Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пос.сиров рос.Ч 4-6.doc
Скачиваний:
285
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
19.07 Mб
Скачать

Волокно абаки – це об'ємний натуральний матеріал, що складається з висушених волокон стебел і листків бананової пальми. Волокна переплетені з основою і є рухливими.

Широко поширені у світовому рибальстві мотузкові вироби з манільської пеньки. Це волокно назвали в честь філіпінського порту Маніли, звідки її у великій кількості вивозили на світові ринки. Манільську пряжу одержують із піхв листків багаторічної тропічної рослини абаки - різновиду неплодоносних бананових пальм. Її технічне волокно має довжину 150-200 см і відрізняється високою міцністю - 55-60 кг/мм. Манільська пряжа легша української пеньки. Вона не всмоктує інтенсивно воду й не грубіє, проте ламається при проходженні через блоки й барабани машин. Оскільки це волокно імпортне, манільська пенька в рибальстві України використовується рідше. Вироби з волокон манільської пеньки відрізняється за зовнішнім виглядом: вони щільні, гладкі, пофарбовані в жовтий чи світло-жовтий колір із сильним характерним маслянистим блиском, пякий набуває волокно в результаті спеціальної обробки.

Кокосовий койр (від kayaru - мотузка) – це екологічно чиста, довговічна природна сировина, яку одержують з межплідника горіхів кокосової пальми, що виростає в тропічних районах Південно-Східної Азії. Волокна койру - це здеревілі судинні пучки довжиною 15-33 см, товщиною 0,05-0,3 мм. Стінки волокон складаються із целюлози. У незрілому виді вони білі й м'які, але по мірі того як у них відкладається лігнін, стають жорсткіші й здобувають червоно-бурий колір. Гнучке біле волокно одержують із недоспілих плодів, буре - з повністю дозрілих.

Кокосова пальма добре росте тільки на берегах океану. Її культивують на всіх островах Океанії, Південної Азії, Індонезії, а також в Африці й у Південній Америці.

Маючи високу бактерицидну властивість, койр не гниє, зберігає протягом десятків років свою пружність і еластичність. Будучи натуральною сировиною, койр, не викликає алергії. Виростаючи під палючим сонцем тропіків, кокосове волокно ввібрало в себе великий запас енергії, створюючи потужне сприятливе біополе.

Кокосову пальму називають «королевою пальм». Це чудове дерево з довгими пір'ястими листками, які зеленою короною вінчають вершину стрункого стовбура дерева. Висота пальми досягає 26 м, а довжина листків - 6 м.

Сік незрілих горіхів - прекрасний прохолодний напій, який тамує спрагу в будь-яку спеку. Зрілі горіхи містять приємну на смак олію.

З бутонів і суцвіть кокосової пальми одержують цукор і вино. Листки рослини придатні для виготовлення канатів, капелюхів, ними покриють дах. Зі стовбура дерева видовбують човни, роблять щогли й огорожі,

Плід (кокосовий горіх), - це кістянка довжиною 15-30 см, круглий, вагою 1,5-2,5 кг. Зовнішня оболонка плода (екзокарп) пронизана волокнами (койр); внутрішня (ендокарп) - тверда «шкарлупа» з 3 порами, що ведуть до 3 сімянок, з яких тільки одна розвивається в насіння. Плоди ростуть групами по 15-20 штук, повністю дозріваючи протягом 8-10 місяців. У культурі дерево починає плодоносити після 7-9 років і продовжує до 50 років. Одне дерево щорічно дає від 60 до 120 горіхів. Горіхи збирають або повністю дозрілими або за місяць до дозрівання (на койр).

Волокно кокосової пальми - це екологічно чистий наповнювач. Кокосовий койр виробляється з волокон кокосового горіха, в основному в Індії й Шрі-Ланці. Волокна костри можуть досягнути 30 см довжини, захищаючи плід і зм'якшуючи удар при падінні з висоти понад 30 м. Тому його використовують для виробництва пружної оббивки. Кокосове волокно використовують як наповнювач для пружних ортопедичних матраців.

Попередня обробка кокосового койру полягає у відділенні волокон від горіха й видаленні сторонніх речовин. Після цього волокно витримується в морській воді протягом 10 місяців. Потім волокна сушать на сонці. Кінцевий продукт являє собою еластичне й міцне рослинне волокно. Найдовші - 25,4-30,5 см і середні - 20,3-25,4 см волокна використовують для виготовлення койрової нитки, з якої роблять мати, циновки, що не намокають і не тонуть у воді, мотузки, канати, рибальські сіті. Грубе здеревіле волокно зрілих горіхів використовують для виготовлення щіткових виробів, коротке й заплутане волокно - для набивання матраців і подушок.

Індійський штат Керала виробляє 60% світового запасу білого волокна, Шрі-Ланка - 36% - бурого волокна. Більше 50% койру споживається країнами виробниками сировини, головним чином Індією.

Матраци з кокосового койру мають високу твердість, поте досить гнучкі. Вони є добрим альтернативним рослинним матеріалом кінського волосся.

Для одержання еластичного, стійкого до деформації, повітропроникного наповнювача волокна кокосової пальми просочуються натуральним латексом. Ідеальне співвідношення латексу й кокосового волокна 50%:50%. У такому складі кокосовий койр еластичний і довговічний. В Україні виробляють матраци більшої твердості, де додають 70% кокосового волокна й 30% латексу.

Як добрий наповнювач для матраців кокосовий койр забезпечує оптимальну пружність і довговічність матраца. Чим грубший шар кокосового койру в матраці, тим він жорсткіший. Кокосовий койр призначений для надання матрацу твердості. У матрацах середньої твердості койр комбінується з еластичними наповнювачами. Ортопедичні матраци з наповнювачем з кокосового койру зберігають свою пружність протягом багатьох років. Еластичність такого матраца дозволяє згинати його без загрози втратити свої функціональні властивості.Матрац такого типу володіє прекрасними протиалергічними властивостями, має енергетичний потенціал для створення потужного сприятливого біополя протягом усього терміну експлуатації, а також оптимальну пружність і довговічність.

Добрим наповнювачем для матраців є хвилястий кокос. Цей матеріал являє собою койр, і називається «кокосовою пружиною». Цей наповнювач це винахід холдингу «Consul». Він дозволяє зробити матрац дуже пружним по ширині та еластичним по довжині. Ортопедичний матрац, наповнений хвилястим кокосом, може прогинатися тільки вздовж контуру лежачої на ньому людини, і не допускає поперечного провалювання. Матраци даного типу позбавлені ефекту «гамака».

Кокосовий моноліт також виготовляється з кокосового койру, і який має високі споживні властивості та якості. Даний матеріал має більш пористу структуру, що гарантує прекрасну вентиляцію матраців при вищій висоті наповнювача. Моноліт кокоса не піддається гниттю через високі бактерицидні властивості. Як наповнювач для матраців кокосовий моноліт забезпечує оптимальну пружність і довговічність виробів.

За якістю матраци відповідають європейським нормам стандартів. Вони піддаються спеціальній антибактеріальній, антивірусній і антигрибковій обробці.

 Кендир коноплевий (Apocynum cannabinum L.) належить до родини кутрових. Кендир - це багаторічна трав'яниста рослина з великим корінням й високим циліндричним гнучким стеблом. Листки супротивні, короткочерешкові, довгасто-ланцетні. Квіти дрібні, рожеві, пятерного типу, зі зрослим віночком. Плоди - листочи із дрібним насінням. Висота рослини - 1-4 м. Період цвітіння - червень - липень.

Рослина культивується на півдні України, в Нижньому Поволжі, на Північному Кавказі, у Закавказзі й Середній Азії. В дикому виді зустрічаються шість інших видів кендиру. Вони ростуть в заплавах річок. Кендир коноплевий вирощується на плантаціях як цінна волокниста й лікарська рослина. Час збору урожаю - пізня осінь.

Корінь кендира містить глюкозиди, смоли, ефірну олію, дубильні речовини, каучук, крохмаль. Хімічний склад рослини спричиняє отруйну дію.

Настій і відвар з кореня володіють потогінними, проносними, відхаркувальними й сечогінними властивостями, а також мають можливість поліпшувати діяльність серця.

Перспективною волокнистою сировиною є кендир Венеціанський Перспективною волокнистою сировиною є кендир Венеціанський (Venetum). Це багаторічна трав’яниста рослина, підземна частина якої складається з кореневища товщиною 10-15 см. Надземна частина рослини складається з 5-10 гіллястих, прямостоячих стебел висотою 1-1,5 см. Листки короткочерешкові, подовжено- або овально-ланцетні. Квіти дрібні, білі, рожеві, червоно-фіолетові. Плід листковидний, довжиною 8-20 см. Насіння дрібне із шовковистими волосками-летючками. У природних умовах кендир венеціанський розмножується вегетативно, рідше - насінням. Нормального росту й розвитку рослини досягають на 3-й рік.

У стеблах рослини міститься до 20-27% лубу, у лубі – до 10% волокна. Волокно кендира Венеціанського відрізняється гнучкістю, міцністю й стійкістю до загнивання. Воно придатне для виготовлення мотузок, рибальських сіток тощо. Насіння кендеру застосовують для набивання рятувальних поясів.