Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біопсихічні властивості людини.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
236.03 Кб
Скачать

Біопсихічні властивості людини.

  1. Біологічні характеристики організму.

  2. Типологічні теорії особистості

  3. Темперамент, як відображення динамічної сторони поведінки.

  4. Характер в структурі особистості.

  5. Здібності як індивідуальні властивості людини.

1. Біологічні характеристики організму

Розпочинаємо знайомитися з основами одного з найважливіших розділів психології – психології особистості.

Нагадаю Вам про Рене Декарта, який вважав, що людина з’являється на світ із вродженими ідеями та Джона Локка із його поняттям “tabula rasa”.

Психіка людини може сформуватися та успішно функціонувати лише за певних біологічних умов: температура тіла, обмін речовин, наявність головного мозку тощо. Існує достатня кількість подібних біологічних параметрів, без наявності яких людська психіка нормально існувати не буде.

Можна назвати наступні природні особливості організму людини, що мають особливе значення для психічної діяльності: вік, стать, конституція людини, рівень гормональної активності, нейродинамічні особливості мозку, асиметрія великих півкуль.

Всі ці ознаки впливають на психічні прояви людини і характеризують її як індивіда. Індивід — це характеристика людини як біологічної істоти, як представника свого роду Homo sapiens. Індивід — продукт біологічної еволюції.

Ознаки індивіда є спадковими та вродженими утвореннями. Спадкове— це те, що передається людині від її предків (морфологічні, фізіологічні, біохімічні особливості організму) через генотип.

Спадково людина отримує:

¾ будову нервової системи, органів чуття;

¾ фізичні ознаки — загальні для всіх (скелет, руки, прямоходіння тощо);

¾ особливості типу вищої нервової діяльності;

¾ біологічні потреби (їжа, самозбереження…) та інше.

Вроджені передумови — те що людина отримує в процесі внутрішньоутробного розвитку.

Інколи можна спостерігати вроджені відхилення, причинами яких є:

- мутації (зміни у генетичному апараті, синдром Дауна (наявність зайвої хромосоми);

- вплив на вагітність деяких тератогенних факторів: інфекційні захворювання, радіактивне опромінювання, ліки (аномалії розвитку плода - тератогенна (від грец. teratos - потворність) дія, що розвивається з 3 до 10-го тижня вагітності, коли відбувається формування органів і тканин. Призводить до порушень диференціації розвитку тканин ембріона.)

Внутрішньоутробний період дуже важливий для подальшого розвитку дитини. Ще ненароджена дитина «слухає» свою матір, відчуваючи її емоційний стан. Емоційні зони мозку починають функціонувати вже на 4-му місяці вагітності.

Проводився експеримент, у двох ситуаціях слідкували за емоційним станом дітей, що тільки народилися:

1) коли включали магнітофон із записом биття серця спокійної жінки, то діти заспокоювались, деякі навіть засинали;

2) коли включали магнітофон — схвильованої, емоційно напруженої жінки, то діти починали плакати, хвилюватися.

Індивідні особливості продовжують формуватися та змінюватися в онтогенезі. Наприклад, астенічну будову тіла за допомогою занять спортом можна зробити атлетичною; а атлетичну — не підтримуючи тонус м’язів, не слідкуючи за балансом та об’ємом їжі, чи перехворівши — пікнічною.

Також до біопсихічних властивостей належать біологічні потреби (голод, спрага, сексуальний потяг тощо), прості емоційні реакції (радість, гнів, страх тощо) і психофізіологічні функції (сенсорні, моторні, вербально-логічні). Ці три підструктури підвладні безпосереднім впливам віку (ріст, дозрівання, зрілі зміни, старіння, старість) та нейродинамічним і конституційним особливостям людини. Всі ці ознаки впливають на розвиток та прояв задатків і темпераменту.

Задатки — генетично детерміновані анатомо-фізіологічні особливості нервової системи, органів чуття, головного мозку, які є індивідуально-природною передумовою формування та розвитку здібностей.

Темперамент — сукупність індивідуальних властивостей, що характеризує динамічну та емоційну сторони поведінки людини. Риси темпераменту є сталими, константними.

Задатки обумовлюють:

різні шляхи формування здібностей;

рівень досягнень, швидкість розвитку.

Рис. 5. Схема індивідних особливостей людини (за Б. Г. Ананьєвим)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]