Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пос.сиров рос.Ч 4-6.doc
Скачиваний:
285
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
19.07 Mб
Скачать

Злакові цикадки

Смугаста цикадка (Psammotettix striatus L.). В Україні поширена всюди, але зонами масового розмноження і підвищеної шкодочинності – є Лісостеп і Степ. Основними кормовими культурами є пшениця, рис, ячмінь, овес, кукурудза. Доросла цикадка 4-5мм завдовжки, жовто-коричневого кольору, надкрила з темними смужками. Личинки (німфи) краплеподібні, з ширшим переднім кінцем тіла, буруваті, з подовженими світлішими і темними смугами. Зимує в стадії яйця у тканинах листків-сходів озимих злаків. У середині квітня - на початку травня відроджуються личинки, які мають п'ять віків. Стадія личинки триває 22-30 днів.

Шестикрапкова цикадка (Macrosteles laevis Rib.). Дуже поширена. Комаха зеленуватого кольору, на голові шість темних плям. Тіло вузьке, 3,2-4мм завдовжки. Голова дещо ширша за передню спинку. Екологічні особливості та цикл розвитку такі самі, як і у попереднього виду.

Темна цикадка (Laodelphax striatella Fall). Поширена в Україні повсюди. Дрібні, витягнуті, помірно стиснені з боків комахи. Довжина тіла 1,7-4мм. Самки оранжево-жовті, крила прозорі. У самця голова темна, передня спинка світла, остання частина грудей та черевце - темні. Крила прозорі з темними плямами. Личинки першого - другого віків жовтуваті з трьома сірими смугами на черевці, третього віку - бурувато-сірі. Зимують личинки третього - четвертого віків на посівах злакових культур, перелогах та узбіччях доріг. Навесні з'являються значно раніше, ніж інші види. Окрилення починається у першій половині травня, а в кінці місяця - відкладають яйця в тканини прикореневої частини рослин. Відродження личинок другої генерації відбувається в середині липня, а дорослі комахи з'являються в серпні. Імаго і личинки живляться у прикореневій частині рослин озимих культур. Ознаки пошкодження: верхня частина листка знебарвлена.

Злакові попелиці

Звичайна злакова попелиця (Schizaphis gtaminum Rond.). Вона поширена по всій території України. Але найчастіше шкодить на півдні лісостепової зони, в Степу і Криму. Основними кормовими культурами є ячмінь, пшениця, овес, рис, жито, кукурудза, просо. Це комаха світло-зеленого кольору з яскраво- зеленою смужкою вздовж спини, довжина тіла 3 - 3,5мм. Трубочки довгі, циліндричні, світлі. Життєвий цикл однодомний, протягом усього життя розмножуються на озимих і ярих злаках. Зимують яйця на листках сходів озимих, падалиці і дикорослих злаків. Навесні з'являються личинки. Розмножується партеногенетично. Протягом вегетаційного періоду може розвиватися у 12 генераціях.

Велика злакова попелиця (Sitobion avenae F.). Масово розмножується у степовій зоні і Криму. Пошкоджує пшеницю, жито, овес, ячмінь, рідко рис. Безкрилі самки брудно-зеленого або оливково-сірого кольору, завдовжки 3—3,5 мм. Трубочки і вусики чорні, хвостик світлий. Крилаті партеногенетичні самки червонувато-бурі, завдовжки 2,5—3 мм. Спосіб життя такий самий, як і у попереднього виду, але, на відміну від звичайної злакової попелиці, утворює колонії на колосі пшениці та інших злаків.

Ячмінна попелиця (Brachycolus noxius Mordv.). Поширена повсюди, найбільш чисельна у степовій та лісостеповій зонах. Пошкоджує ячмінь, інколи пшеницю, жито, овес. Живе, переважно, в скручених у трубку листках та їх пазухах, рідше - на колосі. Безкрила самка завдовжки 2,5 мм, жовтувато-зелена, білозапилена, веретеноподібної форми. Трубочки дуже короткі, хвостик трикутний, на вершині черевця є виріст, схожий на додатковий хвостик. Цикл однодомний.

Черемхова попелиця (Rhopalosiphum padi L.). Дуже поширена. Тіло еліпсоподібне, світло-зелене з ржаво-коричневими плямами навколо трубочок, вкрите восковим нальотом. Трубочки короткі, циліндричні, наприкінці дещо здуті. Довжина безкрилої самки 2,4 - 2,5мм, вусики довші за половину довжини тіла. Сильне пошкодження у період від появи сходів до виходу в трубку. Це може призвести до їх загибелі. Пошкоджені попелицею рослини перед колосінням - до повного або часткового не виколошування та пустоколосості. Втрати врожаю можуть становити 30-50%. Пошкодження в пізніші строки розвитку рослин призводять до щуплозерності, що на 5-10% знижує врожай. При цьому знижуються й посівні якості зерна. Крім того, попелиці – це перенощики вірусних хвороб типу мозаїк і карликовості.

Пшеничний трипс (Haplothrips tritici Kurd.). Дуже поширений, масово розмножується в Степу. Пошкоджує озиму та яру пшеницю, меншою мірою -ячмінь і жито. Дорослий трипс чорного або чорно-коричневого кольору, довжина тіла 1,3-1,5мм. Крила прозорі, з довгими війками. Личинки червоні, довжина тіла 1,4- 1,8мм.

Житній трипс (Limothrips denticomis Hal). В Україні поширений повсюди. Пошкоджує жито, пшеницю й інші злаки. Дорослі трипси викликають часткову або повну білоколосість, живлення личинок приводить до відмирання листків. Колір тіла дорослої комахи від чорно-бурого до чорного, довжина 1,3-1,5мм. Личинки блідо-жовті.

Вівсяний трипс (Stenothrips graminum Uz.). В Україні поширений повсюди. Здатний переносити вірусні хвороби вівса. Дорослий трипс жовтувато-сірого або бурувато-сірого кольору. Голова і вершина його черевця – чорно-бурі. Личинки - жовтувато-сірі.