Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт реабілітаційна пед..docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
28.5 Кб
Скачать

Лабораторне заняття №1

Тема: Реабілітація соціальних девіацій.

Приймальник розподільник для дітей при УМВС України в Житомирській області.

Адреса: вул. Б. Хмельницького, 44. Тел. 254847.

Адміністративна структура

  • Начальник

  • Заступники начальника

  • Структурні підрозділи:

  • Відділ організаційно-аналітичної роботи та нормативного забезпечення

  • Відділ протидії дитячій злочинності та розшуку дітей

  • Відділ профілактики правопорушень серед дітей

  • Психологічна служба

Характеристика особливостей клієнтів закладу

Контингент неповнолітніх, які потрапляють до ПРН, значною мірою відрізняється від однолітків. Близько чверті – 27% мають певні відхилення в психіці, приблизно у третьої частини – 32% вихованців освітній рівень не відповідає віку, 60% з них вживали спиртні напої, починаючи з 11-річного віку, причому 27% – систематично; тільки 37% росли в повних сім’ях, а поведінка близько 20% батьків визнана такою, що перешкоджає нормальному психічному та фізичному розвитку дитини. Близько третини неповнолітніх здійснили свої перші втечі з дому у віці до 10 років; 57% були постраждалими від побиття, пограбування та сексуального насильства. До 70% підлітків має ознаки аморальної поведінки та вираженої кримінальної спрямованості. Це відповідним чином впливає й на їх поведінку в спецзакладі, ускладнюючи проведення профілактичної роботи.

Особливості соціально-педагогічної роботи в закладі

Основними завданнями приймальника розподільника є недопущення з боку неповнолітніх правопорушень, проведення профілактичної та виховної роботи, виявлення причин та умов, які сприяють злочинності в підлітковому середовищі, повернення вихованців до постійного місця проживання або навчання. Приймальник працює цілодобово, щодобово

Основними видами діяльності є комунікативна, організаторська, виховна, посвідчувальна, пенітенціарна. Вони тісно пов’язані між собою і реалізуються комплексно, але об’єднуючою їх основою виступає профілактична діяльність, яка ставить такі завдання:

  • виявлення причин і умов, що призводять до вчинення дітьми адміністративних і кримінальних правопорушень;

  • організація та здійснення заходів індивідуальної профілактики з дітьми, що вчинили адміністративні та кримінальні правопорушення, були засуджені до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, звільнені зі спеціальних виховних установ, направляються за рішенням суду до спеціальних навчально-виховних закладів, самовільно залишили спеціальні навчально-виховні заклади, перебували у розшуку як такі, що зникли, залишили сім'ї або навчально-виховні заклади;

  • проведення заходів індивідуальної профілактичної та виховної роботи з дітьми, які перебувають на профілактичних обліках в ОВС;

  • ужиття заходів щодо недопущення рецидивної злочинності серед дітей;

  • виявлення фактів жорстокого поводження з дітьми, учинення стосовно них насильства, у тому числі батьками, законними представниками, інформування територіальних підрозділів ОВС, служби у справах дітей та інших зацікавлених органів;

  • взаємодія із зацікавленими органами, службами, навчальними закладами та організаціями, у т. ч. громадськими, у питаннях проведення з дітьми заходів індивідуальної профілактики та виховної роботи.

Лабораторне заняття №2

Тема: Реабілітація дітей із психоневрологічними відхиленнями.

Назва, підпорядкування, історія закладу

Житомирська обласна психіатрична лікарня №1

Адреса: с. Зарічани, Бердичівське шосе, 3. Тел. 343410.

Історія закладу

Історія Житомирської обласної психіатричної лікарні № 1 розпочалася з грудня 1944 року. Після визволення міста від німецьких окупантів, в зв'язку з тим, що приміщення, в яких розміщалась психлікарня до Вітчизняної війни, повністю знищені, Постановою №1100 виконкому Житомирської обласної Ради депутатів трудящих від 25 листопада 1944 року винесено рішення про виділення одного з корпусів Житомирської міської лікарні для організації психіатричної служби.

У березні 2002 року наказом УОЗ була затверджена вдосконалена структура Центрів: Центр порушень психічного розвитку; Центр гострих психотичних та поведінкових розладів; консультативно-терапевтичний Центр; реабілітаційний; Центр експертиз (МСЕК, СПЕК, ЛКК, ВЛЕК).

Комунальний лікувально-профілактичний заклад є лікувально-профілактичним закладом, який забезпечує спеціалізованою стаціонарною медичною допомогою населення.

Лікарня" є об'єктом спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, перебуває відповідно до делегованих обласною радою повноважень в управлінні обласної державної адміністрації та підпорядковується управлінню охорони здоров'я облдержадміністрації.

Законодавча база

В даний час нормативно-правову базу психіатрії України складають:

— Конституція України (ст. 49);

— Основи законодавства України про охорону здоров'я від 19 листопада 1992 року;

— Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 року;

— Закон України "Про психіатричну допомогу" від 22 лютого 2000 p.;

— Закон України "Про інформацію" від 2 жовтня 1992 p.;

— Рішення Конституційного Суду України у справі щодо офіційного тлумачення статей 3, 23, 31,47, 48 Закону України "Про інформацію" та ст. 12 Закону України "Про прокуратуру" (справа К. Устименка) від ЗО жовтня 1997 року) // Офіційний вісник України. -1997.- №> 46.-С. 126.

— Наказ МОЗ України "Про затвердження Інструкції про проведення обов'язкових попередніх і періодичних психіатричних оглядів" від 01.02.2002 p.:

— Наказ МОЗ України "Про затвердження Порядку проведення судово-психіатричної експертизи" від 08.10.2001 p.;

— Наказ МОЗ України "Про затвердження Порядку про застосування примусових заходів медичного характеру до осіб, які хворіють на психічні розлади і вчинили суспільно небезпечні діяння, у психіатричній лікарні із суворим наглядом" від 08.10.2001 p.;

— Наказ МВС України і МОЗ України "Про затвердження Інструкції про порядок організації охорони приміщень і територій відділень судово-психіатричної експертизи та режиму тримання осіб, які перебувають під вартою і направлені на судово-психіатричну експертизу" від 04.11.1996 р.

Адміністративна структура

У структуру лiкарнi входять:

– приймальне відділення;

– психіатричне відділення

– психоневрологічне відділення для хворих з пограничними станами і психосоматичними розладами

– відділення з посиленим наглядом для застосування примусових заходів медичного характеру– відділення №8 кризових станів;

– психіатричне відділення

- ЛТМ (лікувально-трудові майстерні) з метою реабілітації хворих.

Характеристика особливостей клієнтів закладу

Пацієнтами (Клієнтами) психіатричної лікарні є психічно хворі люди (синонім - душевнохворі) - хворі з вродженим або набутим розладом психічної діяльності.

Особливості організації соціально-психологічної роботи в закладі

  • Надання висококваліфікованої діагностичної, консультативної, психологічної, логопедичної, соціальної допомоги дітям шляхом комплексного забезпечення індивідуально-визначеними обсягами допомоги в залежності від медичних та соціальних показань.

  • Методичне керівництво та систематичний аналіз стану організації психіатричної допомоги дітям, організаційно-методична та консультативна допомога районним психіатрам з питання покращення якості та наступності допомоги дітям.

  • Диференційований відбір хворих, що за своїм станом потребують медико-соціальної реабілітації.

  • Активна взаємодія з амбулаторною психіатричною службою, науковими установами, психіатричною МСЕК, державними та недержавними установами і фондами, соціальними службами, роботодавцями з метою забезпечення безперервності лікувального та соціально-реабілітаційного процесу.

  • Взаємодія з родичами пацієнтів та особами, що формують значиме оточення. Формування терапевтичного середовища.

Комплексна реабілітація дитини в умовах закладу

  • Комплексне амбулаторне та стаціонарне обстеження та лікування дітей за згодою батьків чи їх опікунів із залученням клінічних, патопсихологічних, психотерапевтичних, функціональних та лабораторних методів.

  • Проведення амбулаторної і стаціонарної експертизи психічного стану дітей в т.ч. (військово-лікарської, надання рекомендацій щодо проведення навчання дитини, надання грошової допомоги по догляду за дитиною-інвалідом.

  • Проведення комплексу соціо- та психотерапевтичних заходів з дітьми та їхніми сім’ями по попередженню асоціальних вчинків і правопорушень, навчання батьків або опікунів методам соціально-трудової адаптації, виховної та педагогічної роботи.

  • Дотримання чіткої етапності та наступності під час обстеження та лікування в амбулаторних та стаціонарних умовах дітей.

  • Центр співпрацює з дитячими психіатрами, рай психіатрами, обласним медичним Центром реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи та порушенням психіки, з спеціалістами соматичної мережі та спеціалізованим Республіканським Центром.

  • Лікар, що лікує пацієнта є дитячий лікар-психіатр, реабілітація пацієнта проводиться відповідними фахівцями Центру у взаємодії з лікуючим лікарем.

  • У Центрі в повному обсязі забезпечується виконання діючого законодавства з питань надання психіатричної допомоги, охороняються права осіб при наданні такої допомоги.

  • Протягом 24 годин у робочі дні або 48 годин у вихідні та святкові дні пацієнт, госпіталізований у відділення Центру, оглядається завідуючим відділенням, йому призначається лікар, який його лікує, складається план обстеження, терапії та реабілітаційних процедур.

  • Дотримання відповідного санітарно-гігієнічного і протиепідемічного режимів, правил, техніки безпеки та протипожежної безпеки.

Лабораторне заняття №3