Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MatAnaliz_2.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
3.75 Mб
Скачать

ЛЕКЦІЯ 13

  1. Основні властивості неперервних функцій.

1. Основні властивості неперервних функцій

Перша теорема Больцано-Коші (теорема про обернення функції в нуль).Нехай функціянеперервна на відрізкуі на його кінцях значення функції мають різні знаки. Тоді існує точкатака, що.

Доведення.Нехай для визначеності. Розділимо відрізокнавпіл. Якщо, то теорема доведена. Якщо, то виберемо ту половину відрізка, на кінцях якої функціямає значення різних знаків, і позначимо її. Розділимо відрізокнавпіл. Якщо, то теорема доведена, в іншому випадку виберемо ту половину відрізка, на кінцях якої функціямає значення різних знаків, та позначимо її. Якщо цей процес продовжувати необмежено, то або на якомусь-ому кроці значення функції в середині відрізкабуде рівним нулю і тоді теорема доведена, або одержимо послідовність укладених відрізків

таких, що приі на кінцях кожного з відрізківфункціямає значення різних знаків,.

За теоремою про вкладені відрізки існує точка , яка належить кожному із відрізківі. Ураховуючи неперервність функції(зокрема в точці), маємо.

Звідси одержуємо .

Друга теорема Больцано-Коші (теорема про проміжне значення).Нехай функціянеперервна на відрізкуі на кінцях цього відрізка приймає значенняде. Тоді для будь-якого числаіснує точкатака, що.

Доведення.Нехай для визначеності. Розглянемо допоміжну функцію

. Ця функція неперервна на відрізкуі

,.

За першою теоремою Больцано-Коші існує точка така, що. Але. Отже,, тобто.

Перша теорема Вейєрштрасса.Якщо функціянеперервна на відрізку, то вона обмежена на цьому відрізку.

Доведення.Нехай функціянеперервна на відрізку. Припустимо, що вона на відрізкуне обмежена. Поділимо відрізокпополам і виберемо ту його частину, де функціяне обмежена. Позначимо її. Відрізоктакож поділимо пополам і виберемо ту його частину, де функціяне обмежена. Позначимо вибрану половину. Продовжуючи необмежено цей процес, одержимо послідовність укладених відрізків

таких, що при. За теоремою про вкладені відрізки існує точка, яка належить кожному із них і. За означенням границі послідовності для будь-якого числа>0 існує такий номер, що приз іншого боку, існує такий номер, що при. Нехай. Тоді привиконуються нерівності:, тобто всі відрізки, депопадають в інтервал. Таким чином, функціяне обмежена в деякому-околі точки. Але це неможливо, оскільки функціянеперервна на відрізку, а значить, неперервна і в точці, тобто в точцііснує скінченна границя функції, а тому в околі цієї точки вона обмежена.

Друга теорема Вейєрштрасса.Якщо функціянеперервна на відрізку, то вона досягає на цьому відрізку своїх точних меж, тобто існують такі точки, що

.

Доведення.Нехай функціянеперервна на відрізку. За першою теоремою Вейєрштрасса функціяна відрізкуобмежена. Отже, вона має точну верхню межу і точну нижню межу . Покажемо, що існує точкатака, що. Припустимо, що в жодній точці відрізкафункціяне приймає значення, рівного, тобто для всіх точок. Складемо допоміжну функцію. Ця функція на відрізкунеперервна, а тому обмежена. Отже, існує числотаке, що для всіх.

Із цієї нерівності маємо: . Таким чином,– верхня межа функціїна відрізку. Але це суперечить тому, що числоточна верхня межа цієї функції на відрізку. Звідси випливає, що зроблене припущення неправильне, тобто існує точкатака, що.

Друга частина теореми доводиться аналогічно.

Зауваження.Точна верхня межа функції, неперервної на відрізку, називається її найбільшим (максимальним) значенням на цьому відрізку, а точна нижня межа – її найменшим (мінімальним) значенням. Різниця, де , називається коливанням функції на відрізку.

ЛЕКЦІЯ 14

  1. Поняття рівномірної неперервності функції.

  2. Теорема Кантора про рівномірну неперервність функції.

  3. Теорема про неперервність оберненої функції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]