Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пос.сиров рос.Ч 4-6.doc
Скачиваний:
285
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
19.07 Mб
Скачать

Вірусні хвороби

Цукрові буряки в Україні уражуються різноманітними віру­сами - жовтяниці, слабкого пожовтіння, огіркової та тю­тюнової мозаїки, скручування листків, некротичного пожовтіння жилок та ін. Більшість з них поширені майже в усіх зонах буряко­сіяння.

Втрати врожаю цукрових буряків від вірусних хворіб щоріч­но складають 5-15%, а при сильному ураженні досягають 50-70%.

Найбільш поширеною вірусною хворобою на посівах цукро­вих буряків ємозаїка. Збудником її є вірус мозаїки буряків (Beet mosaic virus) з групи Polyvirus, що має форму довгої палички роз­міром 750 х 20 мм. На уражених мозаїкою листках у червні з'яв­ляються різноманітної форми і розмірів плями більш світлого ко­льору. Крім цукрових буряків, уражуються кормові та столові бу­ряки, дикі види буряків, а також бур'яни - лобода, щириця, осоти тощо. Зимує вірус у коренеплодах уражених буряків та в корене­вищах багаторічних бур'янів. Навесні від уражених рослин вірус переноситься на здорові рослини попелицями - буряковою (Aphis fabae) та персиковою (Myzus persical). Насінням вірус мозаїки не передається.

Зменшення врожаю уражених мозаїкою рослин незначне і складає 5-10%, але шкодочинність хвороби проявляється у широкому розповсюдженні.

Жовтяниця цукрових буряків викликається декількома збуд­никами, головним з яких є ниткоподібрний вірус жовтяниці цук­рових буряків (Beet yelloows virus) з групи Closterovirus розміром вібріонів 1250 х 12 мм.

Хвороба проявляється в кінці червня - на початку липня місяця на листках нижнього та середнього ярусів у вигляді пожовтіння. Воно починається з верхівки листка, потім охоплює всю листкову пла­стику. Жилки та незначні частини листка вздовж них залишаються зеленими. Листки потовщуються, стають цупкими і ламкими.

Анатомічні та фізіологічні зміни впливають на зниження урожайності коре­неплодів до 50%, при цьому цукристість буряків знижується на 0,3-2,7%. Особливо великої шкоди завдає жовтя­ниця при ранньому ураженні рослин. Передача вірусу з насінням здебільшого не відбувається.

Віруси, що викликають жовтяницю, зимують в коренеплодах буряків і потім від уражених рослин насінників попелицями Aphis fabae і Myzus persicae переносяться на буряки. Дослідження показали, що всі уражені вірусами жовтяниці і мозаїки маточні буряки дають в наступному році хворі насінники.

Хвороба поширена в усіх зонах бурякосіяння. Проте найбільш уражуються буряки в насіннєвих господарствах, де на насінни­ках зосереджені головні первинні вогнища інфекції.

Найефективніші заходи боротьби з жовтяницею і мозаїкою цукрових буряків такі, що спрямовані на ліквідацію первинних вогнищ інфекції. Система заходів боротьби з жовтяницею і мозаї­кою цукрових буряків складається з:

-дотримання просторової ізоляції між полями насінників і буряків 1-го року життя не менше 1000 м; при цьому важливо не розміщувати насінники і бу­ряки у напрямі переважаючих вітрів;

- сівби цукрових буряків в оптимально ранні строки; при цьому забезпечується інтенсивний ріст та розвиток рослин, тому шкода від хвороб зменшується;

-дотримання оптимальної та рівномірної густоти рослин; зріджені посіви інтенсивніше заселюються комахами-переносниками вірусів і заражаються жовтяницею і мозаїкою;

- боротьби з бур'янами, частина з яких є резерваторами вірусів жовтяниці і мозаїки;

-хімічної боротьби з головним переносником вірусів - бобо­вою попелицею – Aphis fabae Scop іншими попелицями. У зв'яз­ку з тим, що насінники заселюються попелицями раніше, ніж буряки, рекомендується знищувати цих комах насамперед на насінниках.

На буряках першого року життя ефективними є протруюван­ня насіння інсектицидами та раннє ретельне крайове обприску­вання на початку заселення рослин попелицями. У разі необхід­ності суцільні обробки полів треба повторювати через 10-12 днів.

Впровадження розробленої системи боротьби з вірусними хворобами цукрових буряків дає можливість значно обмежити їх розповсюдження і шкодочинність.

Ризоманія – це нова надзвичайно небезпечна хвороба цукро­вих буряків, яка дуже поширена в країнах західної Європи. З 1993 р. ризоманія є карантинною хворобою для України. Проте з 1997 р. виявлені її окремі вогнища в ряді областей України. Збудник хвороби – чотири компонент-ний вірус некро­тичного пожовтіння жилок буряків (Beet necronic yellow vein virus) з групи Tobamovirus. Вірусні частки паличкоподібні, довжиною 75,100-125, 250-275, 375-400 мм і діаметром 20 мм.

Симптоми ураження рослин ризоманією на листках невиразні. Це деяке пожовтіння жилок та листкової платівки і видовження черешків листків. Найбільш характерні ознаки ризоманії з'явля­ються на коренеплодах і полягають в утворенні великої кількості бічних корінців, так званої мички або бороди. На поперечному розрізі коренеплодів добре видно некроз судинних пучків. Від хворої рослини до здорової вірус поширюється за допомогою ґрунтового гриба Polymyxa beta, який розповсю­джений в усіх зонах бурякосіяння, розвиткові його сприяє над­мірна вологість ґрунту та висока температура. Вірус зберігається в зимуючих спорах гриба, так званих цистоорусах. При зараженні корінців буряків грибом віруси проникають в рослинні клітини, розмножуються і спричиняють значні зміни в метаболізмі, блоку­ються процеси росту коренеплодів і накопичення в них цукру. Внаслідок цього врожай зменшується на 50-70%. Відбувається не поодиноке, а масове ураження рослин, яке часто супрово­джується загниванням коренеплодів.

При значному ураженні рослин шкодочинність ризоманії така велика, що вирощування цукрових буряків стає нерентабельним і навіть припиняється.

Цистоспори переносника ризоманії, в яких може знаходитись вірус, зберігаються в ґрунті більше 15-ти років, не втрачаючи жит­тєздатності. Вірус-збудник ризоманії, як і всі фітовірусні інфекції, розмножується в заражених рослинах протягом всього вегетацій­ного періоду і знищити його ніяким чином вже неможливо. Тому єдиним ефективним заходом, який зменшує шкодочинність ризоманії при виробництві цукрових буряків на інфікованих нею зем­лях, є застосування толерантних до хвороби гібридів, зокрема Дора, Лена, Ритмо, Ризор, Патриція Корина та ін.

В Ураїні розгорнута селекційна робота зі створення вітчизняних стійких до ризоманії гібридів цукрових буряків.