Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тренынг.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
36.44 Кб
Скачать

Тренінг «Згуртованість і контакт у колективі»

Мета тренінгу: розвивати групову згуртованість,групову взаємодію, створити приємну обстановку, відволіктися від усіх справ і турбот.

Гіпотеза: після проведення тренінгу підвищеться рівень згуртованості учнів у їхній колективній діяльності.

Обсяг годин: 8 годин

Цільова аудиторія: учні 9-11 класів (25 осіб).

Завдання:

  • підвищити згуртованість навчальних класів;

  • підвищити розвиток колективу як цілісного групового суб'єкта;

  • розвинути такі навички як доброзичливість, інтерес до колективної творчої діяльності;

  • вміння будувати довірливі відносини один з одним;

  • Співпрацювати і діяти спільно;

  • Узгоджувати свої дії з іншими і спільно вирішувати поставлені завдання;

  • Вирішувати конфліктні ситуації;

Привітання

Час виконання: 3 хв.

Учасникам пропонуєтьсяутворити коло і розділитися на три рівні частини: "європейців","Японців" і "африканців".

Потім кожен зучасників іде по колу і вітається з усіма "своїм способом":"Європейці" потискають руку, "японці" кланяються,"Африканці" труться носами.

Мета: весело розпочати тренінг та підняти настрій

Обговорення: Які емоції увас викликало цю вправу? Що було найважчим? Що допомогло впоратися звправою?

Вправа на знайомство «Що моя річ знає про мене».

Узяти будь-яку свою річ і від її імені розповісти щось про себе.

Час виконання: 15хв.

Мета: Відпрацювати вміння короткої самопрезентації.

Правила роботи в групі:

Тренер пропонує учасникам скласти правила, які будуть дотримуватись під час тренінгу.

Час виконання: 5 хв.

Список правил:

1. Уважно слухати один одного.

2. Правило «Піднятої руки».

3. Поважати думку один одного.

4. Я – висловлювання.

5. Безоціночність суджень.

6. Активність.

7. Правило «стоп».

8. Конфіденційність.

9. Правило єдності (з першої по останню годину тренінгу повинна залишатись та сама кількість учасників)

10. Принцип «Тут і тепер»

11. Вимкнуті телефони.

Мета: систематизація правил для підтримання поведінки в групі.

Реальні очікування

Кожному учасникові дається фліп-чарт для того щоб написати свої очікування від тренінгу. Після того, як учасники виконають завдання, їм потрібно їх приклеїти на «Дошку очікувань».

Час виконання: 10хв.

Вправа «Мозковий штурм». 

Знайти якомога більше асоціацій зі словами «дружний колектив»

Час виконання: 15 хв.

Обговорення: Чи важко вам було підібрати асоціації? Які асоціації вам було легше підібрати – позитивні чи негативні?

Вправа «Знайди свою пару»

Учасники тренінгу сидять у колі. Кожному роздається картка з назвою тварини. Назви дубльовані, тобто у двох людей однакові тварини. Завдання учасників знайти свою пару за допомогою жестів, міміки, не використовуючи слова.

Мета: створює робочу атмосферу на занятті, активізує ігрову діяльність, розвиває почуття сенситивності, виразність поведінки. Необхідні матеріали: картки з назвами тварин.

Час виконання: 20 хв.

Обговорення: Чи виникало у вас бажання заговорити? Чи важко вам було показувати за допомогою жестів? Чи легко ви впізнали свою пару?

Вправа «Друкарська машинка»  Вправа для концентрації уваги, командної взаємодії (згуртованості). 

Час виконання:25 хв. Завдання: Між учасниками тренер розподіляє літери алфавіту.  Тренер вимовляє слово, його необхідно «надрукувати». Група, що уособлює друкарську машинку, намагається це зробити, плескаючи в долоні. Правильно надрукованим вважається слово, яке учасники «відхлопали», не порушуючи черговості букв. 

Обговорення: Чи не розгубились ви при виконанні цієї вправи? Що було найважче у даній вправі?

Вправа «Це класно!» Всі учасники стають у коло. Один учасник виходить на середину і продовжує фразу: «Життя навчило мене ...», а решта учасників після кожного висловлювання викидають вперед руку з виставленим вгору пальцем і промовляють:« Це класно! ».

Час виконання: 10 хв.

Обговорення: Чи сподобалась вам ця вправи чи ні? І чим? Чи не була вам «нудною»?

Брейк-кава (30 хв).

Вправа «Мозковий штурм» «Колективна творча діяльність»

Учасники діляться на 5 груп по принципу сезонам свого народження. Кожній підгрупі дається невелика інформація про колектив, про спільну творчу діяльність. На опрацювання дається 5 хв. Після цього один представник з кожної підгрупи повинен презентувати ту інформацію, яка їм була дана.

Час виконання: 40 хв.

1 підгупа: Колектив — це соціально значуща група людей, які об'єднані спільною метою, узгоджено діють у напрямі досягнення означеної мети та мають органи самоврядування. Отже, для дієвого колективу характерні взаємозалежні ознаки: спільна мета, колективна діяльність, наявність органів самоврядування. A.C. Макаренко наголошував: "Колектив — це соціальний живий організм, який має органи, що там є повноваження, відповідальність, співвідношення частин, взаємозалежність, а якщо нічого цього немає, то немає і колективу, а є просто юрба або зборище"1.

Виховання особистості в колективі є вираженням відповідних закономірностей розвитку суспільства. Лише в колективних взаєминах створюються умови для соціально-психічного розвитку особистості. Відокремлення людини від інших людей, від соціального середовища — це соціально-психічний вакуум, який стоїть на заваді розвитку окремої людини та спільноти взагалі.

Українська народна педагогіка акумулювала тисячолітній досвід народу стосовно місця й ролі колективу у вихованні людини. У колективі вона вбачала живильне джерело всебічного

розвитку особистості, передусім соціальну силу, що забезпечує формування її моральних цінностей. 

2 підгрупа:

Які є види колективів? Педагогічні засади формування й розвитку колективу загальноохоплюючі. Тому говорячи про види колективів, не можна обмежитись лише означенням дитячих колективів. У загальному аспекті функціонування колективів варто визначити такі їх види: первинний, загальношкільний, виробничий (колектив заводу, фабрики, установи, сільськогосподарського підприємства та ін.), тимчасовий, сімейний, референтний (неформальний).

Первинний колектив об'єднує людей (школярів), які згуртовані в порівняно невелику соціальну групу, члени якої перебувають у постійних ділових, дружніх, побутових стосунках. Це може бути колектив класу, виробничої бригади на підприємстві, професійної групи в установі, підрозділу у військових з'єднаннях та ін. За кількісним складом первинний колектив має нараховувати 10—15 осіб. Якщо їх більше, то в такій групі створюються мікроколективи, формуються групові та міжособистісні стосунки. Якщо соціальна група нараховує менше як 1—8 осіб, вона не є колективом у соціально-педагогічному значенні. Це вже просто група. Загальношкільні колективи об'єднують усіх учнів загальноосвітнього навчально-виховного закладу та педагогічних працівників. Щодо кількісного складу, то загальношкільний колектив має налічувати 500—600 осіб. Виробничі колективи об'єднують професіоналів для розв'язання різних завдань у галузі науково-дослідної роботи, виробництва промислової та сільськогосподарської продукції, захисту держави, охорони порядку, лікування людей та ін. Ці колективи розвиваються за загальними законами.

Тимчасовий колектив групує людей, які є членами постійних колективів і об'єднуються для виконання тимчасових завдань, задоволення своїх пізнавальних і соціальних інтересів (танцювальний колектив, хор, туристська група тощо). Як правило, тимчасові колективи невеликі, згруповані на основі спільних інтересів.

Окреме місце займає сімейний колектив, який об'єднує членів однієї родини. Він складався історично і виступав важливим соціальним утворенням у суспільстві. Оскільки тенденції розвитку української сім'ї характеризувалися багатодітністю, спільністю співжиття в одній родині двох-трьох поколінь, сім'я була досить міцним колективом, що забезпечував оптимальні умови для фізичного, психічного та соціального розвитку особистості. Для того щоб у сім'ї склалися колективістські стосунки, в ній мають бути мати, батько, щонайменше двоє-троє дітей і члени сім'ї старшого покоління.

3 підгрупа

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]