Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання Ножова.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
69.63 Кб
Скачать

1.Стратегічний аналіз і його роль в управлінні економікою підприємства

В умовах ринкової економіки метою будь-якого виробництва є отримання максимально можливого прибутку. В цих умовах можуть здійснювати свою виробничо-фінансову діяльність тільки ті підприємства, які отримують від неї найвищий економічний результат. Стратегія підприємства складається з таких взаємопов’язаних завдань:

1.Визначення сфери діяльності підприємства і формування стратегічних напрямків;

2.Постановка стратегічних цілей і завдань для їх досягнення;

3.Формування стратегії для досягнення намічених цілей і результатів діяльності;

4.Реалізація стратегічного плану;

5.Оцінка результатів діяльності. У разі необхідності зміна стратегічного плану або методів його реалізації.

Постійно відбувається пошук шляхів більш успішного здійснення стратегії.

Метою аналізу є осмислення перспектив, створення інформаційної і теоретичної бази для прийняття управлінських рішень відносно майбутнього розвитку Стратегічний аналіз – це спосіб дослідження і перетворення бази даних, одержаних внаслідок аналізу середовища, на стратегію підприємства. Стратегія інтегрує багато конкурентоспроможних дій та підходів до бізнесу, від яких залежить успішність діяльності підприємства. В цілому стратегія – це план управління підприємством, спрямований на зміцнення його позицій, задоволення потреб споживачів та досягнення передбачених цілей.

Стратегічний аналіз є початковим етапом розробки стратегії діяльності підприємства,

яка ґрунтується на дослідженні та оцінці внутрішнього та зовнішнього середовища, в якому знаходиться підприємство, і дає можливість виявити:

- які в дійсності стратегічні можливості підприємства?

- яка стратегія найкраща?

2.Зміст і призначення стратегії підприємства в конкурентному середовищі та їх види

Стратегія – це визначення основних довгострокових цілей і завдань компанії і розробка напрямів дій і розподіл ресурсів, необхідних для досягнення цих цілей.

Стратегія – це широкі загальні концепції діяльності підприємства, загальна програма дій, що включає розподіл ресурсів для досягнення кінцевих цілей

Розробка стратегії підприємства вимагає вивчення двох основних елементів6

1) оцінки зовнішнього оточуючого середовища;

2) оцінки внутрішнього оточуючого середовища;

Оцінка зовнішнього оточуючого середовища включає в себе вивчення таких компонентів середовища, як:

- стан економіки;

- правове регулювання та управління;

- політичні процеси;

- природне середовище і ресурси;

-соціально-культурна складова суспільства;

-науково-технічний і технологічний розвиток суспільства;

- інфраструктура та ін.

Завдання стратегії – сформувати максимально можливе стійке конкурентне середовище не шляхом тактичного маневрування, а на основі прийняття загальної довгострокової перспективи.. Стратегія підприємства – це план дій, мета якого – покращити стан підприємства у боротьбі з конкурентами. Як правило, вона розробляється вищим керівництвом підприємства і у ній визначаються шляхи досягнення цілей підприємства з використанням ресурсів, які в нього є.

3.Стратегічний план діяльності підприємства і його взаємозв’язок зі стратегічним аналізом

Стратегічний план створюється для того, щоб допомогти підприємство максимально використати можливості у середовищі, що постійно змінюються. Стратегічний план має бути інструментом встановлення, документального оформлення та впровадження у поточну діяльність елементів стратегії підприємства.

Отже, кінцевим продуктом роботи аналітиків і менеджерів щодо розробки стратегії підприємства є стратегічний план, за допомогою якого визначаються не тільки стратегічні напрями діяльності головної компанії, а й напрями розвитку господарських підрозділів, секторів бізнесу і окремих продуктів.

Стратегічний аналіз є запорукою стратегічного планування фірми, який повинен базуватися на наступних принципах:

1.Науково -аналітичного передбачення та розробки стратегії. Він говорить про те, що для розробки стратегічного рішення недостатньо одних лише побажань і суб’єктивних передбачень. Необхідний аналіз попередньої діяльності організації, загальної ситуації в області її діяльності і динаміки її зміни.

2Обліку і узгодженості зовнішніх і внутрішніх факторів розвитку організації, який припускає, що стратегічне рішення, прийняте на основі обліку впливу лише зовнішні, або тільки внутрішніх факторів, будуть обов’язково страждати недостатньою системністю, що, в свою чергу, може вести до помилково прийнятим рішенням

3Відповідності стратегії і тактики управління організацією, який стверджує, що для забезпечення успішної діяльності організації необхідні і виважена стратегія, і ефективна тактика. При цьому ефективна діяльність організації можлива за умови, коли тактика організації відповідає її стратегії

4 Приорітетності людського фактору, який підкреслює, що ні стратегія, ні тактика організації не в змозі бути реалізована, якщо вони не будуть сприйняті в якості керівництва до дії її персоналом, і в першу чергу, її менеджерами, яким делеговано право управлінських рішень на дорученій їм дільниці.

5Визначенності стратегії і організації стратегічного обліку і контролю, який вказує на те, що розуміння персоналом завдань, які стоять перед ними, повинні витікати з чітких формулювань стратегії організації

6 Відповідності стратегії організації ресурсам, що в неї є. вказує на те, що без забезпечення ресурсами (матеріальні, персонал, інформація, ділові партнери, імідж) реалізації стратегії, якою б привабливою вона не була, стається частково або повністю під загрозою її виконання

7.Відповідності стратегії організації технологіям, якими вона володіє підкреслює, що досягнення будь-якої мети, реалізація будь-яких задумок можливі лише тоді, якщо в розпорядженні організації є технології, за допомогою яких можна послідовно розв’язати конкретні завдання, пов’язані зі стратегічними цілями (не тільки технологія виробництва, але й технологія просування їх на ринки збуту, їх реалізації, отримання необхідних інвестицій, організації фінансових потоків, створення стабільної фінансової ситуації на підприємстві).