Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1. Реферат.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
51.39 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Факультет фізичного виховання і спорту

Кафедра медико-біологічних основ фізичного виховання та спорту

Історія виникнення допінгу

Виконала:

Гилун Ірина Олександрівна

IV курс, факультет фізичного виховання і спорту

Денна форма навчання

(«вчитель»)

_______________

підпис

Житомир-2015

ЗМІСТ

Вступ

Розділ 1. Заборонені стимулюючі речовини та їх вплив на організм спортсменів

1.1 Характеристика допінгів

Розділ 2. Класифікація допінгів у спорті

2.1 Коротка історія допінгів у спорті

2.1 Допінг та їх класифікація за групами

Розділ 3. Розповсюдження допінгу в спорті та боротьба з його застосуванням

3.1 Застосування допінгу в спорті

3.2 Допінг-контроль

3.3 Санкції до спортсменів, викритих у застосуванні допінгу

Висновки

Список використаної літератури

ВСТУП

Актуальність. В даний час для професійного спорту гостро стоїть проблема застосування спортсменами допінгу. Рішення даної задачі відразу ж тягне за собою ланцюг супутніх питань: як удосконалювати систему допінг-контролю, які препарати заборонити до використання, які заходи пред'являти до спортсменів, які порушили правила.

Але що ми знаємо про допінг крім того, у що змушують нас вірити Засоби Масової Інформації і ті, кому це вигідно?Дивлячись на ситуацію сучасного спорту з іншого боку, можна стверджувати, що набагато більш важливою є інша задача: розвіяти всі міфи навколо проблеми використання допінгів в спорті і змалювати реальність.

Кілька останніх років характеризуються впровадженням у спортивну практику величезної кількості фармакологічних препаратів, нерідко приймаються за панацею. Починаючи із занять дітей і юнаків, і закінчуючи тренуваннями висококваліфікованих професіоналів відзначаються спроби відтіснити на другий план або навіть повністю підмінити цілеспрямований і наполегливий тренувальних процес таблетками або шприцами з ліками. Відбувається пошук «чудодійних» препаратів, що дозволяють нібито в найкоротші терміни вивести спортсмена на рівень рекордів. Зростання спортивних досягнень в останні два десятиліття, по суті, підвів фізіологічні можливості організму до граничного рівня.

У більшості лікарів, вчених існують різні точки зору на вирішення проблеми допінгу. Одні з них вважають, що спортсмен повинен мати свободу вибору: застосовувати чи не застосовувати допінг. При цьому він повинен бути добре інформований про небезпеку для здоров'я того чи іншого препарату.

Багато розмірковують про необхідність повної заборони використання стимулюючих препаратів і суворого покарання винних. У спортивній підготовці ще існують невикористані резерви, які і без допінгу дозволять спортсменам показувати рекордні результати.

Історія світового спорту знає багато випадків, коли за допомогою тренерів, лікарів, вчених спортсмени застосовували різні засоби для досягнення високих результатів, не зважаючи на те, що використання стимуляторів хоча й дозволяє інколи досягнути кращої спортивної форми, але одночасно пригнічує природні фізіологічні реакції, що охороняють організмвід перенапруги.Тільки в 1960 - 1967 рр.. у світі було зареєстровано понад 30 випадків смерті, викликаних зловживанням допінгами у спорті. Коли ж це все-таки почалося?

Багато хто згадує 1986 рік, велогонка Бордо - Париж. Англієць Лінтон перший перетинає фініш і тут же замертво падає на землю. Смерть спортсмена настає від прийому значної дози наркотичного препарату з алкоголем. Стверджують, що саме Лінтон виявився першою жертвою допінгу. Правда, ще в 1879 р. під час міжнародної велогонки в Великобританії кілька учасників були викриті в застосуванні найелементарніших видів допінгу - кофеїну, алкоголю, нітрогліцерину.

З часом особливого розмаху вживання різного роду допінгів набуло в професійному спорті в США. Чик Ланг, американський менеджер, виголосив якось в інтерв'ю фразу, яка потім обійшла весь світ: "Використання різного виду допінгів і наркотиків у світі професійного спорту США стало насправді національною трагедією, тому що 80% професіоналів в найбільш популярних Вірус" перемоги "будь-який ціною проник і в аматорський спорт.

Спортивний світ в 1983р. був вражений введенням допінгового контролю на Панамериканських іграх в Каракасі. 16 американських, чилійських, пуерторіканський, колумбійських і канадських важкоатлетів, велогонщиків, легкоатлетів були дискваліфіковані за застосування заборонених препаратів, а група з 12 легкоатлетів США спакувала валізи, не встигнувши прийняти участь у змаганнях.

Прийом допінгових препаратів небезпечний у соціальному аспекті, так як це свого роду наркоманія. Планомірна боротьба з цим явищем почалася з 1962 р., коли розглянута проблема обговорювалася в комісії ООН з наркотиків. У 1967 р. створюється медична комісія МОК, а в 1971 р. в СРСР - єдина для країни антидопінгова служба. Міжнародна легкоатлетична федерація залишається лідером у боротьбі з допінгом.

РОЗДІЛ 1

Заборонені стимулюючі речовини та їх вплив на організм спортсменів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]