Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки.doc
Скачиваний:
335
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Доаудиторна самостійна робота Контрольні питання

1. Гігієнічні вимоги до обладнання шкільного класу. Гігієнічні вимоги до конструкції та параметрів навчальних меблів як факторів забезпечення оптимальної пози учня за партою.

2. Гігієнічні вимоги до планування й обладнання комп’ютерних класів, організації режиму праці учнів на персональних комп’ютерах.

3. Гігієнічні вимоги до предметів дитячого вжитку (книг, підручників, іграшок, взуття, одягу тощо). Гігієнічні вимоги до матеріалів і сировини, що використовуються для виробництва іграшок. Гігієнічні вимоги до конструкції іграшок. Методика гігієнічної оцінки іграшки.

4. Основні методики, які використовуються в гігієні дітей і підлітків для оцінки впливу фізичного навантаження на організм дітей і підлітків. Методи дослідження функціонального стану центральної нервової системи, серцево-судинної системи, дихальної системи. Визначення рівня фізичної підготовки дітей.

5. Гігієнічні принципи раціональної організації фізичного виховання дітей і підлітків. Засоби та форми фізичного виховання у дитячих закладах. Поняття про рухову активність, критерії її гігієнічної оцінки. Наслідки гіпокінезії та гіперкінезії, їх профілактика.

6. Завдання і роль фізичного виховання для дітей і підлітків. Групи фізичного виховання.

7. Фізіолого-гігієнічні основи оцінки уроку фізичного виховання, гігієнічні вимоги до місць проведення занять.

8. Лікарський контроль за організацією фізичного виховання дітей і підлітків. Методика гігієнічної оцінки занять з фізичного виховання у школах (структура, загальна і моторна щільність заняття, фізіологічна крива фізичного навантаження).

9. Фізіолого-гігієнічні основи загартовування дітей і підлітків, основні принципи і способи загартовування.

10. Гігієнічні принципи раціональної організації трудового навчання дітей і підлітків. Основні організаційні форми трудового навчання дітей і підлітків.

11. Гігієнічні вимоги до планування та обладнання шкільних майстерень. Гігієнічні вимоги до організації та умов проведення уроків трудового навчання в різних класах. Лікарський контроль за організацією трудового навчання школярів.

12. Лікарсько-професійна консультація, професійна орієнтація та професійний відбір, їх функції та етапи. Методи прогнозування професійної успішності підлітків. Основи законодавства з охорони праці дітей і підлітків. Функціональні обов’язки лікаря підліткового кабінету з профорієнтаційної роботи.

Контрольні тести 3.1-386; 6.190-232 [10].

Контрольні завдання

1. Скласти схеми форм фізичного виховання та методів загартовування дітей і підлітків.

2. Опанувати Положення про медико-педагогічний контроль за фізичним вихованням учнів у загальноосвітніх навчальних закладах (додаток 1) та Інструкцію про розподіл учнів на групи для занять на уроках фізичної культури (додаток 2).

3. Провести розподіл учнів на групи для занять з фізичного виховання і визначити обсяг допустимого навантаження за даними ситуаційної задачі та додатком 2.

Задача.П’ятеро дітей у класі знаходяться на диспансерному спостереженні з приводу: 1) бронхіальної астми з нападами двічі на рік за наявності функціональних змін і затримки фізичного розвитку; 2) хронічного гастриту в стадії повної ремісії; 3) виразкової хвороби шлунку в стадії стійкої ремісії; 4) міопії –2,0Д; 5) набутої вади серця в стадії субкомпенсації.

4. Провести гігієнічну експертизу шкільного підручника за даними ситуаційної задачі.

Задача.“Буквар” масою 380 г має формат 180×245 мм, тверду целофанову обкладинку, кольорові ілюстрації, надрукований на сірому газетному шорсткому папері нерівномірної щільності. Шрифт заголовків – 2,9-3 мм, текстів – 2,4 мм, підписів під малюнками – 2 мм з товщиною основних штрихів відповідно 0,5; 0,3 і 0,25 мм. Довжина рядків – 135-140мм, щільність набору – 18 знаків/см2, апрош між літерами – 0,5 мм, між словами – 2 мм, інтерліньяж – 2,5 мм. Друк нерівномірний, місцями спостерігаються нечіткі обриси літер.

5. Розв’язати ситуаційні задачі 29, 31, 33; опрацювати навики 31(І), 21(ІІ) [11].