Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки.doc
Скачиваний:
335
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Тема 2. Заходи профілактики захворювань, які поширюються через воду, грунт та пов’язані із забрудненням атмосферного повітря Актуальність теми

Якість питної води в кількості, яка задовольняє потреби людини, є важливою складовою збереження її здоров’я. Якість води централізованих і децентралізованих систем водопостачання залежить від стану поверхневих і підземних вододжерел та стану грунтів, які за умов урбанізації й індустріалізації зазнають суттєвого антропогенного пресінгу внаслідок збільшення об’ємів рідких і твердих побутових і промислових відходів. Важливою передумовою раціонального використання й охорони від забруднення вододжерел і грунтів, створення належних санітарних умов життя населення є очищення населених пунктів від рідких і твердих відходів побутового та промислового походження.

Підприємства промисловості, транспорту та зв’язку, незважаючи на їх розташування на відносно невеликій території, за умов сучасного урбанізованого середовища призводять до забруднення атмосферного повітря в населених пунктах, що неминуче збільшує хімічне навантаження на населення. Раціональне планування території населених пунктів, дотримання гігієнічних вимог до хімічних і фізичних чинників у містах сприяє зменшенню пресінгу урбанізованого середовища на здоров’я, забезпеченню фізіологічного оптимуму, психогігієнічного комфорту та високого рівня працездатності людини.

Навчальні цілі

Знати роль води та грунту у формуванні здоров’я населення, виникненні інфекційної та неінфекційної патології; джерела забруднення поверхневих водойм і грунту; гігієнічні вимоги до якості питної води при централізованому та децентралізованому водопостачанні, комплекс заходів, що забезпечують санітарну надійність джерел водопостачання; показники санітарного стану грунту; заходи з санітарної охорони грунтів; значення поверхневих водойм і грунту для очищення населених пунктів від твердих та рідких побутових і промислових відходів; заходи санітарної охорони повітряного басейну; гігієнічні принципи планування населених пунктів, функціонального зонування їх території.

Вміти оцінити якість питної води, визначити необхідні методи очищення та знезараження води різних джерел водопостачання й оцінити їх ефективність; виявити джерела забруднення і розробити заходи з санітарної охорони водойм і грунту; оцінити стан атмосферного повітря, спрогнозувати вплив атмосферних забруднень на здоров’я населення, запропонувати заходи з санітарної охорони атмосферного повітря; оцінити функціональне зонування населеного пункту, взаєморозташування промислових і комунальних об’єктів з урахуванням рози вітрів.

Базові знання, уміння та навики

Гігієнічне та епідеміологічне значення води; методи відбору, транспортування та зберігання проб, дослідження органолептичних властивостей води, її санітарно-хімічних і санітарно-бактеріологічних показників; гігієнічна оцінка аналізу питної води; методи очищення (загальні та спеціальні) та знезараження (реагентні та безреагентні) питної води; порівняльна гігієнічна характеристика різних видів хлорування води, гігієнічне значення та методика визначення залишкового хлору у питній воді; види забруднення вододжерел, визначення характеру забруднення води за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками (розчинений кисень, окисність, БПК, азотвмісні речовини) [мікробіологія, загальна гігієна, епідеміологія].

Гігієнічне та епідеміологічне значення ґрунту; показники санітарного стану ґрунту; методи відбору, зберігання та транспортування проб ґрунту, дослідження його механічного складу та фізичних властивостей, класифікація ґрунтів за механічним складом; шляхи надходження хімічних речовин з ґрунту в організм; очищення населених пунктів від рідких і твердих відходів [мікробіологія, загальна гігієна, епідеміологія].

Хімічний склад атмосферного, гігієнічне значення окремих компонентів; основні джерела та компоненти забруднення атмосферного повітря, їх вплив на здоров’я та санітарно-побутові умови життя населення; методи відбору проб і дослідження хімічного складу повітря; роза вітрів, її гігієнічне значення; методи визначення та гігієнічна оцінка забруднення повітря [загальна гігієна, мікробіологія].

Зміст теми

Гігієнічні показники та нормативи якості питної води, їх наукове обґрунтування. Визначення характеру та ступеня забруднення води вододжерел і обґрунтування умов її використання для господарсько-питних потреб. Централізовані (водогін) і децентралізовані (колодязі, каптажі) системи водопостачання, схеми водогонів з поверхневих і підземних джерел. Очищення та знезараження води на водогонах. Знезараження джерел децентралізованого водопостачання. Зони санітарної охорони вододжерел.

Геохімічна, геоендемічна характеристика ґрунтів. Джерела забруднення ґрунту в умовах індустріалізації та хімізації сільського господарства, вплив забруднення ґрунту на здоров’я і санітарні умови життя населення. Роль ґрунту у виникненні та розповсюдженні інфекційних захворювань (анаеробних інфекцій), інвазій, захворювань неінфекційної етіології. Процеси та показники самоочищення ґрунту. Оцінка санітарного стану ґрунту за хімічними і біологічними показниками. Принципи очищення населених пунктів. Системи та споруди для тимчасового зберігання, видалення, знешкодження й утилізації твердих і рідких побутових і промислових відходів.

Основні критерії та показники забруднення атмосферного повітря. Вплив атмосферних забруднень на здоров’я населення. Оцінка якості атмосферного повітря та методика вивчення впливу забруднювачів атмосфери на здоров’я. Система заходів з профілактики забруднення атмосфери. Урбанізація як соціально-гігієнічна проблема. Умови життя в населених пунктах і здоров’я населення. Захворювання, спричинені високими темпами урбанізації. Принципи планування, функціонального зонування та забудови території населеного пункту.

Література

Основна:

1. Гігієна та екологія: Підручник / За ред. В.Г.Бардова. – Вінниця: Нова книга, 2006. – С. 178-224.

2. Загальна гігієна: пропедевтика гігієни: Підручник / За ред. Є.Г.Гончарука. – К.: Вища школа, 1995. – С. 127-137.

3. Комунальна гігієна / За ред. Є.Г.Гончарука. – К.: Здоров’я, 2003. – С. 36-218, 327-505.

4. Загальна гігієна: Посібник для практичних занять / За ред. І.І.Даценко. – Львів: Світ, 2001. – С.48-74,104-140.

5. Гігієна та екологія: Навчальний посібник для підготовки до ліцензійного іспиту Крок-2 “Загальна лікарська підготовка” / Б.А.Пластунов та ін. – Львів, 2011. – 263 с.

6. Перелік типових задач діяльності, умінь і практичних навиків до державного іспиту з гігієни для студентів VI курсів медичних факультетів фахового спрямування “Педіатрія”. – Львів: ЛНМУ ім. Данила Галицького, 2012. – 20 с.

Додаткова:

7. Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною. ДСанПіН 2.2.4-171-10.

8. Джерела централізованого господарсько-питного водопостачання. Гігієнічні та екологічні вимоги щодо якості води та правила вибору. ДСТУ 4808:2007.

9. Санитарные правила и нормы охраны поверхностных вод от загрязнения. СанПиН № 4630-88.

10. Державні санітарні правила охорони атмосферного повітря населених місць (від забруднення хімічними і біологічними речовинами). ДСП 201-97.