Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 4 Соціологічні методи.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
55 Кб
Скачать

11

Тема №4. Соціологічні дослідження у політології.

  1. Види і типи соціологічних досліджень. Етапи емпіричного дослідження і його програма.

  2. Аналіз документів як метод дослідження.

  3. Опитування і його різновиди.

  4. Підготовка соціологічного дослідження – вибірки і шкали вимірювання.

  5. Обробка, узагальнення та аналіз результатів як завершальний етап соціологічного дослідження.

Література:

  1. Абетка молодого політика. Видання Міжнародного республіканського інституту. Ред. колегія: Геращенко А. Ю., Городок М. Д., Карташов А. В. та ін., 2003. – С. 275-280, 290-296.

  2. Буда Т.Й. Соціологія (навчально-методичний комплекс з вивчення курсу). – Тернопіль, 2004. – 32 с.

  3. В.І. Паніотто, В.С. Максименоко, Н.М. Харченко Статистичний аналіз соціологічних даних. – К., Вид. дім «КМ Академія», 2004. –270 с.

  4. Тихомирова Є. Основи соціології: Підручник. – Рівне: Перспектива, 2006. – С. 51-73.

  1. Види і типи соціологічних досліджень. Етапи емпіричного дослідження і його програма.

Основним джерелом інформації про суспільні явища та процеси є емпіричні соціологічні дослідження. Нині це поняття знайоме майже кожній дорослій людині. До них звертаються тоді, коли іншим шляхом неможливо отримати інформацію, наприклад, при вивченні громадської думки, впливу тих чи інших факторів (соціально-демографічних, політичних та ідеологічних поглядів, інтересів і здібностей тощо).

Предметом аналізу конкретних соціологічних досліджень можуть бути:

а) реальна поведінка індивідів соціальних спільностей та груп;

б) вербальні дії індивідів: їх судження, думки, погляди;

в) результати людської діяльності.

Соціологічні дослідження залежно від глибини аналізу бувають розвідувальні, описові та аналітичні. Розвідувальне (пілотажне, зондувальне, пробне) дослідження використовується або як попередній етап складних досліджень, або для отримання оперативних соціологічних даних; охоплює невелику кількість обстежуваних і проводиться за спрощеною програмою. Пілотажне дослідження застосовується також у випадках, коли відсутні знання про певний предмет або проблема недостатньо вивчена.

Описове дослідження проводиться за достатньо повною програмою і передбачає отримання досить важливих відомостей про те чи інше явище. Аналітичне дослідження − вид дослідження, у ході якого не просто отримується інформація, а виявляються причинно-наслідкові зв’язки та відношення.

Залежно від того, у статиці чи динаміці вивчається предмет або явище, розрізняють одноразові, повторні та панельні дослідження. Одноразові дослідження здійснюються для вивчення певної проблеми і більше не повторюються (якщо навіть і буде досліджуватися ця тема, це буде зроблено на основі нової програми).

Повторне дослідження проводиться за однією й тією ж самою програмою через певні проміжки часу протягом певного, іноді тривалого періоду. У свою чергу повторювальні дослідження мають декілька підвидів. Серед них вирізняют: трендові дослідження, мета яких - вивчення певної вікової групи. Когортні тренди - різновид повторювального дослідження, предметом якого виступає певна вікова група, постійна в часі. Наприклад, досліджується соціальна група молоді у 1960-у, 1980-у та 2000-у роках.

Історичні тренди - різновид повторювального дослідження, предметом якого виступає одна і таж група через певні проміжки часу. Наприклад, досліджується вікова група 20-річних, потім ця ж група - через 10 років, згодом - ще через 10 років і т.д.

Панельне дослідження (від англ. – panel - список) - вид повторювального соціологічного дослідження, коли вивчається один і той же соціальний об'єкт за тією ж методикою з певним часовим інтервалом (перепис населення - типовий приклад такого дослідження). Таке дослідження має за мету відстежити динаміку процесів.

Лонгітюдне дослідження - вид повторювального дослідження, коли відбувається довготривале спостереження за об'єктом.

Етапами соціологічного дослідження є:

  1. Складання програми дослідження.

  2. Розробка методики, техніки дослідження, тобто сукупності певних способів і прийомів раціонального використання тих чи інших методів отримання інформації. Вони включають у себе методи збирання, фіксації та перевірки даних і методи систематизування та аналізу цих даних.

  3. Визначення об’єкта дослідження та одиниць вивчення.

  4. Збирання емпіричних даних.

  5. Обробка отриманого матеріалу.

  6. Аналіз результатів дослідження, їх узагальнення, розробка рекомендацій щодо практичного їх використання.

Програма соціологічного дослідження − це документ, у якому викладені мета дослідження, загальна концепція, гіпотези, обґрунтовуються методологічні підходи та методичні прийоми вивчення предмета дослідження. Структура програми соціологічного дослідження:

І. Методологічний розділ передбачає:

  • формулювання та обґрунтування проблеми дослідження;

  • визначення об’єкта і предмета дослідження;

  • визначення мети і завдання дослідження;

  • уточнення та інтерпретацію основних понять, їх операціоналізування;

  • формулювання робочих гіпотез.

ІІ. Методико-процедурний розділ включає:

  • стратегічний (принциповий) план дослідження;

  • обґрунтування системи вибірки одиниць спостереження (указується, чи є дослідження суцільним чи вибірковим, яка репрезентативність, яка застосовується вибірка);

  • опис основних процедур збирання та аналізу первинних даних (указується, які методи збирання емпіричних даних будуть використовуватись).

Виділяється чотири основних методи емпіричного соціологічного дослідження: аналіз документів, спостереження, опитування і соціальний експеримент. З них у лекції будуть розглядатися аналіз документів і опитування. Спостереження і соціальний експеримент не мають широкого застосування у політичному аналізі, тому вони розглядатися не будуть.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]