Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKT_GIG_u_FARM_BOLON (1).doc
Скачиваний:
184
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
913.41 Кб
Скачать

Практичні заняття

Тема 1. Вступне заняття. Місце і роль гігієни в системі медичних наук і практичній діяльності провізора. Методи гігієнічних досліджень. Санітарне законодавство.

Актуальність теми:

Методи гігієнічних досліджень спрямовані на вивчення стану навколишнього середовища та закономірностей впливу біотичних та абіотичних чинників довкілля на здоров’я різних контингентів населення.

Спеціалісти фармацевтичного фаху, провізори при виконанні своїх професійних обов’язків повинні використовувати знання з профілактики захворювань, що виникають під впливом агресивного довкілля.

Самостійна навчально-дослідницька робота студентів сприятиме розвитку гігієнічного мислення і навчанню вирішення медико-гігієнічних задач у практичній діяльності фармацевта.

Навчальні цілі:

Засвоїти класифікацію методів гігієнічних досліджень, основи санітарного законодавства України.

Вміти застосовувати методи гігієнічних досліджень у практичній діяльності спеціалістів фармацевтичного профілю, провізорів.

Базові знання, вміння та навики:

Знати основні фізичні, хімічні, біологічні, мікробіологічні методи, що застосовуються для дослідження зовнішніх чинників довкілля, морфологічні, гістологічні, фізіологічні, біохімічні, методи дослідження організму (фізика, хімія, біологія, мікробіологія, анатомія, гістологія, нормальна фізіологія, біохімія).

Вміти проводити бібліографічний і інформаційний пошук у галузі гігієни (інформатика).

Зміст теми:

Методи гігієнічних досліджень стану довкілля та впливу зміненого довкілля на здоров’я людини. Епідеміологічний метод дослідження, методи лабораторно-гігієнічного та натурного екперименту, санітарно-статистичні методи та їхнє використання в практичній діяльності.

Основи санітарного законодавства України. Закон України “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”, “Положення про санітарно-епідеміологічну службу України” та використання цих документів.

Функції та завдання провізора з санітарного нагляду за хіміко-фармацевтичними та аптечними установами. Гігієнічні знання як основа профілактики захворювань. Роль гігієни для профілактики захворювань інфекційної та неінфекційної природи, раціонального способу життя людини (режиму дня, харчування, фізичної культури, виконання професійних завдань).

Поняття про первинну, вторинну і третинну профілактику.

Рекомендована література

Основна:

  1. Гігієна та екологія. Підручник. / За редакцією В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006 – С. 14-25, 148-152, 163-165.

  2. Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 15 - 29.

  3. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. - К.: Здоров'я, 2004.- С. 14 – 17, 24-30.

Додаткова:

  1. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни / За ред. Є.Г. Гончарука. – К.: Вища школа, 1995. - С. 16-23, 48-87, 507-530.

  2. Закон України “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”, 1994.

  3. “Положення про санітарно-епідеміологічну службу України”.

Завдання для самостійної роботи студентів

Контрольні питання

  1. Методи гігієнічних досліджень, їх класифікація, характеристика.

  2. Специфічні методи гігієни.

  3. Біоетичні аспекти впливу навколишнього середовища на людину та в роботі провізорів, фармацевтів.

  4. Основи санітарного законодавства України.

  5. Поняття про первинну, вторинну і третинну профілактику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]