Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lections / Lect_Tema_06.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
300.03 Кб
Скачать

Тема № 6: Контроль як функція менеджменту.

ПЛАН

  1. Поняття і зміст контролю. Види контролю

  2. Процес контролю та його етапи

  3. Забезпечення ефективності контролю

Застосування інформаційно-управлінської системи контролю

  1. Система контролю виробничих процесів(1 тест)

  2. Сучасні форми контролю: контролінг та аудит (1 тест)

Додаток

Список використаної літератури.

І. Поняття і зміст контролю. Види контролю.

Слово "контроль" як і слово "влада" породжує перш за все негативні емоції. Для багатьох людей контроль означає перш за все обмеження, примус, відсутність самостійності і т.п. – загалом, все те, що прямо протилежне нашим уявленням про свободу особистості. Внаслідок такого сприйняття контроль відноситься до тих функцій управління, сутність яких розуміється частіше всього неправильно. Якщо ж запитати, що означає контроль для менеджера, то частіше всього люди скажуть вам, що це допомагає утримувати робітників в певних рамках. В деякій мірі це вірно. Але зводити контроль просто до деяких обмежень, означало б випустити одну з основних функцій управління.

Контроль це функція менеджменту, це процес забезпечення досягнення цілей організації за допомогою оцінки та аналізу результатів діяльності, оперативного втручання у виробничий процес і прийняття коригуючих дій.

Основним завданням контролю є процес забезпечення досягнення цілей і місії організації. Метою контролю є сприяння тому, щоб фактичні результати найбільше відповідали тим, які вимагаються.

Об'єктивність і необхідність контролю як функції менеджменту визначають такі фактори:

  1. невизначеність середовища (зміна законів, політики, технології, ринку, структури організації, складу працівників організації тощо);

  2. небезпека виникнення кризових ситуацій;

  3. доцільність підтримки успіху організації;

  4. тиск з боку конкурентів і боротьба за ринки збуту товарів.

Функція контролю - це така характеристика управління, яка дозволяє виявити проблеми і скоригувати діяльність до того, як ці проблеми переростуть у кризову ситуацію.

Існують три основні види контролю :

1) попередній;

2) поточний;

3) підсумковий. (за ознакою часу здійснення)

Попередній контроль.

Цей вид контролю називається попереднім тому-що здійснюється до фактичного початку робіт. Основними засобами здійснення попереднього контролю є реалізація певних правил, процедур і ліній поведінки, тому часто виступає в замаскованому вигляді. В організаціях попередній контроль використовується в трьох галузях – по відношенню до людських, матеріальних та фінансових ресурсів.

Людські ресурси. Попередній контроль в галузі людських ресурсів досягається в організації за рахунок детального аналізу тих ділових і професійних знань та навичок, які необхідні для виконання тих чи інших посадових обов'язків та відбору найбільш підготовлених та кваліфікованих людей.

Матеріальні ресурси. Всім відомо, що зробити з поганої сировини високоякісну продукцію неможливо. Тому промислові фірми встановлюють обов'язковий попередній контроль тих матеріальних ресурсів, які вони використовують (вхідний контроль). Контроль здійснюється шляхом розробки стандартів мінімально допустимих рівнів якості та проведення фізичних перевірок відповідності поступаючих матеріалів цим вимогам. До методів попереднього контролю матеріальних ресурсів відноситься також забезпечення їх запасів в організації на рівні, який достатній для того, щоб уникнути дефіциту; вибір постачальників.

Фінансові ресурси. Найважливішим засобом попереднього контролю фінансових ресурсів є бюджет, який дозволяє також здійснити функцію планування. Бюджет є механізмом попереднього контролю в тому розумінні, що він дає впевненість: коли організації необхідні будуть гроші, ці гроші в неї будуть.

Поточний контроль.

Витікаючи зі своєї назви поточний контроль здійснюється безпосередньо у ході проведення робіт. Частіше всього його об'єктом є підлеглі працівники, а сам він являється прерогативою керівника. Регулярна перевірка роботи підлеглих, обговорення виникаючих проблем і пропозицій по вдосконаленню праці дозволить виключити відхилення від намічених планів та інструкцій. Якщо ж дозволити цим відхиленням розвиватися, вони можуть перетворитися на серйозні труднощі для всієї організації.

Поточний контроль базується на вимірюванні фактичних результатів, які були отриманні після проведення роботи, яка спрямована на досягнення бажаних цілей.

Поточний контроль здійснюється через систему зворотного зв'язку, який:

  • має характер управлінської необхідності;

  • має мету;

  • використовує зовнішні ресурси, які перетворює в ресурси для внутрішнього поживання організації;

  • коригує відхилення, які виникають у процесі управління з метою забезпечення досягнення цілей організації.

Підсумковий контроль.

При поточному контролі використовується зворотній зв'язок у ході самих робіт для того, щоб досягти необхідних цілей і вирішити виникаючі проблеми перш, ніж це буде вимагати дуже великих витрат. В межах підсумкового контролю зворотній зв'язок використовується після того, як робота виконана. Фактично отриманні результати порівнюються з необхідними або в момент закінчення діяльності, яка контролюється, або з плином визначеного раніше періоду часу.

Хоча підсумковий контроль здійснюється дуже пізно, щоб відреагувати на проблеми в момент їх виникнення, тим не менш він має дві важливі функції. Перша полягає в тому, що підсумковий контроль дає керівництву організації інформацію необхідну для планування на випадок, якщо аналогічні роботи будуть проводити в майбутньому. Друга функція полягає в тому, щоб сприяти мотивації, визначенню міри відповідальності у випадку порушення вимог стандартів або критеріїв.

Соседние файлы в папке Lections