Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
31
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
3.5 Mб
Скачать

12

Лабораторне заняття № 11 Цестодози

Цестодози - інвазійні хвороби, які викликають гельмінти класу цестод - Cestodea. Вони мають плоске стрічкоподібне тіло, молочно-білого кольору, розділене на голівку (сколекс) шийку та стробілу, розчленовану на членики і нерозчленовану у гвоздичникових цестод. На голівці розміщені різні органи для фіксації: присоски, ботрії, ботрідії, хітинові гачки, хоботки. Шийка є зона росту. В члениках стробіли у цестод знаходиться гермафродитний статевий комплекс, який багаторазово повторюється, у нерозчленованих - один статевий апарат.

Кавіоз

Гельмінтозне захворювання коропа, сазана та їх гібридів, білого та чорного амурів, яке характеризується ураженням кишечника. Хворобу викликає цестода Khawia sinensis з родини Caryophyllaeidae. Паразит завезений в ставкові господарства з далекого сходу разом з амурським сазаном.

Кавіоз досить широко поширене захворювання, яке реєструється в ставових господарствах України, Белорусі, Молдови, країн Прибалтики та інших держав Західної Європи.

ЗБУДНИК - нерозчленований стрічковий гельмінт, білого кольору, довжиною від 50,5 до 175 мм. і шириною 2,5-3,5 мм. Головний кінець віялоподібне розширений з фестончастим переднім краєм, шийка відсутня. Статевий комплекс один. Чисельні сім'яники та жовточники розміщені в передній частині, на деякій відстані від голови. В ділянці статевого комплексу знаходять поодинокі фолікули, в задньому кінці тіла цестоди — постоваріальна група жовточників. В задній частині тіла є характерний Н-подібний яєчник. Згідно останніх трьох ознак К. sinensis відрізняється від Caryophyllaeus fimbriceps тим, що передній кінець голівки розширений з глибокими фестонами. Статевий комплекс один розміщений в задній частині тіла з чисельними сім'яниками і жовточниками відразу за голівкою (рис. 1).

Рис.1Збудники кавіозу та каріофільозу

а-Khawia sinensis

б-Caryophyllaeus fimbriceps

Розвиток кавії відбувається з участю проміжного хазяїна-малощетинкового черв'яка - трубочника (олігохети). З екскрементами риби яйця гвоздичника потрапляють (частіше всього в квітні-травні) на дно водойми, де в мулі можуть зберігатися до 3-4 місяців. При висушуванні ложа ставів яйця швидко гинуть.

Н

Рис. II

Життєвий цикл паразитів.

а-яйце, б- трубочник, проміжний господар, заражений гвоздичником; в-короп, кінцевий господар

а дні водойми в яйці протягом 35-40 днів розвиваєтьсязародок корацидій, який не виходить з яйця, а знаходиться в ньому до того, поки яйце не заковтне проміжний хазяїн - трубочник (Tubifex tubifex, Limnodrilus udekemianus) або інші види.

В трубочниках онкосфера звільняється від оболонки яйця і проникає в порожнину черв'яка, де в передній частині відбувається формування церкомера і ріст паразита. Ця личинкова стадія називається процеркоїд, довжина його досягає 1,5-2,0 мм. Процеркоїди можуть викликати кастрацію і навіть загибель трубочників. Процеркоїди в тілі трубочників через 3,5-4 місяця стають інвазійними. В рибі паразит досягає статевої зрілості через 1,5-2,5 місяці.

ДЖЕРЕЛО ІНВАЗІЇ - хворі риби та уражені проміжні хазяї - олігохети.

КЛІНІЧНІ ОЗНАКИ - хвора риба малорухлива, млява, більше знаходиться на мілководді біля берегів ставу, погано поїдає корми, помітно худне, знижується вгодованість, спостерігається виснаженість, зябра і слизові оболонки анемічні, черевце здуте, анус почервонілий, випуклий.

При розтині риби в кишечнику виявляють гельмінтів, спостерігається катаральне геморагічний ентерит. Внутрішні органи анемічні. Слизова оболонка кишечника в місцях фіксації паразитів з часом руйнується, стає більш тонкою. Це явище супроводжується набряками, з чисельними крововиливами. Дуже часто скупчення паразитів приводять до повного закупорювання просвіту кишечника. Загибель риби наступає при пораженні декількома десятками паразитів, та залежить від їх зрілості

ДІАГНОЗ встановлюють на підставі епізоотологічних даних та клінічної картини і результатів паразитологічного дослідження, після визначення видової належності.

ЗАХОДИ БОРОТЬБИ І ПРОФІЛАКТИКА. З лікувальних препаратів застосовують фенасал і циприноцестин. Фенасал додають в кормові суміші з розрахунку 100 мг на одну цьогорічку і 300-400 мг на одного дворічного коропа. Плідникам та ремонту фенасал задають через рот, за допомогою катетера або шприца, з розрахунку 0,8-1,0 г на 1 кг маси риби.

Циприноцестин - це гранульований комбікорм, в склад якого входить 1% фенасалу. Препарат задають одноразово шляхом вільного згодовування в залежності від температури води і загальної маси риби. Хороший результат дає згодовування фенотіазину з розрахунку 0,08-0,1 г на одну рибу. Лікувати цьогорічок можна галофеном, додаючи його до корму з розрахунку 0,4 г/кг. маси риби дворазове з інтервалом 24 години.

Крім загальних профілактичних заходів при кавіозі досить важливо проводити ретельну дезинфекцію ложа ставів хлорним або негашеним вапном для знищення олігохет, які знаходяться в намулі. Вапно треба вносити на вологий грунт, щоб воно краще проникало в глибину.

Соседние файлы в папке xвороби риб_для студ