Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки.doc
Скачиваний:
335
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Характеристика груп для занять на уроках фізичної культури й особливості організації занять

Назва медичної групи

Критерії віднесення учнів до груп

Характеристика фізичного навантаження

Примітка

Основна група

Здорові діти та діти, які мають гармо-нійний, високий або середній рівень фізичного розвитку з високим або ви-ще середнього рівнем функціонально-резервних можливостей серцево-судинної системи

Фізична підготовка про-водиться в повному обся-зі згідно з урахуванням індивідуальних особи-востей розвитку дитини

Дозвіл лікаря до занять, які су-проводжуються підвищеними фізичними навантаженнями (за-няття в спортивних секціях, тан-ці, хореографія тощо), надається тільки після поглибленого об-стеження

Підготовча група

Діти в реабілітаційному періоді після гострого захворювання, що не потре-бує курсу лікувальної фізкультури, з середнім рівнем функціонально-резервних можливостей серцево-су-динної системи

Поступове збільшення навантаження без здачі нормативів

Заборонено заняття в спортив-них секціях, але рекомендовано додаткові заняття у групах за-гальнофізичної підготовки або в домашніх умовах з метою лікві-дації недоліків у фізичній підго-товці (за індивідуальними комп-лекс-завданнями вправ, спрямо-ваними на підвищення рівня функціональних можливостей серцево-судинної системи та системи дихання, зміцнення певної групи м’язів, оволодіння певними руховими навичками або підвищення рівня їх виконання)

Спеціальна група

Значні відхилення постійного чи тим-часового характеру в стані здоров’я, що не перешкоджають навчанню, але протипоказані для занять фізкульту-рою за навчальною програмою. Рівень функціонально-резервних можливос-тей: низький або нижче середнього

Фізична підготовка про-водиться за спеціальними програмами з урахуван-ням характеру та ступеня відхилень

Заняття проводяться вчителем фізкультури з наданням індиві-дуальних завдань безпосередньо на уроках

3. Учні, які не пройшли медичного обстеження (рекомендованого додаткового обстеження), до навантажень на уроках фізичної культури не допускаються, про що повинні бути поінформовані їхні батьки.

4. Наказом директора навчального закладу списки учнів, віднесених до підготовчої та спеціальної груп, затверджуються на поточний рік і доводяться до відома вчителів (викладачів) фізичної культури, класних керівників.

5. На підставі наказу класний керівник за участю медичного працівника навчального закладу оформлює Листок здоров’я, який знаходиться в журналі обліку навчальних занять.

Листок здоров’я

ПІБ

Дата народження

Група з фізкультури

Термін дії

Зміна групи з фізкультури

Термін дії

Примітка

6. У разі необхідності зміни групи заносяться в Листок здоров’я класу з обов’язковим підписом класного керівника або медичного працівника навчального закладу.

7. Визначення гармонійності та рівня фізичного розвитку учнів проводиться з використанням стандартів фізичного розвитку.

8. Функціонально-резервні можливості серцево-судинної системи дітей визначаються в амбулаторно-поліклінічних закладах медичним працівником, результати проби вносяться до амбулаторної карти та довідки про дозвіл відвідування навчального закладу з визначенням групи для занять на уроках фізичної культури.

9. Визначення функціонально-резервних можливостей серцево-судинної системи проводиться за пробою Руфьє.