Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пос.сиров рос.Ч 4-6.doc
Скачиваний:
284
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
19.07 Mб
Скачать

Ситуаційні задачі

Користуючись ДСТУ 3768-2004 "Пшениця. Технічні умови" вирішити наступні ситуаційні задачі:

1. Встановити за стандартом до якого класу можна віднести пшеницю м'я­ку яру білу твердозерну, якщо при її прийманні за якістю виявлено: нату­рна маса складає 758 г/л; масова частка білка, у перерахунку на суху речови­ну - 13,6%; масова частка сирої клейковини - 27,2%; зернова домішка у вигляді пророслих зерен - 0,8%. Решта показників відповідають вимогам стандарту.

  1. Встановити клас пшениці м'якої червоної озимої твердозерної, якщо при прийманні виявлено: натурна маса складає 729 г/л; масова частка білка, у перерахунку на суху речовину - 14,3%; сирої клейковини - 31%; міне­ральних домішок – 0,26%. Решта показників відповідають вимогам стан­дарту.

  2. Чи відповідає першому класу тверда яра пшениця, якщо при прийманні за якістю виявлено: натурна маса складає 740 г/л; скловидність – 58%, смітна домішка у вигляді куколю – 0,5%. Решта показників відповідають вимогам 1-го класу стандарту. До якого класу, на Вашу думку, можна від­ нести пшеницю?

  3. Встановити, чи відноситься до доброякісної пшениця м’яка червона озима твердозерна, якщо при прийманні встановлено, що за основними показниками вона відповідає вимогам стандарту 4 класу виявлені ток­сичні елементи - свинець - 3,9 мг/кг; радіонукліди - стронцій-90 – 12 мг/кг. Для яких потреб можна використовувати цю пшеницю.

Користуючись ДСТУ 3769-98 "Ячмінь. Технічні умови" вирішити нас­тупні ситуаційні задачі:

1. Чи відповідає якість зерна ячменю І класу для продовольчих цілей, якщо при прийманні виявлено: натура - 612 г/л; смітна домішка -2%; зернова домішка у вигляді зерна і насіння інших культурних рослин, від­несених до зернової домішки - 2,6%. Решта показників відповідають вимогам стандарту для І класу.

2. До якого класу і для яких цілей можна віднести зерно ячменю, якщо при прийманні за якістю встановлено: колір потемнілий; натурна маса - 577г/л; мінеральна домішка - 1%; зернова домішка - 8%. Решта показників якості відповідає вимогам стандарту для 2 класу для вироблення солоду у ви­робництві спирту.

3. Для яких цілей і до якого класу можна віднести зерно ячменю, якщо при прийманні за якістю виявлено: колір сірувато-жовтий; масова част­ка білка - 10,5%; зернова домішка - 1,8%; дрібні зерна - 6,1%. Решта показників відповідають І класу з використанням для пивоваріння.

4. До якого класу і для яких цілей можна віднести зерно ячменю, якщо при прийманні за якістю виявлено: колір світло-жовтий, маса 1000 зерен - 42 г; мінеральна домішка - 0,5%; зернова домішка – 1,8%. Решта показни­ків відповідає вимогам зерна і класу для пивоваріння.

Користуючись ГОСТ 7758-91 "Фасоль продовольственная" вирішити наступні ситуаційні задачі:

1. Чи відноситься насіння квасолі, яку заготовляють, до доброякісних, якщо при прийманні її за якістю виявлено: вологість – 36%; вміст сміттєвої домішки - 1%; вміст зернової домішки - 4,6%; зараженість шкід­никами хлібних запасів - 4,5%.

  1. Чи відповідає нормам стандарту квасоля, яку заготовляють, якщо при прийманні виявлено: вологість – 21%; вміст сміттєвої домішки - 6,8%; вміст зернової домішки - 13,2%, в тому числі пророслого насіння - 8,2%.

  2. Чи відноситься до стандартної квасоля, яка поступила на склад для переробки, якщо при прийманні за якістю виявлено: вологість - 17,6%, вміст сміттєвої домішки - 0,8%; в тому числі 0,3% шлаку; вміст зернової домішки - 2,6%.

  3. Чи відповідає вимогам стандарту квасоля продовольча, яка поступила в торговельну мережу супермаркетів, якщо при прийманні за якістю виявле­но: вологість – 18%; вміст мінеральної домішки - 0,08%; вміст насіневої домішки у вигляді насіння, пошкоджених квасолевою зернівкою - 0,3%. При прийманні також виявлено, що квасоля поступила двох типів - біла і пістрява, кольо­рова.