Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Паразитологія та інваз хвороби.Практикум.pdf
Скачиваний:
968
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
6.26 Mб
Скачать

Допущено Міністерством аграрної політики України

як навчальний посібник для підготовки фахівців

ваграрних вищих навчальних закладах

ІІІ– ІV рівнів акредитації

знапряму “Ветеринарна медицина”

УДК 576.89(075.8)

Гриф надано Міністерством аграрної

ББК 48.73я73

політики України (лист від 01.07.04 р.

П18

18-2-1-128/775)

Р е ц е н з е н т и: Дахно І. С., д-р вет. наук, проф., зав. каф. паразитології, патанатомії та вет- санекспертизи Полтавської державної аграрної академії; Приходько Ю. О., д-р вет. наук, проф., зав. каф. паразитології Харківської державної зооветеринарної академії

Паразитологія та інвазійні хвороби тварин. Практикум: Навч. посіб-

П18 ник / В.Ф. Галат, А.В. Березовський, М.П. Прус, Н.М. Сорока. — К.: Вища освіта, 2004. — 238 с.: іл.

ISBN 966-8081-24-2

Висвітлено питання зажиттєвої та посмертної діагностики найпоширеніших інва- зійних хвороб тварин, спричинюваних гельмінтами, кліщами, комахами та найпрості- шими організмами. Значну увагу приділено лабораторним методам досліджень, які ві- діграють вирішальну роль у встановленні діагнозу. Для кращого засвоєння матеріалу практикум добре ілюстрований чорно-білими і кольоровими рисунками.

Для підготовки фахівців в аграрних вищих навчальних закладах ІІІ – IV рівнів ак- редитації з напряму «Ветеринарна медицина». Може бути корисним спеціалістам вете- ринарної медицини.

 

ББК 48.73я73

ISBN 966-8081-24-2

В.Ф. Галат, А.В. Березовський,

 

М.П. Прус, Н.М. Сорока, 2004

Назва розділу

ВСТУП

Паразитарні хвороби завдають значних збитків тваринництву внаслідок зниження продуктивності тварин, а отже, й зменшення виробництва моло- ка, мяса, яєць, вовни тощо. Тому спеціалісти ветеринарної медицини повин- ні вміти своєчасно їх діагностувати. Адже правильно встановлений діагноз є одним із важливих складових у ланцюзі розробки та вдосконалення науково обґрунтованого комплексу заходів у боротьбі з паразитарними хворобами сільськогосподарських і домашніх тварин, птахів, бджіл, риб.

Більшість паразитарних хвороб за клінічними ознаками подібні до інфек- ційних, що може зумовити труднощі в їх діагностиці. Іноді це може призвес- ти до встановлення помилкового діагнозу хвороби і, як наслідок, — до поми- лок у здійсненні лікувально-профілактичних заходів. Виходячи з цього, ко- жен лікар ветеринарної медицини повинен комплексно підходити до вста- новлення кінцевого діагнозу хвороби.

Практичний досвід свідчить, що заходи, спрямовані на запобігання окре- мим групам хвороб, які на перший погляд мають однакові клінічні ознаки, не слід проводити шаблонно, тобто вони мають бути диференційовані відпо- відно до особливостей збудника хвороби. Отже, знаючи особливості збудника і шляхи його поширення, лікар ветеринарної медицини може передбачити можливість появи відповідних хвороб, а відтак своєчасно здійснити їх профілактику.

При встановленні діагнозу на паразитарні хвороби спеціалісти ветери- нарної медицини мають користуватися методом комплексних досліджень. Обмежуватись при діагностиці таких хвороб якимось одним методом дослі- джень, як це роблять інколи практичні лікарі, не бажано, оскільки це може призвести до помилкових висновків. У пропонованому навчальному посіб- нику дослідження щодо кожної з хвороб описано в комплексі: епізоотологіч- ні, клінічні, лабораторні та ін. Застосування такого підходу при обстеженні хворої тварини в більшості випадків гарантує уникнення помилок лікарем ветеринарної медицини.

Практикум із паразитології українською мовою видається вдруге. Він відповідає вимогам сьогодення і програмі «Паразитологія та інвазійні хво- роби тварин» (2001), складеній В.Ф. Галатом, Ю.Г. Артеменком та К.В. Сек- ретарюком.

У навчальному посібнику знайшли відображення хвороби, які є в про- грамі та в підручнику «Паразитологія та інвазійні хвороби тварин» ( 2003 ).

3

Вступ

Практикум написаний колективом авторів кафедри паразитології та тро- пічної ветеринарії Національного аграрного університету. Окремі розділи підготували: протозойні хвороби кандидат біологічних наук М.П. Прус; акарози та ентомози доктор ветеринарних наук Н.М. Сорока; трематодози і цестодози доктор ветеринарних наук А.В. Березовський; решту матеріа- лу доктор ветеринарних наук, професор В.Ф. Галат.

4