Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пос.сиров рос.Ч 4-6.doc
Скачиваний:
285
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
19.07 Mб
Скачать

§5. Фітосанітарний контроль підконтрольних і підкарантинних матеріалів на державному кордоні України

Підкарантинні і підконтрольні матеріали, що ввозяться в Україну, а також транзитні вантажні засоби і тара у пунктах перетинання кордону України повинні проходити фітосанітарний контроль.

Протягом 2008 року через 162 прикордонні пункти із 45 країн світу до України надійшло біля 600 тис. тонн імпортного підкарантинного вантажу. В результаті проведення фітосанітарного контролю та лабораторної експертизи визначено, що 75063,817 т. вантажу були заражені карантинними об’єктами, серед яких:

  • 15 видів, що не зареєстровані на території України,

  • 14 – обмежено розповсюджені,

  • 7 – потенційно небезпечних видів.

В Україні всього зареєстровано 1336 видів зараження. Найбільш небезпечною у фітосанітарному відношенні є підкарантинна продукція із країн Сходу, а саме: Туреччини, Сирії, Китаю, Єгипту. У вантажах із Туреччини виявлено – 12 видів карантинних об’єктів; Сирії – 8 видів; Китаю, Єгипту – 5 видів. Крім цього, у вантажах із Польщі – 6 видів. Серед країн близького зарубіжжя небезпечними у фітосанітарному відношенні є: Молдова – 7 видів, Грузія – 6 видів, Росія – 5 видів, Азербайджан – 4 види.

Ввезення в країну насіння, рослин, продукції рослинного походження за існуючим порядком для організації, що займаються їх імпортом передбачає повідомлення Головної державної інспекції про це не пізніше ніж за п’ять днів до можливого ввезення.

З метою попередження ввезення і розповсюдження карантинних об’єктів у країні Статутом передбачено обов’язкове включення в угоди, які складаються підприємствами, установами, організаціями, громадянами на імпорт продукції рослинного походження, вимоги з карантину рослин. Для визначення стану фітосанітарної безпечності в місцях закупівлі і відвантаження великих партій продукції покупець повинен за свій рахунок направляти державних інспекторів з карантину рослин. У цих місцях проводиться обов’язковий контроль.

Пункти перетину продукції державного кордону узгоджуються з Головною державною інспекцією з карантину рослин України.

Фітосанітарний контроль всіх об’єктів у прикордонно-пропускних пунктах здійснюється одночасно з митним доглядом до проведення розвантажувальних операцій, а також в процесі перевантаження і після його завершення. Митне оформлення вантажів можливе лише після проходження фітосанітарного контролю.

При проведенні фітосанітарного контролю визначається наявність або відсутність карантинних і небезпечних шкідників, хвороб рослин і бур’янів у транспорті та в об’єктах.

Відкриття транспортних засобів, контейнерів і багажу повинно проводитись представниками транспортних установ, водіями або супроводжуючими вантаж за запитом інспектора прикордонного пункту і карантину рослин, при проведенні догляду і відбору зразків вони допомагають інспектору.

При надходженні великих партій матеріалів і об’єктів з країни-експортера і проведенні фітосанітарного контролю інспекторами фітосанітарної служби України на супровідних документах. дозволяється проставляти штамп з підписом інспектора і карантинний догляд проводиться тільки за місцем знаходження матеріалів.

Об’єкти і матеріали, які підлягають карантинному контролю, можуть перевозитись на території України транзитом. Вантажі повинні супроводжуватись фітосанітарним сертифікатом країни-експортера і карантинним дозволом на транзит, що видається відповідними карантинними службами. Такі вантажі контролюються тільки при підозрі на зараження або за умови, що транспортується матеріал, який не відповідає вимогам фітосанітарної служби України.

При відсутності фітосанітарного сертифіката країни-експортера або при наявності невірно оформленого, вантажі затримуються на кордоні до часу оформлення потрібних документів.

Транзит вантажів, товарних партій зерна, свіжої плодоовочевої продукції дозволено здійснювати протягом цілого року в ізольованих та ізотермічних транспортних засобах. Перевантажування таких вантажів на території України не дозволяється, щоб забезпечити захист від зараження і розповсюдження шкідників, хвороб, бур’янів.

В Україну забороняється ввезення рослинної продукції, в якій виявлені небезпечні шкідники, хвороби рослин і бур’яни, інші карантинні об’єкти і матеріали. Однак дозволяється ввезення зразків для наукових досліджень.

В деяких випадках карантинні об’єкти і матеріали виявляють у вантажах після перетинання кордону, на території України, це підвищує небезпеку розповсюдження небезпечних факторів, державна інспекція з карантину рослин повинна надати власнику вантажу рекомендації про його використання.

При експорті матеріалів за межі України їх якість і оформлення повинні відповідати діючим нормативним документам і міжнародним угодам.

Існують конвенції між урядами держав, на основі яких укладено угоди про співпрацю між головною інспекцією з карантину рослин Міністерства сільського господарства і продовольства України з Міністерствами сільського господарства, природокористування і риболовлі укладено з Нідерландами, Болгарією, республікою Російська Федерація, Словацькою республікою тощо.

Вивезення за межі України матеріалів проводиться на основі фітосанітарного догляду за наявності фітосанітарного сертифікату на експорт. Форма сертифікату встановлена міжнародною Конвенцією ЄОЗРу і завіряється штампом, оформляється сертифікат на кожну транспортну одиницю.

Для одержання фітосанітарного сертифікату на експорт партії матеріалу документи готує постачальник згідно з умовами з покупцем (постачальником), заявка подається не пізніше 30 діб до відправлення. Експертиза проводиться інспектором фітосанітарної служби за місцем вирощування рослинної сировини не раніше 5 діб до відвантаження на експорт.

В пунктах перетинання кордону експортований матеріал, який перевозиться без перевантажування, проходить контроль за правильним оформленням сертифікату на експорт.

При неправильному оформленні сертифікату, в пункті вивезення оформляється за замовленням новий сертифікат.