Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Леонтьев.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
40.9 Кб
Скачать

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Кафедра соціальної та практичної психології

Професійно-орієнтоване завдання

з курсу „Вікова психологія”

студента 24 групи

спеціальності „Психологія”

заочної форми навчання

соціально-психологічного факультету

Кузьмидіна Дениса Олеговича

Житомир-2014

Клієнтський запит

Я працюю психологом в університеті, до мене звернулася студентка п’ятого курсу з такими словами : « Мені 23 роки, я вже 5-й рік навчаюся на економічному факультеті . Спочатку мені це подобалося і я була цілком задоволеною, проте останнім часом у мене виникає таке відчуття, що моє життя складається не так, як потрібно. Дрібні буденні справи почали мене обтяжувати. Моментами здається, що моє життя порожнє та нецікаве. Допоможіть мені знайти вихід з цієї ситуації.»

І. етап первинного аналізу проблеми

1.1. Категоріально-термінологічне довизначення проблеми, з якою звернулися до психолога

Клієнт: Доброго дня. Мені здається , що я заплуталася у житті.

Психолог: Заспокойтесь і розкажіть, що саме трапилось.

Клієнт: Справа в тому , що останнім часом у мене почали з’являтися дивні думки, мені здається що все, що я роблю - це неправильно. Навчання уже не викликає такого інтересу, як раніше.

Психолог: Скажіть, які події відбувалися з вами за останні декілька місяців, і ми спробуємо зрозуміти , як вони вплинули на ваш теперішній стан?

Клієнт: Раніше я була енергійною, веселою, брала участь у різних громадських заходах . Але все частіше і частіше почала помічати, що мене це вже не цікавить. Почала деколи пропускати пари.

Психолог: А як до цього відносяться ваші батьки, друзі?

Клієнт: Батькам я намагаюся про це все не розповідати , щоб не засмучувати їх, адже вони мною дуже пишаються і чекають коли я отримаю диплом і піду працювати на фірму мого дядька. Друзі ж розуміють мене і намагаються підтримувати. Мій хлопець усіляким чином старається відволікти мене від цих думок. Але нажаль їм це не дуже вдається.

Психолог: Чи намагалися ви самостійно змінити цю ситуацію?

Клієнт: Так, звичайно. Наприклад, коли я дуже занята, чи разом із друзями то мене на деякий час покидають ці думки. Та коли я задумуюся про своє життя, то розумію , що у моєму віці багато дівчат уже мають сім’ю, роботу, чітко усвідомлюють свої прагнення та цілі. А я ніяк не можу розібратися у власному житті. Мені хочеться бути такою , як раніше.

Психолог: Я розумію вашу проблему, вона полягає у певній невизначенності життєвих орієнтацій. Для того, щоб допомогти вирішити цю проблему, ви пройдете «Тест смисложиттєвих орієнтацій» Д.О.Леонтьева.

Клієнт: І як це зможе мені допомогти?

Психолог: Ми зможемо визначити, якими є ваші цілі у житті, як ви сприймаєте процес свого життя, наскільки ви задоволені прожитим відрізком вашого життя. І як саме ви представляєте себе і своє життя в майбутньому.

Клієнт: Тепер мені набагато зрозуміліше. Скажіть коли ми зможемо почати роботу?

Психолог: Я підготую всі необхідні матеріали та повідомлю вас .

Клієнт: Я надіюся, що у вас все вийде і я зможу стати такою, як була раніше. Зможу зрозуміти , що саме мені потрібно, повніше визначити свої життєві погляди.

Психолог: Я буду намагатися зробити все, щоб допомогти вам.