Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
43.01 Кб
Скачать

Лабораторне заняття №1

Анатомічні та фізіологічні особливості ставкових риб

Ставкове рибництво - високопродуктивна галузь господарства. Яке займається розведенням та вирощуванням риб в штучно створених, або пристосованих до цього ставків. А іноді природних водоймах ( озера, лимани, водосховища ), рисові чеки та інші.

Особливості будови основних об єктів рибництва

Форма тіла риби :

  • стрілоподібна – кістки ряду витягнуті і загострені, тіло має одинакову висоту, спинний плавник знаходиться над анальним отвором, що нагадує стрілу ( щука );

  • овальна – тіло не значно стиснуте з боків, трохи видовжене з переду і значно до хвостової частини ( лосось );

  • веретено подібна – тіло стиснуте з боків і злегка загостреною головою ( окуні, плоточки, оселедці ). Вони живуть в верхніх шарах, в товщі води: у берегів відкритих ділянок водойм ;

  • торпетовидна – овальне тіло, загострена голова, витончений хвостовий стебель ( тунець, акула, скумбрія );

  • лящеподібна форма ­­­­– високе, стиснуте з боків тіло;

  • симетрична форма сильно стиснуте з боків, високе при відносно невеликій довжині (кефалеві, скалярії);

  • несиметрична форма( плоска) – очі зміщені на одну сторону, що створює асиметрію (камбала);

  • вугреподібна ( змієвидна форма )–вугор, риба голка;

  • шароподібна (риба шар).Є риби зі змішаною формою тіла.

Тіло риби поділяється на: голову – від вершини рила до заднього краю зяберної кришки; тулуб – від кінця голови до анального плавця; хвостовий відділ –від анального отвору до кінця хвостового плавця.

Тіло риби покрите шкірою і лускою. Шкіра і луска покриті тоненьким прозорим шаром слизу, який відіграє протибактеріальну, протиотрутну роль, а також мають спеціальні речовини, які допомагають рибам виявити у воді особин свого роду.

Забарвлення тіла риби залежить від умов середовища, віку і фізіологічного стану. В шкірі знаходяться пігментні клітини хроматофори.

Луска риби поділяється на три типи: плакоїдна(акули, скати), ганоїдна(осетрові) і кісткова.

Кісткова луска поділяється на циклоїдну( коропи, лящ, амур та інші) і ктеноїдну( окунеподібні, камбалоподібні).

Бокова лінія –­ основний орган орієнтації. Вона тягнеться уздовж тулуба, опускається від голови до хвостового плавника. Назовні вона на ряд лусочок з добре помітними крапками. В лусочках бокової лінії знаходиться канал( трубочка) заповнений слизом. Внутрішня стінка вистелена ниркоподібними чутливими клітинами, відростки яких проникають у слиз. При допомозі бокової лінії риба відчуває силу і направлення течії води.

Плавці­ – органи руху і рівноваги риби. Вони поділяються на парні(грудні і черевні) і непарні(хвостовий, спинний і анальний).

Органи травлення. Від способу живлення залежить положення рота, будова ротової порожнини, розміщення і форма зубів.

Риби поділяються на мирних і хижих. Риби, які живляться планктоном мають верхній рот; донним кормом9бентосом) – нижній рот; у риб, які риються в мулі – рот висувний( у вигляді трубки). У багатьох мирних риб(короп, лин, лящ, амур, та інші) зубів немає, але п’ята зяброва пластинка перетворилась у кісткову пластинку, на якій є глоткові зуби. З допомогою таких зубів і розташованого над ними мозолистого тіла (жорновка) риба давить і перетирає їжу.

Глоткові зуби – важлива систематична ознака коропових риб. Вони бувають: одно -(плітка), двох -(жерех), трьохрядні(короп).

Печінка коропових риб включає в собі клітини підшлункової залози і тому називається гепатопанкреас. Розташована печінка по довжині кишечника.

Слинні залози у риб відсутні. Травлення у кісткових риб і хрящевих риб відбувається тільки в шлунково – кишковому тракті.

Мирні коропові(короп, сазан, амур та ін.) шлунка не мають, тому їжа поступає безпосередньо в кишечник, який складається з передньої, середньої і задньої кишках, яка закінчується анальним отвором.

Хижі риби мають шлунок у вигляді мускулистого мішка.

Органи кровообігу. У риб замкнений круг кровообігу. Серце – двохкамерне. В серце поступає тільки венозна кров. З передсердя кров поступає в шлунок із шлуночка в черевну аорту, яка несе кров до зябрових пелюсток. Зяброві пелюстки пронизані капілярами, які з’єднуються в повздовжні надзяброві стовбури, утворюють спинну аорту. Від аорти відходять артерії, які постачають всі органи і тканини артеріальною кров’ю.

Плавальний міхур є основним гідростатичним ограном, крім того він регулює вміст газів в крові, за допомогою плавального міхура риба видає звуки. Личинці ставової риби, яка вийшла із ікри необхідно піднятися на поверхню води, щоб наповнити плавальний міхур повітрям, інакше вона загине.

Плавальний міхур може бути одно – двох відділів, рідше складається з трьох відділів. Зовні вони покриті міцною сріблястою оболонкою, а з внутрішньої сторони – шаром епітеліальних клітин.

Органи дихання. Зябра – головний орган дихання, який забезпечує швидкий обмін газів між зовнішнім середовищем і кров’ю. У кісткових риб на кожній стороні голови чотири добре розвинуті зяброві дуги і одна(п’ята) перетворилась в кісткову.Зяброва дуга складається з кісткової дужки, тичинок, які розташовані на увігнутій стороні і складають цидільний апарат, багато чисельних пелюстків. Кожна зяброва пелюстка поділяється на дві частини – на місці закріплення проходять артерія і вена. При диханні вода попадає в зяброву порожнину, обмиває зяброві пелюстки, збагачує кров киснем.

При диханні риби велику роль відіграє шкірне дихання.

Видільна система представлена нирками, які розташовані під хребтом, сечепроводами і сечовим міхуром, який відкривається в анальний отвір.

Органи розмноження розташовані в порожнині тіла і складаються із статевих залоз – яєчників(ікра) у самок і сім’яників(молоки) у самців. Ікра – це яйцеклітина, молоки – це біла рідина в каплі якої мільйони сперматозоїдів.

Нервова система – центральна(головний і спинний мозок) і периферична з головним і спинномозковим нервами.

Головний мозок поділяється на: передній( в ньому знаходиться центр нюху); проміжний включає в собі надмозкову(епіфіз) і під мозкову(гіпофіз) залози;середній включає центр зору; довгастий – центр слуху і рівноваги, а також регулює роботу внутрішніх органів дихання, смаку, бічної лінії, довгастий мозок переходить в спинний, який у вигляді шнурка проходить верхніх дугах хребців. Є у риб і мозок – центр, який регулює рух.

Органи нюху знаходяться в носовій порожнині у вигляді парних мішків. З кожної сторони голови по дві пари ніздрів, одна для входу, друга для виходу води. Органи нюху іннервують ся закінченнями першого нюхального нерва, який зв’язаний з нервовою системою. Органи нюху у риб добре розвинуті.

Органи зору риб – очі. Величина і місце розташування очей риб дуже різноманітне. У більшості риб повік немає. Очі постійно залишаються відкритими: зовні вони покриті прозорою рожевою плівкою. Будова ока в основному така як і у інших тварин; відрізняються лише деякими особливостями. Наприклад кришталик ока риб не змінює своєї форми. Для чіткого сприймання предметів, розташованих на відстані більш одного метра. У середині ока є серповидний відросток, закріплений до кришталика. Цей відросток відтягує кришталик ближче до сітчатки, а закріплені волокна ставлять його на місце. Це називається акомодацією і дає можливість рибі бачити на відстані 10 – 12 і більше метрів. Доведено, що більшість риб добре відрізняють всі або деякі кольори. Червоний колір риби не бачать.

Органи слуху розвинуті гірше ніж у вищих хребетних тварин; однак риба може сприймати різні по частоті звуки. Слуховий апарат розміщується в задній частині черепа і закритий зі всіх сторін вушними кістками. Риба не має вушної раковини, ні вушних отворів і улітки. Внутрішнє вухо складається з двох(нижнього і верхнього) шкіряних мішечків, в ендолімфі яких знаходяться в завислому стані ”слухові кам’янці” або отоліти.

Органи дотику(відчуття). В шкірі риб закладені бугорки і нервові або кінцеві нирки у вигляді клітин, за рахунок яких риба відчуває доторкання твердих предметів і сприймає зміни температури і тиск води.

Органи смаку у вигляді смакових сосочків розміщені не тільки в ротовій порожнині, але й на губах, голові, поверхні тіла, його боках як до хвоста.

Мускули риби складають основну частину тіла і мають найбільшу харчову цінність. У риб є гладка м’язева тканина і поперечносмугаста м’язева тканина, остання поділяється на білі і червоні мускули. Червоні мускули обумовлюють постійну або довготривалу механічну діяльність органів тіла риби. За рахунок білих мускулів відбувається хвилеподібне скорочення тіла риби.

У деяких риб(електричний вугор, скат і деякі інші) є електричні органи, які розвиваються із зачатків тканини поперечносмугастих м’язів, а у електричного сома із залозистих клітин шкіри. Електричні органи риб складаються з багатьох електричних пластинок, які лежать одна на другій.

Внутрішній скелет кісткових риб складається із осьового скелету–хребта і сорока п’яти окремих кісток. У хрящових(осетрові) скелет представлений неподільною на частини спинної струни – хордою, верхніми і нижніми дугами, вставними хрящами і остистими відростками.

Соседние файлы в папке xвороби риб_для студ