Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пос.сиров рос.Ч 4-6.doc
Скачиваний:
285
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
19.07 Mб
Скачать

Ситуаційні задачі

1. Наведіть порівняльну характеристику суниці лісової та малини садової. Які фактори впливають на формування споживних властивостей цієї сировини?

2. Зазначте відмінні ознаки між наступною сировиною: трава, мохи і гриби. Характеристика споживних властивостей цієї сировини.

3. Зазначте правила заготівлі та промислове використання аїру звичайного, кори дуба, лишайника та пантів.

РОЗДІЛ 6

НАСІННЯ Й КОРЕНЕПЛОДИ ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ

§1. Стан і перспективи розвитку ринку насіння й коренеплодів цукрових буряків в Україні.

§2. Походження цукрових буряків.

§3. Ботанічна характеристика цукрових буряків.

§4. Характеристика біологічних особливостей цукрових буряків.

§5. Технологічні показники якості цукрових буряків.

§6. Особливості приймання і визначення технічних показників якості цукрових буряків.

§7. Способи та умови зберігання цукрових буряків.

§8. Захист посівів цукрових буряків від бур’янів.

§9. Захист цукрових буряків від шкідників.

§10. Захист цукрових буряків від хворіб.

Запитання для самоконтролю.

Тестові завдання.

Ситуаційні задачі.

§1. Стан і перспективи розвитку ринку насіння й коренеплодів цукрових буряків в Україні.

Цукровий буряк - група різновидів звичайного коренеплідного буряка; технічна культура, у коріннях якої втримується багато цукрози.

Виробники цукрового буряка: Україна, Росія, країни Європейського Союзу, райони з помірним кліматом у Північній і Центральній Америці, Близький Схід, Алжир, Туніс, Марокко, Індія, Пакистан

Цукровий буряк любить тепло, світло й вологу. Оптимальна температура для проростання насіння 10-12°С, росту й розвитку - 20-22°С. Сходи чутливі до заморозків (гинуть за температури - 4-5°C). Кількість цукру в плодах залежить від числа сонячних днів у серпні - жовтні. Особливо гарний урожай збирають на чорноземах.

Цукровий буряк - найважливіша технічна культура, що дає сировину для цукрової промисловості.

Відходи цукрового виробництва є корисною вторинною сировиною:

  • жом використовують як корм для худоби;

  • патока: патоковий продукт;

  • меляса – для виробництва спирту, гліцерину, лимонної кислоти;

  • дефекаційні відходи переробляються на вапняне добриво;

  • патока – для виготовлення газголя (палива для двигунів внутрішнього згоряння), а також для кондитерської промисловості;

  • пектиновий клей призначений для текстильної промисловості.

В XX столітті цукровий буряк вирощують переважно в країнах з помірним кліматом. Буряківництво одна з перспективних високоінтенсивних галузей України, що формує раціональну структуру використання природно-кліматичного потенціалу регіону. Така багатокомпонентність її вихідної продукції забезпечує розвиток багатьох галузей переробної промисловості й виробництва широкого асортименту продовольчих товарів.

На сьогоднішній день в Україні є багато цукрових заводів, але провідними виробниками є: Чортківський, Теофіпольський, Оржицький тощо. В Львівській області великими виробниками є Миколаївський, Радехівський, Золочівський цукрові заводи. Проте, вітчизняні підприємства цукрової промисловості зазнали велику економічну кризу. Більша кількість причин занепаду цієї галузі криється в суб'єктивних факторах, як в середині самого бурякоцукрового комплексу, так і в його міжгалузевих стосунках, а також у відсутності досконалої регуляторної політики держави.

Цукровий буряк – це культура високотехнологічна, затратна, потре­бує якісного основного обробітку, кондеційного насіння, щедрого вне­сення органічних та мінеральних добрив, засобів захисту.

Все починається з насіння, український ринок якого потерпає від фальсифі­кації. Виробничий потенціал вітчизняних насіннєвих підприємств дає змогу повністю задовільнити потребу України у високоякісному насінні цукрового буряка. У поточному році виробили 3500 тон насіння плюс пере­хідні залишки. Для внутрішньої потреби необхідно 4200 тон насіння цукрового буряка. Імпорт в Україну насіння цукрового буряка стано­вить 352 тони.

При набуханні насіння в грунті активізуються біохімічні про­цеси, перш за все - це ферментативний розпад вуглеводів, жирів та білків на їх складові простіші речовини, які використовуються в процесі росту проростка. Одночасно з цим підвищується інтен­сивність дихання, що є джерелом енергії всіх фізіолого-біохімічних процесів. Для нормального проходження цього процесу не­обхідне надходження до насінини кисню. Проростання насіння розпочинається з корінчика зародка, який розриває насіннєву оболонку, відкриває кришечку і заглиблюється в ґрунт. Дещо пізніше починається ріст гіпокотиля (підсім'ядольного коліна), який виноситься на поверхню сім'ядолі, що швидко розгораються і розпочинають фотосинтетичну діяльність.

Запас поживних речовин у насінині дуже малий, і якщо він витрачається до виходу сім'ядолей на поверхню ґрунту, то проро­сток гине. Чим швидше і дружніше з'являються сходи цукрових буряків, тим менше витрачається запасних речовин до початку їх фотосинтетичної діяльності, а це зміцнює молоді проростки і збільшує шанс на одержання високого врожаю коренеплодів з підвищеною цукристістю.

Насіння цукрових буряків у ботанічному відношенні - це прості й складні плоди (супліддя, клубочки). За Табенцьким (1940 р.) - плід цукрових буряків однонасінний, нерозкривний, з сухим твердим оплоднем - перехідна форма від коробочки до горіха. У середині кожного плоду, як правило, знаходиться одна власне насінина, яка розміщена в гнізді із тканини квітколожа і накрита зверху «кри­шечкою» з плодолистиків.

У процесі розвитку і дозрівання насіння тканини оплодня склеренхімізуються. Внутрішні, розміщені ближче до насінини склеренхімні тканини оплодня, тверді, а зовнішні, паренхімні - менш тверді. Шершавість і пухкість оплодня обумовлює ряд специфіч­них особливостей насіння цукрових буряків - погану їх сипучість, високу гігроскопічність, властивість легко міняти розмір і, частко­во, форму внаслідок стирання пухкої частини оплодня. Власне насінина складається з борошнистого перисперму, який півко­лом облягає зародок. Зародок і перисперм покриті суцільною блискучою темно-коричневою оболонкою. Плоди з недостатньо розвинутими («виповненими») власне насінинами, зі зморшку­ватою тьмяною оболонкою, як правило, нежиттєздатні або дають дуже слабкі й кволі проростки. Залежно від стану власне насіння плоди і супліддя цукрових буряків ділять на чотири типи:

Тип Н - з нормально розвиненими насінинами, здат­ними проростати і давати нормальні проростки;

Тип А - без власне насінини або з недорозвиненими власне насінинами, що нездатні проростати;

Тип Б - з нормально розвиненими, життєздатними, але на даний час нездатними проростати власне насінинами;

Тип В - з нормально розвиненими, але нежиттєздатними насінинами.

Наведена класифікація має практичне значення при підго­товці насіння цукрових буряків до сівби: кожну партію насіння, до складу якої входять виключно плоди типу Н, чи суміш плодів Н і А шляхом сортування теоретично можливо довести до 100% схо­жості. В партіях насіння, до складу яких входять виключно плоди типу Б і В, підвищити схожість шляхом сортування практично не­можливо. Виходячи з цієї класифікації та на основі проведених досліджень розроблено додатковий показник якості насіння цук­рових буряків - доброякісність (потенційна схожість). Використо­вуючи оцінку якості насіння, доброякісність можна прогнозува­ти як потенційну схожість, тобто схожість насіння, яку можна буде одержати після сортування його за щільністю та аеродинамічни­ми властивостями на насіннєвих заводах.

Доброякісність - це відношення лабораторної схожості на­сіння до його виповненості, виражене в процентах. Доброякісність насіння визначається з ДСТУ 2292-93 (ГОСТ 22617.2-94). За кордоном використовують близький аналог доброякісності - вміст «мертво­го» насіння, виражений в процентах. Різниця між цими показни­ками залежно від схожості насіння і кількості «мертвих» досягає 4%, більш точним показником є доброякісність.

Схожість насіння - це співвідношення кількості насіння, що дало нормальні проростки в лабораторних умовах, і висіяного, у про­центах. Схожість насіння визначають пророщуванням його на фільтрувальному папері згідно з ДСТУ 2292-93 (ГОСТ 22617.2-94).

Одноростковість – це співвідношення кількості насіння, яке дало по одному проростку, і загальної кількості пророслих, у відсотках. Одноростковість визначається одночасно зі схожістю згідно з ДСТУ 2292-93 (ГОСТ 22617.2-94).

Вирівняність - це співвідношення насіння заданого розміру і загальної кількості (за масою), в процентах. Вирівняність визна­чають згідно з ГОСТ 22671.1-77.

Сила росту - це відношення кількості нормально розвинутих проростків, які пройшли крізь шар гравію певної товщини (4 см), до всього висіяного насіння, помножене на коефіцієнт ростковості, виражене в процентах. Сила росту насіння визначається за ДСТУ 2723-94.

Коефіцієнт ростковості насіння - кількісне відношення нормально розвинутих проростків до пророслого насіння.

Для насіння цукрових буряків характерна велика різно­якісність, яка проявляється значною мінливістю його морфоло­гічних, фізико-механічних та біологічних властивостей. Між насінням цукрових буряків і переважною більшістю домішок-засмічувачів існує відмінність фізико-механічних властивостей, на основі яких проводиться його очистка, сортування та калібрування. У зв'язку з цим передпосівна підготовка насіння проводиться на спеціалізованих насіннєвих заводах - Буринському, Вінницькому, Лебединському та Тростянецькому насіннєвому ЗАТ «Ворскла». Найсучасніше спеціальне насіннєочисне об­ладнання провідних фірм світу встановлене на Тростянецькому насіннєвому заводі, реконструкція якого проведена в 1998 році. Завод спроможний доводити схожість насіння практично до рівня доброякісності, тобто до 97-99% і відпускати для сівби не тільки протруєне, а й дражоване та інкрустоване насіння цукрових буряків вітчизняних сортів та гібридів.

З метою запобігання зниження посівних якостей насіння в період його зберігання та транспортування на спеціалізовані насіннєві заводи, ворох після збирання проходить обов'язкову первинну після збиральну обробку в насінницьких господарствах на переобладнаних, згідно з рекомендаціями Інституту цукрових буряків, зерноочисних агрегатах ЗАВ та комплексах КСЗ.

Інкрустація - це удосконалене протруювання насіння. Недо­ліком мокрого чи сухого протруювання були значні втрати пести­цидів через осипання, стирання, вимивання препаратів, що при­зводило до зниження їх ефективності та забруднення навколиш­нього середовища. При інкрустуванні захисностимулюючі пре­парати надійно закріплюються на насінні клеючими речовинами, що усуває недоліки традиційного протруювання.

Дражування - це комплексний прийом, який включає в себе нанесення на насіння інертних органічних і мінеральних речо­вин з метою створення рівномірно-кулеподібної форми для кож­ної насінини, що забезпечує найбільш точне розміщення насіння в рядку. Дражоване насіння також інкрустують. При використанні дражованого насіння слід враховувати, що воно більш чутливе, ніж насіння лише інкрустоване, як до недостатньої аерації ґрунту, так до недостачі вологи чи до перезволоження ґрунту.

Насіння однонасінних сортів та гібридів цукрових буряків, призначене для промислових посівів, після обробки на насіннєвих заводах згідно з Державним стандартом України має відповіда­ти таким вимогам (табл. 6.1).

Таблиця 6.1