Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пос.сиров рос.Ч 4-6.doc
Скачиваний:
285
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
19.07 Mб
Скачать

§6. Документальне оформлення карантинних об’єктів і матеріалів при фітосанітарній експертизі в Україні

Фітосанітарна експертиза проводиться за заявкою на оформлення карантинного дозволу на імпорт, транзит або експорт. Для проведення експертизи необхідна копія контракту про імпорт об’єктів і матеріалів, підтвердження про оплату за проведення експертизи.

Всі надходження рослинної сировини, матеріалів, транспортних засобів з-за кордону до України реєструються інспектором в спеціальному журналі, як і вся інформація про проведення робіт інспекторами.

Експертиза починається з перевірки наявності карантинного дозволу на імпорт при перевезенні вантажів транзитом, фітосанітарного сертифікату країни-експортеру. Проведений фітосанітарний контроль оформляється актом фітосанітарного контролю і відбору зразків для карантинної експертизи. Вивезення вантажів за межі території прикордонних пунктів в країну дозволено тільки при наявності карантинного дозволу і карантинного сертифіката.

Фітосанітарний сертифікат видається державними органами з карантину і захисту рослин країни-експортера. Цей сертифікат повинен бути при транспортних документах, що супроводжують підкарантинний вантаж. Ввезення підкарантинних матеріалів з країн, що не мають державних органів з карантину і захисту рослин – дозволяється без фітосанітарного сертифіката, але з попереднім оформленням карантинного дозволу на імпорт Укрголовдержкарантину.

У виконанні заявки на надання карантинного дозволу може бути відмовлено в наступних випадках:

  • при порушенні карантинних вимог при попередніх ввезеннях вантажів;

  • при надходженні матеріалу з країни, де поширюються об’єкти, що є карантинними для України;

  • при порушенні термінів і географічного місця розташування місць вирощування, що узагальнено в карантинному дозволі;

  • при неможливості знезараження або переробки матеріалів, що заражені;

  • при відсутності згоди Мінсільгосппроду України тощо.

В окремих випадках, за узгодженням Укрголовдержкарантином, дозволено ввезення без карантинного дозволу на імпорт, але з умовою проведення фітосанітарного контролю у пункті перетинання державного кордону і при наявності фітосанітарного сертифіката країни-експортера:

  • зразків насіння і садивного матеріалу рослин, які надходять як науковий обмін для Національного центру генетичних ресурсів рослин;

  • товарних зразків сільськогосподарської продукції і сировини, яка надходить для зовнішньоторговельних установ України (розмір зразків не повинен перевищувати 5 кг).

Без узгодження з Укрголовдержкарантином і без карантинного дозволу на імпорт, але з проведенням фітосанітарного контролю у пункті перетинання державного кордону дозволяється ввезення в Україну:

1) переробленої рисової соломки, ворсувальних шишок, хни, басми;

2) художньо-декоративних та технічних виробів з деревини (ДВП, ДСП, паркетної фрези, заготовок для ящикової тари);

3) мішкотари й контейнерів з країн, вільних від розповсюдження роду Трогодерма;

4) свіжих овочів і фруктів (крім картоплі):

а) приватним особам із прикордонних областей – до 100 кг по кожному найменуванню;

б) іншим приватним особам – до 10 кг по кожному найменуванню.

5) макухи, борошна та виробів з нього до 1000 одиниць, кави меленої у вакуумній упаковці, кави розчинної, чаю в оригінальній упаковці, какао-порошку, тютюнових виробів, кондитерських виробів;

6) продукції рослинного походження, вільної від карантинних об’єктів, що передбачена для харчування команд суден, екіпажів літаків і персоналу інших видів транспорту, у кількості згідно з митними нормами;

7) зрізу живих квітів у обмеженій кількості для приватних осіб з країн вільних від західного квіткового трипсу, пальмового трипсу, шерстистої білокрилки, чорної цитрусової білокрилки, цитрусової білокрилки, південно-американської мінуючої мухи, американського конюшинного мінера, південно-африканської гвоздичної листовійки (крім хризантем).