Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
4.91 Mб
Скачать

7

Лабораторне заняття № 13 крустацеози

Крустацеози - хвороби, збудниками яких є паразитичні ракоподібні. У ставових риб паразитують представники двох рядів ракоподібних: веслоногі і зяброхвості. Паразитичні веслоногі (Copepoda) характеризуються відсутністю сегментації тіла, сплющенням або втратою грудних кінцівок. У більшості паразитичних рачків розвиток відбувається без змін хазяїв. Деякі види викликають епізоотії і загибель риби в ставових господарствах.

Сінергазильоз

Сінергазильоз - інвазійне захворювання, яке викликається паразитичними рачками, які локалізуються в зябровому апараті рослиноїдних риб (білий амур, білий і строкатий товстолобики).

Захворювання реєструється частіше на півдні України, у Краснодарському краї, Туркменії і Астраханській області, куди завозили рибу старшого віку з далекого Сходу.

ЗБУДНИКАМИ сінергазильозу є два види рачків з добре виразною специфічністю у виборі хазяїна: Sinergasilus major паразитує у білого амура і S. lieni у товстолобиків.

Тіло рачків циліндричне довжиною 2,2-3,0 мм. Сегменти тіла злиті один з одним, але границі між ними чітко видно. Прикріплюються до зябер з допомогою антен, на кінцях яких є кігті. На задньому кінці тіла знаходяться парні яйцеві мішки (рис. 1).

Розвиток рачків відбувається шляхом складного метаморфозу. Оптимальна температура розвитку вище 20°С (паразити теплолюбиві). З яєць викльовуються вільноплаваючі личинки - наупліуси, які живуть 1-2 дні, декілька разів линяють і перетворюються в копеподитів. На цій стадії самці запліднюють самок, які з допомогою антен прикріплюються до зябер. Самці гинуть. Період розвитку рачків залежить від температури води. Оптимальною температурою є 22-25°С. На протязі трьох тижнів самки м

Рис. 1

І — Збудники синергазильозу: а —

Sinergasilus lieni;

б — S. major.

II — Зябра строкатого товстолобика, уражені Sinergasilus lieni


ожуть дати дві генерації личинок.

КЛІНІЧНІ ОЗНАКИ І ПЕРЕБІГ ХВОРОБИ. Рачки локалізуються на зовнішній стороні і між зябровими пелюстками. Простим неозброєним оком на зябрах можна бачити некротизовані ділянки білого кольору. При високій ступені інвазії риба стає млявою, тримається на притоці. Прикріплюючись до зябрових пелюсток, паразити стискають і розривають тканину, викликають закупорення судин. Ушкоджені пелюстки стають блідими, розвивається некроз, а потім уражені ділянки випадають. Один сінергазилюс ушкоджує 5-8 зябрових пелюстків. На уражених ділянках дуже часто розвивається мікрофлора (рис. 1, II).

ДІАГНОЗ встановлюють на підставі клінічних ознак, мікроскопічного дослідження скребків з зябер і знаходження на них рачків.

ЗАХОДИ БОРОТЬБИ І ПРОФІЛАКТИКА. Спеціального лікування не розроблено. Для лікування риби використовують розчин, який складається із суміші мідного і залізного купоросу у співвідношенні 5:2,7 г. суміші на 1 м3 води. Експозиція обробки 6-7 діб. При низькій температурі води і високій кислотності цей засіб мало ефективний.

Ефективні також обробки вирощувальних ставів весною і восени карбофосом 0,5 г/м3 води двічі з інтервалом 6 днів.

Для запобігання захворювання необхідно вирощувати молодь окремо від риб старшого віку, правильний підбір видів риб їх сприйнятливість до захворювання, ретельний контроль за перевезеннями риби.

Соседние файлы в папке xвороби риб_для студ