Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пос.сиров рос.Ч 4-6.doc
Скачиваний:
284
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
19.07 Mб
Скачать

§8. Захист посівів цукрових буряків від бур’янів

Рослини цукрових буряків завдяки своїм морфологічним особ­ливостям не здатні самі протистояти бур'янам. Стебло у цукрових буряків на першому році життя вкорочене - у вигляді розетки, тому листки його не можуть бути на початку вегетації винесені над листками високостебельних бур'янів. Широкорядні посіви швидко заростають бур'янами, адже цукрові буряки лише через 40-50 днів вегетації після появи сходів за нормальних умов (без бур'янів) здатні ефективно затінювати поверхню ґрунту. При відсутності боротьби з бур'янами останні здатні до вказаного тер­міну не лише обігнати культурні рослини за висотою і їх затінити, але і значно знизити продуктивність посівів. Багаторічні дослі­дження показують, що при змішаному типі забур'янення на оди­ницю накопиченої маси бур'янів коефіцієнт зниження врожай­ності коренеплодів становить від 1,2 до 3,2.

Величина зниження урожайності цукрових буряків істотно залежить від періоду спільної вегетації в посівах, від видового скла­ду бур'янів. Особливо високим рівнем шкодочинності відзнача­ються багаторічні види бур'янів (осоти, пирій повзучий, берізка польова) і однорічні доводольні бур'яни (вили, лободи, щириць, гірчаків і багатьох інших. Важливим фактором шкодочинності бу­р'янів є їх конкуренція за енергетичне (світлове) живлення, воду, мінеральні речовини тощо.

За 80 днів спільної вегетації комплекс бур'янів поглинає з ґрунту такий обсяг найбільш доступних форм макроелементів (N, Р2О5, К2О), якого достатньо для формування врожаю коренеплодів в 45-55 т/га з відповідною надземною масою. Дослідженнями встановлено, що при змішаному типі забур'янення допустима маса бур'янів на посівах у другій половині вегетації не повинна перевищувати 100-200 г/м2. При такому рівні забур'янення зни­ження продуктивності посівів цукрових буряків становить не більше 3-5% урожаю коренеплодів, тобто буде мало відчутним.

На забур'яненість посівів впливає багато факторів: величина потенційної засміченості полів, ротація культур в сівозміні, спо­соби основного обробітку ґрунту під попередники і цукрові буря­ки, структура самих бур'янів. Для кожної грунтово-кліматичної зони найбільш ефективними є різні агротехнічні прийоми об­робітку ґрунту. У цілому агротехніка – це фундамент отримання ви­соких урожаїв сільськогосподарських культур, у т.ч. цукро­вих буряків.

Для забезпечення необхідного рівня чистоти посівів від бу­р'янів потрібно використовувати систему агротехнічних і хімічних прийомів боротьби з бур'янами в усіх полях протягом ротації сіво­зміни. Одним навіть високоефективним заходом знищення бу­р'янів на посівах цукрових буряків це зробити складно, дорого, а часто і неможливо.

Важливим інструментом у боротьбі з бур'янами є гербіциди. Застосування їх не терпить шаблону і одночасно вимагає чіткого дотримання певних регламентів. Лише творче, високопрофесійне, з урахуванням конкретної ситуації на полі, використання гер­біцидів та їх комбінацій дає можливість ефективно контролювати бур'яни. Серйозну проблему становлять на полях багаторічні види бур'янів, які необхідно знищувати в посівах попередників цукро­вих буряків або після їх збирання. По стерні або після лущення, коли рослини багаторічників відростають, можна використати проти них гербіциди суцільної дії. Головне при цьому необхідно знищити підземні частини рослин бур'янів, а не тільки розетки листків чи надземні стебла. Проти пирію повзучого (фаза 4-6 листків) досить провести обприскування гербіцидом раундап (3 л/га), проти різних видів осотів - 4-5 л/га раундапу або його аналогів (фази розвинених розеток-початок формування генера­тивного пагона). Якщо поля забур'янені лише осотами та дводоль­ними однорічними видами, то можна використати і 2,4 Д-амінну сіль (2,5л/га).

Очищення полів від багаторічних видів бур'янів - захід до­сить дорогий, але його достатньо якісно провести один-два рази на ротацію і не мати негативної дії багаторічників на посівах усіх культур сівозміни, а не лише на посівах цукрових буряків.

Головну проблему на цукрових буряках, як і на інших просап­них культурах, становлять однорічні бур'яни, особливо дводольні. Ці бур'яни відзначаються великою видовою різноманітністю, на­лежать до різних багаторічних родин і мають значні запаси на­сіння в ґрунті. В орному шарі (0-30 см) запаси їх насіння досяга­ють 2,0-2,5 млрд. шт./га і більше. Для очищення орного шару ґрун­ту від такого потенційного засмічення необхідно кілька ротацій сівозміни вирощувати усі культури з високим рівнем культури землеробства і не допускати надходження нових порцій насіння бур'янів у ґрунт, систематично знищуючи їх сходи у посівах. За труднощів, які є сьогодні в землеробстві, це зробити дуже склад­но. Тому для отримання високих урожаїв доводиться щорічно вкла­дати в проведення боротьби з бур'янами значні кошти. Економія на боротьбі з бур'янами призводить до великих перевитрат коштів на добрива, техніку, які не можуть бути використані раціонально і не окуповуються. Вартість неотриманої через присутність на посівах бур'янів сільськогосподарської продукції багаторазово перевищує отриману «економію». Для наступного очищення полів від бур'янів у посівах інших культур ротації сівозміни доведеться витратити додатково значні кошти і засоби. Дешевше і вигідніше не допустити засмічення орного шару ґрунту насінням бур'янів, ніж протягом багатьох років витрачати кошти і зусилля для їх зни­щення на полях.

Для застосування надійного захисту від бур'янів, як і інших шкідливих організмів, бажано створювати на полях високий рівень потенційної родючості. Лише в такому випадку значні затрати на захист багаторазово окуповуються вагомою надбавкою урожаю. На полях з низькою родючістю застосовува­ти ефективну і надійну систему захисту недоцільно. Затрати на впровадження такої системи в цілому не окуповуються. Вирощу­вання цукрових буряків з рівнем урожайності коренеплодів мен­ше 30 т/га є нерентабельним. Надійна система захисту від бу­р'янів - важлива частина інтенсивної технології вирощування цук­рових буряків, і без застосування всього передбаченого техноло­гією комплексу заходів не буде давати повної економічної віддачі.

Вибір системи захисту посівів цукрових буряків залежить від ряду факторів, це рівень потенційного засмічення ґрунту на полях, технічна озброєність господарства, рівень квалі­фікації фахівців і механізаторів, фінансові можливості господар­ства, особливості грунтово-кліматичної зони.

Сьогодні виробникам можна рекомендувати застосовувати дві основні системи захисту посівів цукрових буряків від бур'янів: комбіно­вану і посходову.

Комбіновану систему захисту від бур'янів доцільно застосо­вувати на полях з високим рівнем потенційної засміченості ор­ного шару, а також у господарствах з недостатнім рівнем техніч­ного забезпечення (особливо тракторами і обприскувачами), в зонах достатнього і нестійкого зволоження. Комбінована систе­ма передбачає обов'язкове внесення в ґрунт гербіцидів, що діють у вологому ґрунті через кореневу систему, і наступних обприску­вань (2 або 3 рази) сходів цукрових буряків. Застосування ґрунтових препаратів знижує напруження в проведенні захисних заходів при появі сходів цукрових буряків, але не може замінити посходових гербіцидів. Така система є більш дорогою, порівняно з посходовою, але на дуже забур'янених полях сьогодні немає іншого ефективного способу отримати високий врожай корене­плодів.

Посходова система захисту від бур'янів доцільна на полях з низь­ким і середнім рівнем потенційного засмічення орного шару в гос­подарствах з високим рівнем землеробства при високому технічно­му забезпеченні (обприскування повинно бути стільки, щоб оброб­ляти всі площі цукрових буряків не більше ніж за 3 дні), наявності в господарстві висококваліфікованих фахівців і гербіцидів в необхід­ному асортименті і кількості. Посходова система вимагає високої технологічної дисципліни, своєчасності і якості проведення захисних заходів з урахуванням видового складу бур'янів, фаз розвитку рос­лин, особливостей дії препаратів, особливостей погоди. Посходова система захисту є більш сучасна, перспективна і може бути використана в усіх грунтово-кліматичних зонах бурякосіяння.

Повний перехід на застосування лише посходової системи стримується високим рівнем потенційної засміченості полів і не­достатньою технічною озброєністю господарств сьогодні. Вона передбачає, з урахуванням динаміки появи сходів бур'янів, про­ведення 3-4 обприскувань гербіцидними ком­бінаціями, які забезпечують необхідний рівень чистоти посівів цукрових буряків.

Обов'язковим компонентом комбінованої системи захисту посівів цукрових буряків від бур'янів є застосування ґрунтових гербіцидів. При їх використанні необхідно враховувати видовий склад, структуру і кількість насіння однорічних видів бур'янів у ґрунті, величину рН, механічний склад ґрунту, вміст гумусу, рівень зволоження верхнього шару ґрунту у весняний період, спектр дії препаратів. Найбільш складно контролювати комплекс дводоль­них видів бур'янів, тому основну увагу при виборі ґрунтових гер­біцидів необхідно приділяти протидводольним препаратам. У зоні достатнього зволоження доцільно вносити в ґрунт голтікс і пірамін турбо. В зоні нестійкого зволоження можна використа­ти вищезгадані препарати чи гексилур. Застосування цих препа­ратів у зоні недостатнього зволоження недоцільне через дефіцит вологи у верхньому шарі ґрунту на полях весною і на початку літа. В цій зоні можливе внесення з ґрунтових препаратів лише ептаму чи роніту, які проявляють біологічну активність навіть при недо­статньому зволоженні верхнього шару ґрунту. Дія ептаму на росли­ни цукрових буряків дуже «жорстка», тому вимагає точного і пра­вильного вибору норм внесення. При вмісті гумусу в ґрунті більше 3% норма внесення ептаму до сівби цукрових буряків становить 3 л/га. Якщо ептам вносити в ґрунт до появи сходів цукрових буряків, то норма 4 л/га. Внесення ептаму чи роніту вимагає не­гайного загортання робочої рідини в ґрунт боронами.

Істотне значення має внесення ґрунтових гербіцидів в ґрунт. Якщо весна холодна і затяжна, то ґрунтові препарати краще вно­сити до появи сходів, тоді активне проростання насіння бур'янів співпадатиме з періодом активної дії препаратів. При допосівному внесенні гербіцидів період їх найбільшої активності буде тоді, коли в холодному ґрунті сходів бур'янів мало. Пізніше, коли поч­неться масове їх проростання, ґербіциди будить вже мати недо­статній захисний ефект через мікробіологічну деструкцію.

В умовах пізньої і дружної весни, коли температура стрімко наростає і верхній шар ґрунту швидко втрачає вологу, більш раціональним буде допосівне внесення гербіцидів у ґрунти. Пре­парати в такому випадку попадають у більш зволожений верхній шар ґрунту і тому біологічно активні. Масове проростання бу­р'янів за таких погодних умов починається дружно в період висо­кої активності гербіцидів. При досходовому внесенні гербіциди попадають у більш сухий ґрунт і не дають необхідного ефекту.

У зоні достатнього зволоження загортання ґрунтових гербіцидів у ґрунт можна не проводити. У зоні нестійкого зволоження в суху весну загортання гербіцидів у ґрунт бажана. Якщо весна дощова, то цей прийом необов'язковий. У зоні недостатнього зволоження загортання ґрунтових препаратів обов'язкове, оскільки воно підви­щує ефективність гербіцидів на 15-30%.

Отже, контроль бур'янів на посівах - робота відповідальна і творча, яка вимагає як глибоких агроно­мічних знань, так і знань специфіки дії гербіцидів, чутливості особливостей вегетації рослин бур'янів і культури, їх реакції на конкретні погодні умови. Лише синтез таких знань може стабіль­но забезпечити раціональний і надійний захист посівів від бур'­янів і в повній мірі реалізувати високий потенціал родючості полів вагомим урожаєм коренеплодів.