Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 3.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
43.51 Кб
Скачать

Розділ 3. Дослідження ефективності телефонного консультування учнів середньої та старшої школи

3.1. Програма експериментального дослідження ефективності консультування учнів середнього та старшого шкільного віку

Передусім варто зазначити, що програма дослідження виконує роль стрижневого кореня нашого дослідження, обумовлюючи тим самим його змістово-смислову цінність, якість та надійність здобутої інформації. Пояснюєтьсяя це визначальним впливом програми дослідження на використання тих чи інших методів, технік та процедур з метою досягнення дослідницької мети. Зупинимося на детальнішій характеристиці складових програми:

Мета дослідження – обґрунтувати соціально-педагогічну технологію телефонного консультування учнів середньої та старшої школи.

Завдання дослідження:

  1. Здійснити категоріально-понятійний аналіз проблеми дослідження.

  2. Обгрунтувати соціально-педагогічні характеристики телефонного консультування учнів середньої та старшої школи.

  3. Здійснити експериментальну перевірку ефективності консультування учнів середнього та старшого шкільного віку та представити результати роботи;

  4. Розробити соціально-педагогічну технологію телефонного консультування учнів середньої та старшої школи.

Об`єкт дослідження: соціально-педагогічна діяльність у загальноосвітніх навчальних закладах.

Предмет дослідження: зміст та технологія телефонного консультування учнів середньої та старшої школи.

Далі визначимо гіпотезу.

Гіпотеза: ефективність телефонного консультування учнів середньої та старшої школи підвищиться, якщо використовувати спеціальні соціально-педагогічні технології телефонного консультування.

Розглядаючи програму нашого дослідження як науковий документ, що регламентує всі його етапи, стадії підготовки, організації та проведення, ми вважаємо доцільним розглянути такі складові процедурної частини програми:

  • генеральна сукупність;

  • вибіркова сукупність;

  • експериментальна база;

  • методи, які були використані для проведення соціально-педагогічного експерименту.

Перелічені складові зумовлюють рівень та якість дослідження загалом. Генеральна сукупність – учні середньої а старшої школи, телефонні консультанти.

Вибіркова сукупність – хлопчики та дівчатка 8-в та 11-б класів Житомирської міської гімназії № 3, консультанти служби «Телефон Довіри» Житомирського обласного центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, консультанти студентської соціальної служби «Телефон Довіри» Житомирського державного університету імені Івана Франка.

Експерементальна база – Житомирська міська гімназія № 3, Житомирський обласний цент для сім’ї, дітей та молоді, Житомирський державний університет імені Івана Франка.

Перейдемо до опису методичної частини програми експериментального дослідження, основним компонентом якої є описання використаних методів.

Використані методи – роздаткове анкетування, глибинне інтерв’ю, аналіз документів, а саме аналіз неофіційних документів за статутом, які виконують інформаційну функцію (див. Табл. 3.1.).

Таблиця 3.1.

Характеристика використаних методів

Назва методу

Мета застосування

На кого спрямований

1

Глибинне інтерв’ю.

Виявлення причин, з якими звертаються учні середньої та старшої школи в служби телефонної допомоги, технік консультування даної категорії, систематичності звернень учнів, рис особистості, знань, які необхідні консультанту для ефективного діалогу.

За вимогою опитувальника: консультанти служби «Телефон Довіри».

2.

Роздаткове анкетування

Визначення основних проблем учнів середньої та старшої школи, попиту такого виду соціально-педагогічних послуг як телефонне консультування. Визначення рівня поінформованості учнів про можливість телефонного консультування службами міста.

За вимогою опитувальника: учні середньої та старшої школи.

3.

Аналіз документів, а саме аналіз неофіційних документів за статутом, які виконують інформаційну функцію.

Перевірка наявності інформаційних листів, брошур в гімназії та службах «Телефон Довіри».

Рекламне, інформаційне забезпечення соціально-психологічної служби гімназії, служб телефонного консультування.

Таким чином, ми розглянули процедурну та методологічну частини програми нашого соціально-педагогічного дослідження, що надалі визначає можливість опису ло­гічних схем обробки зібраної інформації. Глибину аналізу інформації, зібраної в ході проведення дослідження, визначають розриті вище складові елементи програми. Варто відмітити, створення та обгрунтування програми нашого дослідження — це необхідна умова достовір­ної та об’єктивної інформації з проблеми телефонного консультування учнів середньої та старшої школи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]