаютьне пасивним компонентом розумового багажу, а керівництвом до дії.  Переконливість доказів і аргументів, обгрунтованість висновків, чіткаособиста позиція, а саме головне психологічний контакт з аудиторією відпочатку до кінця - ось головне доданок успіху лекції.

Диспут. Зіткнення думок з метою формування суджень та оцінок,яке відрізняє диспут від бесіди та лекції як не можна краще відповідаєзагостреної потреби підлітків і молодих людей у самоствердженні,прагненню шукати сенс у житті, нічого не приймати на віру, про всесудити з самим максималістським мірками. Диспут вчить вмінню захищати своїпогляди, переконувати в них інших людей і в той же час вимагає мужностівідмовитися від помилкової точки зору. Диспут ще цінний тим, що знання,здобуті в ході зіткнення думок, відрізняються високою мірою узагальненості,глибиною, міцністю і свідомістю засвоєння.

Диспут вимагає від педагога ретельної підготовки. Вкрай важливо, щобпитання, які виносяться на обговорення, містили значущу для учнівпроблему і по-справжньому хвилювали їх. У той же час диспут - це оглядвсіх педагогічних якостей педагога та його педагогічної кваліфікації.

8.А зараз розкажіть мені як саме вправа та привчання впливають на прийоми педагогічного впливу і що це саме таке??

Вправа - це планомірно організоване виконання вихованцямирізних дій, практичних справ з метою формування і розвитку їхособистості.

Привчання - це організація планомірного і регулярного виконаннявихованцями певних дій з метою формування хороших звичок.  Або, кажучи по іншому: привчання - це вправа з метою виробленняхороших звичок.

У практиці виховної роботи застосовуються в основному три типипереконань:

1) вправи в корисній діяльності;

2) режимні вправи;

3) спеціальні вправи.

Вправи в різноманітній корисній діяльності мають на меті виробитизвички в праці, у спілкуванні вихованців зі старшими й один з одним.  Головне в цьому виді вправ полягає в тому, щоб його користь усвідомлюваласявихованцем, щоб він, відчуваючи радість і задоволення від результату,звикав самоутверджуватися в працю і через працю.

Режимні вправи - це такі вправи, головний педагогічнийефект від застосування яких дає не результат, а добре організованийпроцес - режим. Дотримання оптимального режиму в сім'ї та навчальному закладіпризводить до синхронізації психо-фізіологічних реакцій організму з зовнішнімивимогами, що благотворно позначається на здоров'ї, фізичних іінтелектуальних можливостях вихованця і, як наслідок, на результатахйого діяльності.

Спеціальні вправи - це вправи тренувального характеру,що мають метою вироблення і закріплення уміння і навичок.

У навчальному процесі усі вправи - спеціальні, а у виховнійроботі - це привчання до виконання елементарних правил поведінки,пов'язаних із зовнішньою культурою.

9. На які саме групи методів поділяють засоби навчання?

1)методи організації та здійснення навчально-пізнавальної діяльності;  2) методи стимулювання і мотивації навчально-пізнавальної діяльності;

3)методи контролю і самоконтролю за ефективністю навчально-пізнавальноїдіяльності.

Яка з цих груп для вас найголовніша?

10. Що таке методи стимулювання??

Стимулювати - значить спонукати, давати імпульс, поштовх думки, почуттяі дії.

Змагання. Прагнення до першості, пріоритету, самоствердженнявластиве всім людям, але особливо молоді. Змагання в навчальнихзакладах те саме що кращим зразкам спортивного суперництва. Головне завданняпедагога - не дати змагання виродитися в жорстку конкуренцію і впрагнення до першості будь-яку ціну.

Заохочення. Почуття задоволення, яке відчуває заохоченийвихованець, викликає у нього приплив сил, підйом енергії, впевненість усвоїх силах і, як наслідок, супроводжується високою старанністю ірезультативністю. Але найбільший головний ефект від заохочення - виникненнягострого бажання вести себе так і діяти таким чином, щобвідчувати цей стан психічного комфорту якомога частіше.

У той же час заохочення не повинно бути занадто частим, щоб непривести до знецінювання, очікування нагороди за найменший успіх. Предметомособливої турботи педагога повинно бути недопущення розділу вихованців назахваленних і обійдених увагою.