Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки.doc
Скачиваний:
335
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Тема 2. Оцінка стану здоров’я дитячого колективу.

Актуальність теми

Здоров’я дітей – інтегральний показник, який віддзеркалює вплив соціально-біологічних (спадковість, шкідливі звички батьків, патологія вагітності), соціально-гігієнічних (умови виховання та навчання, спосіб життя) і медико-організаційних чинників на організм, який росте і розвивається. Популяційне здоров’я дітей оцінюють за демографічними показниками, показниками захворюваності, інвалідності та фізичного розвитку. Комплексна оцінка стану індивідуального та колективного здоров’я дітей є основою для удосконалення первинної медико-профілактичної допомоги дитячому населенню, усунення причин і зменшення ризику виникнення інфекційної та неінфекційної патології, зокрема екологічно зумовленої, підтримання резистентності шляхом гігієнічного виховання та навчання, формування здорового способу життя, впровадження найновіших методів біологічної профілактики на доклінічному етапі розвитку захворювання. Успішне вирішення цих завдань неможливе без налагодження постійного моніторингу – системи спостереження, аналізу, оцінки і прогнозу стану здоров’я дітей і середовища їх життєдіяльності, виявлення причинно-наслідкових зв’язків між станом здоров’я та впливом факторів середовища життєдіяльності дитини.

Навчальні цілі

Знати критерії комплексної оцінки індивідуального та популяційного здоров’я, методи їх дослідження й оцінки, критерії розподілу дітей на групи здоров’я, особливості впливу несприятливих чинників довкілля на здоров’я дітей.

Вміти провести комплексну оцінку стану здоров’я індивідуума та дитячого колективу, розподілити дітей на групи здоров’я.

Базові знання, уміння та навики

Поняття про індивідуальне та популяційне здоров’я, критерії й облікова документація, динаміка і тенденції показників здоров’я дітей в Україні та світі, методи визначення інтенсивних та екстенсивних медико-статистичних показників, оцінка вірогідності змін показників, методика вивчення захворюваності дітей [соціальна медицина]; групи здоров’я дитячого населення [загальна гігієна, педіатрія, соціальна медицина].

Зміст теми

Мета та задачі вивчення популяційного здоров’я дітей. Поняття про індивідуалізуючий і генералізуючий методи організації досліджень. Провідні соціально-біологічні, соціально-гігієнічні та медико-організаційні чинники, що впливають на здоров’я дітей, особливості впливу несприятливих чинників на дитячий організм. Сучасні методичні підходи до комплексного вивчення й оцінки стану здоров’я дітей, аналізу взаємозв’язку показників здоров’я з впливом чинників довкілля: моніторинг стану довкілля та здоров’я дитячого населення, порядок і періодичність комплексних медичних обстежень і диспансерних спостережень за станом здоров’я дітей. Методи оцінки здоров’я дитячого колективу: метод порівняння середніх арифметичних величин показників здоров’я, метод розподілу відносних величин, кореляційний метод, метод порівняння середніх квадратичних відхилень. Роль оцінки рівня здоров’я в плануванні профілактичних і лікувально-оздоровчих заходів, визначенні їх ефективності. Алгоритм роботи лікаря з гігієни дітей і підлітків при проведенні моніторингу здоров’я дитячого населення.

Література

Основна:

1. Гігієна та екологія: Підручник / За ред. В.Г.Бардова. – Вінниця: Нова книга, 2006. – С. 394-397, 411-412.

2. Гігієна дітей і підлітків: Підручник / За ред. В.І.Берзіня. – К.: Асканія, 2008. – С. 25-32, 39-77.

3. Руководство к лабораторным занятиям по гигиене детей и подростков / В.И.Берзинь и др. – К.: Вища школа, 1989. – С. 59-69.

4. Гігієна та екологія: Навчальний посібник для підготовки до ліцензійного іспиту Крок-2 “Загальна лікарська підготовка” / Б.А.Пластунов та ін. – Львів, 2011. – 263 с.

5. Перелік типових задач діяльності, умінь і практичних навиків до державного іспиту з гігієни для студентів VI курсів медичних факультетів фахового спрямування “Педіатрія”. – Львів: ЛНМУ ім. Данила Галицького, 2012. – 20 с.

Додаткова:

6. Гигиена детей и подростков: Учебник / Под ред. В.Н.Кардашенко. – М.: Медицина, 1988. – С. 108-114.