Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

CHID

.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
71.17 Кб
Скачать

СНІД:

В-1

В-2

В-3

В-4

В-5

В-6

В-7

1

Е

Е

В

В

С

В

А

2

А

В

Е

Е

В

В

С

3

Е

А

С

В

В

С

А

4

А

С

D

А

С

А

С

5

D

В

D

D

А

С

Е

6

D

A

E

C

B

D

C

7

E

C

A

B

E

B

B

8

B

B

D

D

B

D

C

ВАРІАНТ 1

6. Хворий, 35 років звернувся зі скаргами на висипку на тулубі і руках, а також болючі виразки на калитці і гіперемічні плями на твердому піднебінні. Висипка виникла після гарячки (39-40оС) і супроводжувалася недомаганням, сонливістю, болем в горлі, артралгіями, міалгіями. Були кишкові коліки, блювота, діарея, головна біль, світлобоязнь. Об’єктивно: Висип нагадує кореподібну. Лімфовузли збільшені. Менінгеальні симптоми позитивні.З анамнезу відомо, що хворий мав статеві стосунки без презерватива. ЗАК: лейкопенія, ↑ ШОЕ. СМР: лімфоцитом. Кількість лімфоцитів CD4 до 200 мкл-1.( В нормі:1000 мкл-1). Поставте діагноз:

  1. Гостра лихоманкова фаза ВІЛ-інфекції

Призначте лікування. Зідовудин два раза в день по 300 мг, Лавівудин 150 мг 2 раза в сутки, Нельфінавір  по 750 мг (3 табл. по 350 мг) 3 раза в сутки.

7) Хвора, 36 років. Скарги на сильний свербіж тулуба, кінцівок, обличчя. Багаторазово лікувалася, але свербіж не піддавався лікуванню. Об’єктивно: в оточенні волосяних фолікулів на верхній половині тулуба, лиця, шиї і проксимальних відділах кінцівок видно папули, які пронизані в центрі волосиною, набряклі, діаметром 3-5 мм і пустули. Аналіз крові: Еозинофілія. Кількість лімфоцитів CD4 = 50 мкл-1. Серологічні реакції: ІФА – антитіла до ВІЛ. Під лупою вдається розглянути вкриті кірками ерозії, пустули і первинні елементи висипки – набряклі папули, що нагадують папульозну кропив’янку. Поставте діагноз:

  1. Еозинофільний фолікуліт

Призначте додаткові обстеження. реакція Васермана, HBs-антиген, антиHCV визначення антитіл до цитомегаловірусу, вірусу Епштейна—Барра, висів з ротової порожнини на мікрофлору та Candadae.

8) Чоловік, 65 років. Скарги на утвори на правій нозі. Об’єктивно: Права нога набрякла. І гомілка і стегно вкриті фіолетовими папулами і вузлами, що зливаються між собою в пухлиноподібні інфільтрати. Звертає на себе увагу несиметричність в ураженні ніг. Болі і свербіжу не було, але тепер висип почав вирачкуватися, кровоточити і боліти. Виник лімфостаз. Набрякли дистальні відділи кінцівок. При пальпації: елементи щільні, тверді. Вузли розміщені на межі дерми і ПЖК. Додаткові дослідження: Посів: виключив вторинну інфекцію. Хворий ВІЛ-інфікований. Поставте діагноз:

  1. Саркома Капоші: класична форма

Диф. Діагноз необхідно проводити з захворюваннями, яким характерні плямо-вузлові та інфільтративні елементи на шкірі. Так, псевдосаркома Капоші (тип Малі) не є пухлиною, а являє собою судинну проліферацію на фоні венозної недостатності нижніх кінцівок. Псевдосаркома Стюарта-Блюфарба в підлітковому віці проявляється, як асиметрично розташовані на одній з нижніх кінцівок вузлові та плямисті елементи, в основі яких лежать артеріовенозні анастомози, що видні при ангіографії. Для бацилярного ангіоматозу характерні глобулярна проліферація епітеліальних клітин судин і відсутність веретеноподібних клітин. Також диф.діагноз проводять з гематомою, невусом, гемангіомою, біогенною гранульомою, саркоїдозом Бенье-Бека-Шауманна та іншими.

ВАРІАНТ 2

6) Чоловік, 52 роки звернувся зі скаргами на зміну шкіри над ключицею. Об’єктивно: Над ключицею – багрова пляма овальної форми, оточена ледь помітним зеленуватим вінчиком. Хворий зізнався, що є гомосексуалістом і ВІЛ- інфікованим. Поставте діагноз:

Ідіопатична множинна геморагічна саркома, епідемічна форма, стадія плями

Призначте додаткові обстеження. визначення маркерів ВІЛ-антитіл до р24, дослідження імунного статусу за допомогою моноклональних антитіл з визначенням рівня CD4.

7) Хворий, 53 роки. Скарги на утвір під оком. Об’єктивно: Багровий вузол на нижній повіці, оточений жовто-зеленим вінчиком. На щоці – контагіозний молюск. Хворий ВІЛ- інфікований. Кількість лімфоцитів CD4 =200 мкл-1 .Біопсія: Веретеноподібні клітини утворюють пласти і пучки, проявляють атипізм. Некроз окремих клітин. Щілиноподібні судини, що знов утворюються, утворюють густу сітку і заповнені еритроцитами. Поставте діагноз:

Саркома Капоші: епідемічна форма, стадія вузла

Призначте лікування. Як правило, інтерферони призначають у дозі 3-6 млн МО /добу (п /к). З настанням ремісії інтерферони починають вводити 3 рази на тиждень. Очікувати повної ремісії слід не раніше, ніж через 6-8 тижнів лікування

8) Хворий, 49 років. Звернувся зі скаргами на утвір на десні. Об’єктивно: Великий фіолетовий вузол на десні, прикриває 2-а верхні різці, а також фіолетові папули і вузли на твердому піднебінні. Гістологічно: Саркома Капоші. Кількість лімфоцитів CD4 = 150 мкл-1. Збільшені лімфатичні вузли. Поставте діагноз:

Саркома Капоші: епідемічна форма,ураження ясен

Проведіть диф. діагностику.

ВАРІАНТ 3

6) Хворий, 38 років. Скаржиться на темну пляму на обличчі. Об’єктивно: багрова бляшка на носі і декілька вузлів на щоці. Хворий ВІЛ-інфікований. Гістологічно: Проліферація веретеноподібних клітин, що лежать в дермі між пучками колагену. Розростання кутових, щілиноподібних судин неправильної форми, заповнених еритроцитами. Відкладення гемосидерину, еозинофільні глиби гіаліну. На периферії – периваскулярні запальні інфільтрати. Поставте діагноз:

Е.Саркома Капоші: епідемічна форма, стадія бляшки.

Проведіть диф.діагностику.

7) Хворий, 54 роки. Хворіє СНІДом. Об’єктивно: Множинні багрові папули і вузли, що зливаються між собою, утворюють великі бляшки в паху і на передній поверхні стегна. Гомілка і стопа набряклі. Діагностовано: Саркому Капоші. Рентгенологічно: Пневмонія. Поставте діагноз:

А.Саркома Капоші: епідемічна форма

Проведіть додаткові обстеження.

8) Чоловік, 49 років. ВІЛ – інфікований. Об’єктивно: На руці - вишневі папули з чіткими межами, діаметром до 1 (см), нагадують старечу гемангіому. Також висип є на другій руці, тулубі, стегнах. На витатуюваному павуку теж вишнева папула, але більшого розміру. Папул багато. При пальпації – консистенція щільна. Елементи не бліднуть при діаскопії. Пальпація болюча. Виділення збудника в культурі клітин: Bartonella spp. ПЛР: Ідентифіковано ДНК Bartonella spp. В заражених тканинах. БАК: Ознаки пеліозу печінки. Збільшена активність γ- глутамілтрансферази і ЛФ(лужної фосфатази).

Серологічні реакції: ІФА: Антитіла до Bartonella spp. Ig G. Рентген. МРТ: Збільшена печінка і селезінка. Поставте діагноз:

  1. Бактеріальний ангіоматоз

Призначте лікування. Антибіотики (еритроміцин, тетрациклін, доксициклін, ципрофлоксан , азитроміцин) упродовж 2-3 місяців. эритромицин, 2 г/сут внутр..

ВАРІАНТ 4

6) Хворий, 46 років. ВІЛ-інфікований. Об’єктивно: на правій гомілці видно велику судинну пухлину, що вирачкується, нагадує телеангіектатичну гранульому. Патоморфологія шкіри: Розростання судин, проліферація круглих «епітеліоїдних» клітин.Нейтрофільна інфільтрація. Особливо багато нейтрофілів кругом еозинофільних гранулярних тілець – скупчень бактерій. Біопсія печінки: Розширені капіляри і множинні кавернозні порожнини, заповнені кров’ю. В слизоподібній стромі- незначна запальна інфільтрація і гранулярні тільця, які представляють собою скупчення - Bartonella spp. Поставте діагноз:

  1. Бактеріальний ангіоматоз

Призначте лікування. Антибіотики (еритроміцин, тетрациклін, доксициклін, ципрофлоксан , азитроміцин) упродовж 2-3 місяців. эритромицин, 2 г/сут внутр.

7) Чоловік, 56 років. ВІЛ-інфікований. Суб’єктивних скарг нема. Об’єктивно: Біла бляшка на боковій поверхні язика, має гофрований вигляд. Межі чіткі. Поверхня слизової шорохувата.Патоморфологія шкіри: В епітелії – акантом і гіперкератоз, ниткоподібні відкладення ккератину, койлоцитоз. Посів: Candida albicans. Бляшки не знімаються. Електронна мікроскопія: В епітеліальних клітинах є включення, характерні для герпес вірусів і маркери вірусів Епштейна-Барра. Поставте діагноз:

Волосата лейкоплакія рота

Опишіть патогенез. Волосатую лейкоплакии наблюдают почти исключительно при ВИЧ-инфекции и других иммунодефицитах, например, обусловленных некоторыми системными заболеваниями или приёмом иммунодепрессантов после трансплантации органа. Её относят к так называемым белым поражениям, и она локализуется преимущественно на краях языка, но может распространиться также на спинку и нижнюю поверхность. Заболевание связывают с репликацией вируса Эпштейна-Барр в эпителиальных клетках. Название его связано с тем, что при гистологическом исследовании паракератотический поверхностный слой имеет «волосатый» вид. При волосатой лейкоплакии часто высевают С. albicans.

8) Чоловік, 47 років. Об’єктивно: виразки на калитці і в пахових складках, одні мають лінійну форму, другі – овальну. Виразки з’явилися 6 місяців тому. У хворого виявили ВІЛ-інфекцію. Поставте діагноз:

Хронічний виразковий герпес

Призначте додаткові обстеження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]