Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Країнознавство / Byznes-meni.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Стів Джобс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Стів Пол Джобс

Джобсна Worldwide Developers Conference

Народився

24 лютого 1955 Сан-Франциско,КаліфорніяСША[1]

Помер

5 жовтня 2011 (56 років) Пало-АльтоКаліфорнія,США рак підшлункової залози

Громадянство

 США

Ім'я при народженні

Steve Paul Jobs (СтівенПолДжобс)

Інші імена

Стів Джобс

Діяльність

CEOApple Inc. (до 25 серпня 2011 р.), NeXT, Pixar, The Walt Disney Company[2]

Конфесія

Буддизм[3]

Дружина

ЛаурінПауелДжобс (Laurene Powell Jobs)

Діти

Четверо

Сторінка в інтернеті

Офіційна сторінка

Стів Джобс в 2008 році

Стівен Пол Джобс (англ. StevenPaulJobs, SteveJobs; * 24 лютого 1955 — † 5 жовтня2011) , відомий як Стів Джобс — американський підприємець і винахідник. Був засновником, членом ради директорів і CEO (генеральним директором) корпораціїApple Inc.. Джобс також раніше займав посаду CEO компанії Pixar Animation Studios; в 2006 році The Walt Disney Company придбав Pixar і Джобс став членом ради директорівDisney. В 1995 році в мультфільмі «Історія іграшок» він був зазначений як виконавчий продюсер.

В кінці 1970-х років Джобс зі співзасновником компанії Apple Стівом Возняком створили один з перших комерційно успішних персональних комп'ютерів. На початку 1980-х років Джобс був одним з перших, хто побачив потенціал керованого мишкою графічного інтерфейсу користувача, що призвело до створення Macintosh.

Втративши владу в боротьбі з радою директорів 1985 року, Джобс був звільнений з Apple і заснував NeXT, яка спеціалізувалася на ринках бізнесу та вищої освіти. В 1996 році Apple придбав NeXT, а Джобс повернувся в компанію, яку співзаснував, і пробув її CEO з 1997 по 2011 роки. У журналі «Fortune» Стів Джобс був названий найвпливовішим підприємцем 2007 і потрапив до списку топ-менеджерів 2009.

1986 року Стів купив у Lucasfilm студію комп'ютерної графіки The Graphics Group, пізніше перейменовану в «Pixar». Він був її генеральним директором і основним акціонером до придбання її «Уолтом Діснеєм» 2006 року. До кінця свого життя Джобс був акціонером та членом ради директорів «The Walt Disney Company».

Після його смерті, 24 жовтня 2011 року вийшла його біографія «Стів Джобс».

Біографія

Стівен Пол Джобс народився 24 лютого 1955 року в Сан-Франциско, штат Каліфорнія. Рідна мати Стіва — 17-річна студентка — після народження віддала дитину в прийомну сім'ю. Прийомними батьками дитини стали Пол Джобс та Клара Джобс-Акопян. Клара працювала в бухгалтерській фірмі, а Пол Джобс був механіком у компанії, що виробляла лазерні установки. Коли Джобсу було п'ять, сім'я переїхала у містечко Маунтін-В'ю, що розташовується у самому центрі Кремнієвої долини[1].

В 12 років він подзвонив голові компанії Hewlett-Packard Вільяму Х'юлетту і попросив у нього деталі, необхідні йому для складання якогось приладу. Поспілкувавшись із хлопчиком, Вільям вислав йому все необхідне і запросив у свою фірму попрацювати на канікулах. Під час роботи в Hewlett-Packard Джобс познайомився зі Стівеном Возняком[4].

Закінчивши середню школу 1972 року, Стівен Джобс вступив до Рід Коледж (Reed College) вОрегоні, але вже за 6 місяців покинув навчання. Юний Джобс продовжував жити в гуртожитку в кімнатах своїх друзів, бо не мав іншого житла. Займався на курсах каліграфії, що в майбутньому назвав основою для створення красивих фірмових шрифтів Apple. Щоб якось прожити, він здавав пляшки й ходив на безкоштовні недільні обіди до кришнаїтськогохраму.

Разом з друзями Стівом Возняком і Джоном Дрейпером займалися збором «Blue Box»'ів — засобів для фрікінгу.

У 1975-ому році разом із другом із Рід-коледжу (і, пізніше, першим співробітником Apple) Даніелем Коттке, у пошуках духовного просвітлення поїхав до Індії, де хотів відвідати вайшнавського гуру Німу Каролі Бабу в його ашрамі у Вріндавані. Із Індії Джобс повернувсябуддистом із поголеною головою і у традиційному індійському одязі. Протягом цього часу Джобс експериментував із психоделіками, назвавши свій досвід з ЛСД «однією із двох чи трьох найважливіших речей, які він робив у своєму житті».

Першого квітня 1976 року, у двадцятирічному віці, разом із Стівом Возняком заснував компанію Apple Computer, яка займалася виробництвом комп'ютерів власної конструкції. Компанія офіційно була зареєстрована на початку 1977 року. Автором більшості розробок був Возняк, тоді як Джобс виступав маркетологом. Компанія Apple була створена в гаражі, на прикладі багатьох американських комп'ютерних компаній того часу, що намагалися протистояти комп'ютерному гіганту IBM. Стів Джобс був керівником компанії та її менеджером, у той час як Возняк був конструктором першого персонального комп'ютера. Вже через десять років після заснування, Apple стала одним із лідерів ринку персональних комп'ютерів, що оцінювалася в 2 мільярди доларів США та нараховувала вже не 2 людини, а 4000 робітників.

Джобс став виконавчим директором Apple в 1981 році. Протягом багатьох років він не мав жодної керівної посади в компанії, хоча мав у своїх руках усю повноту влади. Прибуток Джобса тоді становив 486 млн доларів США. 24 січня 1984-го року на щорічному зібранні акціонерів Apple, емоційний Джобс представив аудиторії перший Macintosh. Він став першим комерційно успішним комп'ютером з графічним інтерфейсом користувача.

Але вже 1985 року Стів Джобс був звільнений з власної ж компанії за рішенням ради директорів Apple Computer. Того ж року він заснував компанію NeXT, що спеціалізується в сфері створення апаратного забезпечення і робочих станцій. В 1986 році Джобс став одним із засновників анімаційної студії Pixar, створивши її на базі викупленого у режисера «Зоряних воєн» Джорджа Лукасапідрозділу його кіноімперії. Компанія Pixar створила перший у світі комп'ютерний анімаційний фільм Історія іграшок і на сьогодні є однією з найуспішніших анімаційних студій світу. 2006 року Джобс продав Pixar студії Walt Disney, а сам залишився в раді директорів Pixar і одночасно став найбільшою фізичною особою — акціонером Disney, отримавши в своє розпорядження 7 відсотків акцій студії.

1996 року Apple купила компанію NeXT, і Стів Джобс у 1997 році повернувся до Apple. 2000 року Стів Джобс стає повноціннимвиконавчим директором.

2001 року Джобс представив перший плеєр iPod. Через кілька років продаж iPod став основним джерелом доходу компанії. Під керівництвом Джобса Apple суттєво зміцнила свої позиції на ринку персональних комп'ютерів. 2006 року компанія представила мережний мультимедійний плеєр Apple TV, 2007 року почалися продажі мобільного телефону iPhone, 2008 року Стів продемонстрував найтонший ноутбук у світі, що має назву MacBook Air.

Хвороба та смерть

2004 року лікарі виявили в нього рак підшлункової залози, що є невиліковним. Стіву залишалося жити кілька тижнів, але виявилося, що в нього рідкісний різновид раку, який може бути вилікуваним. Стіву вчасно зробили операцію, й він продовжив працювати в компанії Apple. У квітні 2009 року Джобс переніс пересадку печінки.

З січня 2011 року він перебував у безстроковій відпустці за станом здоров'я, проте незмінно представляв публіці нові продукти своєї компанії. У серпні 2011 року Стів Джобс заявив про те, що йде з поста генерального директора компанії.

5 жовтня 2011 року, після тривалої хвороби у віці 56 років, співзасновник корпорації Apple Стів Джобс помер. Співчуття та сум з приводу його смерті того ж дня публічно озвучили президент США Барак Обама з дружиною, засновник Майкрософт Біл Гейтс, засновник Фейсбук Марк Цукерберг, засновники Гугл Сергій Брін та інші[5][6].

Стіва поховали в п'ятницю, 7 жовтня, в ЗМІ повідомили, що церемонія пройшла дуже скромно.[7]. Джобс похований на кладовищі Альта-Меса — неконфесійному кладовищі. Пізніше Департамент з охорони здоров'я округу Сант-Клара повідомив, що причиною його смерті стала метастатична нейроендокринна пухлина підшлункової залози. Також у департаменті сказали, що розтин не проводили[8].

Джерело Інформаціїhttp://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D1%96%D0%B2_%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%B1%D1%81

Дональд Фішер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

У Вікіпедії є статті про інших людей з прізвищем Фішер.

Дональд Фішер (англ. DonaldGeorgeFisher; 3 вересня 1928 - 27 вересня 2009) — американський підприємець і філантроп, засновник всесвітньо відомої мережі магазинів одягу Gap.

Життєпис

Народивсяв 1928 роцівКаліфорнії, всім'їбізнесменаСідніФішераіклеркаЕйлінФішер. Його дитинство пройшло в передмістіСан-Франциско.

У 1950 році він отримав ступінь бакалавра в університеті Берклі, Каліфорнія, де крім наук активно проявив себе як спортсмен — Фішер виявився відмінним плавцем і виступав в університетських збірних з плавання та водного поло. Після вступив в партнерство з батьком, приступивши до роботи в сімейній компанії, що займалася нерухомістю.

У 1969 році Дональд Фішер залишив торгівлю нерухомістю — на той час він був уже одружений — і разом з дружиною Доріс відкрив власну компанію, яка не мала нічого спільного з попередньою діяльністю — магазин 'The Gap'. Торгова точка отримала назву The Gap ("різниця"), щоб підкреслити відмінність між поколінням "бебі-бумерів" і їхніх батьків. Для цього подружжю довелося вкласти в нову справу всі свої заощадження — 63 000 доларів, велика частина яких призначалася на освіту сина. Тоді Дональду Фішеру був 41 рік.

Невеликий спочатку магазин відкрився в Сан-Франциско; в перший час подружжя торгували восновному джинсами 'Levi's', а також платівками та музичними касетами. У 1970-х роках попит на джинсовий одяг різко підвищився (йшов період розквіту культури гіппі), і магазин швидко став дуже популярним. Сімейний бізнес Фішерів стрімко пішов угору. Станом на 2009 'Gap Inc.' - розгалужена мережа роздрібної торгівлі одягом з оборотом приблизно в чотирнадцять мільярдів доларів. Компанія має понад три тисячі магазинної в США, Канаді, Японії та багатьох країнах Європи.

Сам бізнесмен говорив про успіх свого дітища: 'Формула успіху' The Gap "проста як двічі два: успіх, здоровий глузд і мінімум егоїзму".

Компанія The Gap відома і своїми яскравими рекламними кампаніями, в яких у різні часи брали участь Мадонна, Міссі Еліот,Пенелопа Крус, Дайн Крюгер, Анні Лейбовіц. У планах The Gap — відкриття ще як мінімум 100 нових торгових точок у різних куточках світу, половина з яких з'являться вже в 2013 році. Володіє також брендами 'BabyGap', 'Old Navy', 'Banana Republic'.

Дружина Дональда, Доріс Фішер, увійшла до книги рекордів Гіннеса в числі найбагатших жінок світу.

До 1995 року Дональд Фішер залишався головним виконавчим директором і головою компанії, згодом виконавчим директором став Міллард Дрекслер.

У 2003 році сімдесятирічний Дональд Фішер залишив посаду голови ради директорів компанії, залишившись лише у званні її почесного голови, у цьому чині він залишився до самої своєї смерті. Новим головою став син Дональда Фішера — Роберт.

Крім того, вийшовши на пенсію, Фішер всерйоз захопився колекціонуванням і вважався одним з найбільших колекціонерів предметів сучасного мистецтва, входив до ради піклувальників Музею сучасного мистецтва міста Сан-Франциско (SF MOMA). У музеї планується виставка колекції Фішера - однієї з найбільших у світі приватних колекцій сучасного мистецтва, яку він подарував музею незадовго до своєї смерті. Зібрання Фішера налічує понад тисячу творів — в нього входять твори таких художників, як Енді Воргол, Віллем де Кунінг, Ансельм Кіфер, Річард Серра, Сай Туомблі та інші.

У 2007 році Фішер і його дружина Доріс оголосили було про те, що планують побудувати музей сучасного мистецтва в парку Пресидіо в Сан-Франциско. Однак, задум довелося забути, бо вони зустріли активний опір борців за збереження історичного вигляду парку, а також жителів району.

Крім того, що Дональд Фішер відомий як колекціонер та бізнесмен, він був і відомим філантропом, що підтримує освітні та соціальні програми.

27 вересня 2009, перебуваючи вдома, засновник компанії 'Gap Inc.' Дональд Фішер помер від раку, йому був 81 рік.

Джерело Інформіції

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%B4_%D0%A4%D1%96%D1%88%D0%B5%D1%80

Соседние файлы в папке Країнознавство