Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

патан мікро опис 2

.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
27.65 Кб
Скачать

7.Гума печінки

Причини : інфікування збудником сифілісу (бліда трепонема ) . Гума є проявом третинної форми сифілісу , тобто це продуктивна некротична реакція.

Мікро: Гума являє собою широке вогнище коагуляційного некрозу. Краї гуми складаються з великих фібробластів , що нагадують епітеліоїдні клітини при туберкульозі . поруч розташовується запальний мононуклеарний інфільтрат , складається винятково з плазмоцитів і невеликої кількість лімфоцитів. Гігантські клітини Лангханса зустрічаються дуже рідко. Ознаки пери васкуліту та ендоваскуліту. Печінкова тканина з ознаками стеатозу.

Макро: Макроскопічно некротизовані маси білувато -сіруватого кольору , в'язкі нагадують клей. Розміри їх коливаються від мікроскопічних до 3 - 6см. Гуми можуть бути поодинокими ( солітарні ) і множинними. Зазвичай вони оточені рубцевою тканиною. Печінка стає часточковою і бугристою. З’являються ознаки жирової дистрофії печінки.

Наслідки: У печінці , на початку гострої фази , вони можуть симулювати нодулярну гіпертрофію . Але пізніше , після рубцювання , в печінці виникає сифілітичний цироз. З часом некротичні маси гум підлягають рубцюванню, іноді обважнюються.

8. Пневмонія при грипі.

40-річний чоловік ургентно госпіталізований в лікарню з підозрою на двобічну пневмонію. Хворіє біля тижня, відколи з’явилися слизисті виділення з носа, утруднене дихання. За два дні до госпіталізації у хворого виявлена гарячка (39,7-39,9), надсадний кашель, болі в грудній клітці, значна слабість. На 3-ю добу перебування в лікарні хворий помер від дихальної недостатності.

  • Розгляньте фото мікропрепарату. Діагностуйте ураження легень. Пневмонія при грипі

  • Опишіть гістологічні зміни в легенях. Виражена гіперемія судин мікроциркуляторного русла, інтраальвеолярні геморагії, вогнища гнійного запалення, абсцеси з рясною нейтрофільною інфільтрацією

  • Як макроскопово виглядає така легеня і яку має назву? Легені збільшені, пістрявого вигляду – «Великі пістряві грипозні легені»

  • Назвіть вид вірусної інфекції, визначте її форму за важкістю перебігу. Грип, тяжка форма

  • З чим пов’язаний розвиток ускладненого перебігу захворювання? Приєднанням вторинної бактерійної інфекції

  • Назвіть збудника захворювання, шлях інфікування та місце його первинної реплікації? Збудник – РНК-вірус грипу з сімейства Orthomyxoviridae, шлях інфікування – повітряно-краплинний, місце первинної реплікації – епітеліальні клітини бронхіального та альвеолярного епітелію

  • Які ще інфекції входять в групу ГРВІ? Парагрип, респіраторно-синцитіальна інфекція, аденовірусна інфекція