Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+ Мет. рек. практ. зан. Заг гігієна та ек ІІІ курс МОД 2 Вид 2.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
370.18 Кб
Скачать

Львівський національний медичний університет

імені Данила Галицького

Кафедра загальної гігієни з екологією

Методичні рекомендації

до практичних занять

із загальної гігієни та екології

для студентів III курсу медичного факультету

Спеціальності: 7.110101 - “лікувальна справа”

7.110104 - “педіатрія”

7.110105 - “медико - профілактична справа”

Модуль 2. Спеціальні питання гігієни та екології

(видання друге)

Львів-2015

Методичні рекомендації до практичних занять із загальної гігієни та екології (Модуль 2. Спеціальні питання гігієни та екології) для студентів III курсу медичного факультету за спеціальностями: 7.110101 - “лікувальна справа”, 7.110104 - “педіатрія”, 7.110105 - “медико - профілактична справа” підготували: професор В. І. Федоренко (теми 2, 3, 4, 5, 7, 8), доц. І.Г. Мудра (теми 7,8), доц. Л. М. Кіцула ( тема  6), доц. Н.В. Москвяк (теми 1,2), асистент Я. М. Ямка (тема9).

Під загальною редакцією зав. кафедри загальної гігієни з екологією, професора В.І. Федоренко.

Методичні рекомендації схвалено методичною комісією з профілактичної медицини і рекомендовано до друку (протокол № від р. ).

Відповідальний за випуск: перший проректор з науково-педагогічної роботи ЛНМУ імені Данила Галицького, професор М. Р. Гжегоцький.

Методичні рекомендації з загальної гігієни та екології для студентів медичного факультету складені на основі навчального плану, розробленого на принципах Європейської кредитно – трансферної системи (ECTS) і призначені для допомоги студентам у підготовці та виконанні практичних занять і самостійної роботи.

Методичні рекомендації містять інформацію для викладачів: розподіл часу на практичному занятті (15 % - підготовчий етап заняття, 70 % - основний етап заняття, 15 % - контроль засвоєння теми); контрольні питання, тести і задачі, які застосовується викладачем для контролю виконання самостійної роботи кожним студентом на підготовчому етапі заняття у вигляді фронтального усного чи письмового опитування.

Методичні рекомендації до практичних занять включають: актуальність теми; навчальні цілі заняття; базові знання, вміння та навики; зміст теми; основну і додаткову літературу для самопідготовки; завдання для самостійної роботи студентів (контрольні питання, контрольні тести, контрольні задачі), навчальні практичні завдання; матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навичок.

Оцінка засвоєння окремих тем (вихідний, поточний і підсумковий контроль) проводиться на кожному практичному занятті у формі усного та письмового опитування відповідно до конкретних цілей.

При засвоєнні кожної теми модуля за поточну навчальну діяльність студенту виставляються оцінки за 4-ри бальною традиційною шкалою, які потім конвертуються у бали.

Підсумковий здійснюється після вивчення всіх тем змістових модулів у формі іспиту. До підсумкового контролю допускаються студенти, які виконали всі види робіт, передбаченні навчальною програмою, та за поточну успішність набрали кількість балів, не меншу за мінімальну..

Зміст

п/п

Теми практичних занять

Стор.

Модуль 2. “Спеціальні питання гігієни та екології”

1

Методика гігієнічної оцінки важкості та напруженості праці з метою профілактики перевтоми та підвищення працездатності. Гігієнічні вимоги до режиму праці.

5

2

Методика гігієнічної оцінки небезпечних і шкідливих факторів виробничого середовища та реакції організму на їхній вплив Методика гігієнічної оцінки шуму та вібрації. Виробнича токсикологія. Питання біоетики та біобезпеки в гігієні праці.

10

3

Основи запобіжного та поточного санітарного нагляду Гігієнічна оцінка розміщення та планування окремих структурних підрозділів лікарні за матеріалами проекту

17

4

Особливості планування та облаштування спеціалізованих лікарень та відділень.

23

5

Гігієнічна оцінка умов перебування хворих та гігієна праці медичних працівників у лікувально-профілактичних закладах.

28

6

Гігієнічні аспекти дієтичного (лікувального) харчування. Організація харчування у лікувальних закладах.

36

7

Методика та засоби радіаційного контролю і протирадіаційного захисту персоналу та радіаційної безпеки населення при використанні іонізуючих випромінювань у виробництві, наукових дослідженнях, лікувальних закладах. Розрахункові методи оцінки радіаційної безпеки та параметрів захисту від зовнішнього опромінення.

43

8

Гігієнічна оцінка протирадіаційного захисту персоналу і радіаційної безпеки пацієнтів при застосуванні радіонуклідів та інших джерел іонізуючих випромінювань в лікувальних закладах.

47

9

Гігієнічна оцінка мийних засобів, тканин та побутового, виробничого і лікарняного одягу

55