Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пос.сиров рос.Ч 4-6.doc
Скачиваний:
285
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
19.07 Mб
Скачать

§7. Знезараження та очищення підконтрольних, підкарантинних матеріалів і транспортних засобів

Будь-які види шкідливих організмів, у тому числі й карантинні, найчастіше розповсюджуються з сировиною і продуктами рослинного походження під час зовнішніх і внутрішніх торгових перевезень. Перешкодити такому процесу можна за допомогою фумігації (знезараження) сільськогосподарської та промислової продукції, тари, складів, вагонів, трюмів суден, приміщень виробничих підприємств тощо. Знезараження проводять фумігаційні загони та бригади фітосанітарної служби, мережа яких охоплює всю територію країни. Вони забезпечені необхідним обладнанням, транспортом, матеріальною базою, мають кваліфікованих спеціалістів з дозволом для робіт з фумігантами.

Фумігація в системі захисту та карантину рослин є порівняно новим методом, хоча хімічні речовини в газо- та пароподібному стані з метою дезинфікації і дератизації використовувались вже давно. Наукова розробка способів карантинного знезараження почалася наприкінці ХІХ ст., коли були відкриті високі фумігаційні якості ціанистого водню. Вперше знезараження проведено в 1887 році в Америці (Каліфорнії) для знезараження лимонів, уражених австралійським жолобчастим червчиком.

На сьогодні для фумігації застосовують кілька видів фуміганту, серед яких бромистий метил та препарати на основі фосфіну.

При виявлені залежності вантажу живими карантинними об’єктами здійснюється затримка вантажу для знезараження. Продовольчі запаси на вітчизняних та закордонних судах, що заражені карантинними і небезпечними шкідниками на період перебування судна в порту проходять знезараження. За умови, якщо це зробити неможливо – запаси опломбовують до виведення судна на рейд або в нейтральні води.

Обов’язково знезаражують в прикордонному пункті такі плоди, як апельсин, хурму і гранати, всі матеріали, всі види транспортних засобів після перевезення імпортних матеріалів.

Робота по знезараженню заражених матеріалів проводиться фумігаційними загонами державних інспекцій з карантину рослин за спеціальними методиками, що гарантують ефективність знезараження спеціалістами фумігаційного загону.

Матеріали, які надходять з країн, де спостерігаються вогнища карантинних і небезпечних шкідників, заражені цими шкідниками, повертаються країні-експортеру або знищуються.

Заборонено транзит по території України з перевантаженням або в негерметичних транспортних засобах з наявністю зараження:

  • цитрусових (апельсини, клемантини, цитрини, мандарини, грейпфрути) з країн розповсюдження середземноморської плодової мухи (Ceratitis Capitata) – з 15 квітня по 1 листопада;

  • плодів насінневих та кісточкових (яблука, груші, слива, ківі, папайї, манго, сливи, черешні, абрикоси, персики, алича, нектарини) з країн розповсюдження середземноморської плодової мухи (Ceratitis Capitata), яблуневої плодової мухи (Rhagoletis Pomonella), східної плодової мухи (Dacus dorsalis), персикової плодожерки (Carposina niponensis), грушевої вогнівки (Humonia perireorella) на весняно-літньо-осінній період;

  • пасльонових овочів – помідори, баклажани, перець солодкий, картопля – з країн розповсюдження картопляної молі (Fhtorimaea operculella).

Карантинні і підконтрольні матеріали, які заражені небезпечними шкідниками, хворобами рослин і бур’янами, для яких неможливе знезараження, повертаються до країни-експортера.